Допълнението към данък "уикенд" мина на първо четене в комисия

Идеята ползването на служебни коли и имоти да се облага с 10% получи широка подкрепа при обсъждането

"В името на справедливостта, а и сме го обещали като опция" - така Менда Стоянова обоснова своето предложение
"В името на справедливостта, а и сме го обещали като опция" - така Менда Стоянова обоснова своето предложение
"В името на справедливостта, а и сме го обещали като опция" - така Менда Стоянова обоснова своето предложение    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"В името на справедливостта, а и сме го обещали като опция" - така Менда Стоянова обоснова своето предложение    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Промените са със задна дата - от 1 януари 2016 г.

Полученият от служител или мениджър доход в натура по време на използване на фирмен актив за лични цели ще се облага с 10% данък. Промяната е в Закона за корпоративното подоходно облагане и беше приета на първо четене в бюджетната комисия. Новият ред за облагане, свързан с данък "уикенд", елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябва да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо.

По време на обсъждането се чуха само две критики. Едната е, че законопроектът ще влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2016 г. Втората е, че с въвеждането на данъка не се решава автоматично въпросът с осигуровките. В мотивите е записано, че това ще стане с приемането на подзаконов нормативен акт веднага след като законопроектът бъде обнародван.

Широка подкрепа

"Законопроектът е плод на няколкомесечна работа. В неговото обсъждане се включиха всички заинтересовани страни – НАП, Министерството на финансите, работодателските организации и счетоводителите", каза зам.-председателят на бюджетната комисия Диана Йорданова. По нейните думи забавянето на текстовете е било заради необходимост от широко обсъждане и постигане на консенсус между всички заинтересовани страни. "По-добре да закъснеем, отколкото да остане празнота и да дадем възможност на органите по приходите по свое усмотрение да решават всеки отделен казус", каза Йорданова.

За въвеждането на "плоска" ставка настояваха работодателските организации и счетоводните компании. Още през февруари на тях им беше обещано, че ще бъде направена такава промяна в закона, след като се разбра, че указанието на НАП не дава яснота как ще се процедира при този казус. Предложението за 10% е дори по-изгодно за бизнеса, отколкото първоначалното искане на техните представители – за 15%. "В името на справедливостта, а и сме го обещали като опция" