Защо в България магазините не даряват храни

Законът за ДДС облага дарените храни, но не и бракуваните

Много свежи плодове и зеленчуци се изтеглят от пазара заради неугледен търговски вид, но могат да бъдат пренасочени към нуждаещите се, ако необходимото законодателство се въведе.
Много свежи плодове и зеленчуци се изтеглят от пазара заради неугледен търговски вид, но могат да бъдат пренасочени към нуждаещите се, ако необходимото законодателство се въведе.
Много свежи плодове и зеленчуци се изтеглят от пазара заради неугледен търговски вид, но могат да бъдат пренасочени към нуждаещите се, ако необходимото законодателство се въведе.    ©  Benoit Tessier
Много свежи плодове и зеленчуци се изтеглят от пазара заради неугледен търговски вид, но могат да бъдат пренасочени към нуждаещите се, ако необходимото законодателство се въведе.    ©  Benoit Tessier
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смачкана опаковка, сбъркан етикет, неугледен търговски вид – това са част от причините някои хранителни продукти да не стигат до потребителите. Това обаче води и до голямо разхищение на годна храна, чийто път често завършва на сметищата. Оказва се, че има и друга възможна съдба за нея.

Преди дни Франция стана първата страна, която прие закон, който задължава търговските вериги да даряват тези продукти на хранителни банки и така пътят на кривите краставици или смачкани хлебчета да стига до бедните в нужда. В България сме далеч от подобно развитие и всъщност сме сред най-изостаналите на този фронт. Въпреки че има организация, която се занимава с подобна дейност, родното законодателство все още спъва даренията на бизнеса.

Какво направиха във Франция

Миналата седмица френският парламент прие закон, според който всеки супермаркет с големина над 400 квадратни метра е задължен да дарява непродадените хранителни продукти, чиито срок на годност наближава. В противен случай ги грози глоба от 3750 евро. До края на годината хранителните вериги трябва да сключат договори с благотворителните организации и хранителни банки, за да избегнат санкции.

Кампанията за такъв закон започна преди четири месеца с петиция на общинския съветник Араш Дерамбарш от парижкото предградие Курбьовоа, разказва The Guardian. Законът също забранява на търговските вериги умишлено да развалят храните, за да не може хората да ги взимат от кофите за боклук на супермаркетите.

Реформата трябва да направи даренията по-лесни и бързи. Промяната обаче идва със своите трудности. Хранителните банки и благотворителни организации разчитат предимно на дарения и доброволчески труд. Притокът на много повече храна поставя въпроса дали ще имат ресурса да се справят.

Законите ни пречат

България все още е далеч от подобни практики за даряване на храна. Тук годишно се унижощават минимум 670 хиляди тона храна според европейско проучване. От нея Българската хранителна банка успява да спаси едва до 270-280 тона. 

Основната причина е, че съществуващото законодателство спъва даренията от производители, преработватели и търговци на храни. Те нямат стимул да даряват храна, която няма търговски вид или е с изтичащ срок на годост, тъй като при дарение трябва да заплатят ДДС върху нея, сякаш я продават. "Как да очакваме бизнесът да бъде социално отговорен и да подкрепя нуждаещите се хора, когато това е санкция за него" обяснява Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка (БХБ). Организацията работи като посредник между бизнеса и нуждаещите се, като събира и разпределя дарената храна към други неправителствени организации.

Затова в момента БХБ, заедно с бизнеса и неправителствени организации, които насърчават дарителството, се опитват да привлекат вниманието на управляващите, за да се измисли начин количеството храна, хвърлена на вятъра, да се намали. А за да се случи това, трябва да има промяна в законодателството, която да стимулира даренията. "В момента тече работа по нов закон за храните, в който за първи път има текстове, които дефинират хранително банкиране като механизъм за хранително подпомагане и за спасяване на храна" разказва Миланова.

Нужни са промени и в Закона за данъка за добавена стойност и Закона за корпоративно подоходно облагане. Както може да се очаква, срещу тези промени основно стои министерство на финансите. ДДС е основен инструмент, който налива пари в държавния бюджет, а има основателни опасения, че подобни механизми ще бъдат използвани за измами. "Във финансовото министерство има сериозни опасения, че прилагането на нови данъчни практики и стимули за даряване, дори за храни с изтичащ срок на годност, биха били рискови и биха създали възможности за източване на ДДС, злоупотреби, дори могат да намалят приходите в държавната хазна," казва Миланова.

Според нея, това е надценена опасност. Хранителните фирми и сега не плащат ДДС за храните, които бракуват. Ако срокът на годност наближи, те просто ги задържат в складовете, а след това ги бракуват и така ДДС не стига до държавата така или иначе. Но пък тонове годна за консумация храна отиват на сметището.

Притесненията от злоупотреби са обосновани, но този аргумент се вади винаги при всеки опит за промяна в системата на облагане и опира до това дали данъчните са способни да осъществяват добър контрол. И в сегашния си вид системата за ДДС не е спасена от източване.

"През септември миналата година тези предложения бяха разглеждани на Национален съвет за тристранно сътрудничество и там министърът на финансите каза, че звучат интересно и може би си струва да бъдат дебатирани. Отправихме след това покана да седнем на една маса всички, които сме заинтересовани  от това да има данъчна промяна. Все още подобна среща не се е състояла" споделя Цанка Миланова. По нейна информация се знае, че е възложено на експерти от Министерство на финансите да проучват европейския опит. "Ние като организация знаем това от няколко години и сме го споделяли не един път" казва Миланова.

Едно възможно решение

В  Румъния, с която най-често се сравняваме, са по-напред от нас в това отношение. В момента там няма хранителна банка, но има облекчения в закона за бизнеса в случай, че дарява храна. "За храна със скоро изтичащ срок на годност ДДС не се заплаща, ако дарената храна не надхвърля като обем половин процент от годишния оборот на своя дарител", посочва Цанка Миланова.

Именно това е едно от предложенията на Българската хранителна банка към управляващите -  проследяване на кратък срок на годност и ограничението, че ще се дарява контролирано и ще се дарява до определен обем. Ако бъде надхвърлена тази граница, ДДС отново възниква като задължение. Подобен тип облекчения съществуват и в Германия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Словения. "От 2012г. има препоръка на Европейския парламент и на Комисията за прилагане на ДДС директивата всяка държава да потърси адекватното национално решение за прилагането на директивата, която касае храната с изтичащ срок на годност, за да не бъде похабявана там" разказва Миланова. Няма страна, която да се е отказала от подобни мерки, след като ги е приела веднъж, отбелязва тя. 

През ноември миналата година румънският сенат обсъждал закон като този във Франция, твърди румънската медия Mediafax, цитирана от Romania Insider. Подобен закон в България би бил твърде рязка промяна, затова първата непосредствена стъпка у нас трябва да е данъчна промяна за даренията.

Що е то Българска хранителна банка

Българската хранителна банка съществува от 2012г. Организацията е учредена с участието на бизнеса – седем от деветте учредители са компании, които произвеждат или търгуват с храна. Дарителите са около 130, някои от които са се включили еднократно или за година. Заради данъчната среда обаче преценяват, че това е голяма тежест за тях. "За целия този период сме спасили над 930 тона храна, която годишно се разпределя до 15-20 хил. нуждаещи се българи", разказва директорът на БХБ.

Засега банката работи предимно около София, но се случва партньори с филиали в други градове, Варна или Бургас например, да предлагат дарения и там. Продуктите са както млечни или трайно пакетирани храни, така и свежи плодове и зеленчуци. За да стигнат плодове и зеленчуци до хранителната банка, те значи "не отговарят на действащите стандарти, да бъдат продавани в търговската мрежа", казва Миланова. Това са криви краставици, различни по големина картофи, салати с леко завехнали листа или очукани ябълки. "Не толкова добрия естетечески вид на храната, леко нарушаване на нейния вид и свежест"  - това са все причини, които Миланова посочва продуктите да излязат от търговските вериги.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    loremipsum avatar :-|
    loremipsum
    • - 11
    • + 2

    А защо трябва да се чака и ангажира държавата? Защо банките за храна трябва да чакат дарения, а не приберат изхвърлената храна? Който иска да я яде, който е с претенции да си купи по-хубава.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 10

    До коментар [#1] от " loremipsum ": Защото дьржавата определв правилата. За да се бракува една стока трябва да се направи комисия, протокол и стоката ДА СЕ УНИЩОЖИ: накьса, нареже, счупи и т.н, за да се докара до сьстояние, когато нейната употреба по предназначението й е невьзможна. Едва тогава законьт разрешава да не се начислява ДДС.

    Нередност?
  • 3
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • + 8

    До коментар [#1] от "loremipsum":

    Ти какво предлагаш? От БХБ да пращат хора да обикалят кофите за боклук и да събират останките от това, което вече е унищожено, след като му е изтекъл срокът на годност ли? И после какво? Да го пращат в домовете за сираци, ли, примерно? Проблемът е, че е крайно време държавата да използва данъчната си политика като механизъм за регулирането на определени обществени отношения в полза на хората, а не само да пълни бюджета.

    Нередност?
  • 4
    kokoto2 avatar :-(
    kokoto2
    • - 1
    • + 2

    670 000 тона = 670 000 000 килограма. Да няма грешка в цифрите?

    Така излиза, че на всеки Българин се падат по 100 килограма бракувана храна годишно... или по 270 грама на ден, което пък е около 20-25% от храната която консумира човек дневно... от което следва, че всеки пети килограм храна се изхвърля още преди да бъде закупен от потребителя.

    Нередност?
  • 5
    loremipsum avatar :-|
    loremipsum
    • - 1

    До коментар [#3] от "kiki2000":

    Да; само че няма нужда да е изхвърлено в кофите, може просто да е поставено на маса до тях. Може и да не е поставено никъде, а от магазина да викат банката като има за бракуване директно да го натовари.

    Нередност?
  • 6
    loremipsum avatar :-|
    loremipsum
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    И какво ще стане ако стоката НЕ се унищожи след съставянето на документацията, а банката дойде да я вземе? Или на всеки магазин има по един инспектор който 24 часа на ден виси до служебния входа да гледа някой да не подари храна на някого. Само желание трябва.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "loremipsum":

    Вижте, аз ви обясних каква е законната процедура. Не коментирам тя разумна ли и или не и как може да се заобиколи.
    Никой търговец в тая истерична ситуация на конкуренция и на тънки маржове на печалба, допускам, няма да си сложи главата в торбата, за да наруши закона.
    Струва ли си за 5 пакета боб да ти турнат 50 000 лв. глоба за невнасяне на съответния ДДС, а отделно за съставяне на документ с неверно съдържание за направих пътека до прокурора? Не мисля.

    Нередност?
  • 8
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • + 3

    И ще започне едно масово "даряване" на храни от магазините към тяхни служители, управители и т.н.

    Нередност?
  • 9
    qtt05483219 avatar :-|
    qtt05483219
    • + 1

    Именно. Ако не трябва да се плаща ДДС ще почне масово бракуване на храна.

    Нередност?
  • 10
    bserafimov avatar :-|
    bserafimov
    • + 1

    Според нея, това е надценена опасност. Хранителните фирми и сега не плащат ДДС за храните, които бракуват. Ако срокът на годност наближи, те просто ги задържат в складовете, а след това ги бракуват и така ДДС не стига до държавата така или иначе. Но пък тонове годна за консумация храна отиват на сметището.

    Притесненията от злоупотреби са обосновани, но този аргумент се вади винаги при всеки опит за промяна в системата на облагане и опира до това дали данъчните са способни да осъществяват добър контрол. И в сегашния си вид системата за ДДС не е спасена от източване.
    ---------------------
    А защо не ги продават с 30-40% по-евтино преди да изтече срокът за годност? Ужасно е да се хвърля толкова голямо количество храна и да стои по складовете, защото срокът на годност щял да изтече след седмица. Всъщност зависи и от продукта, чиято срок ще изтече - той не може да се продава, но може да се съхранява и консумира дори след изтичане на този срок и това се знае.

    Нередност?
Нов коментар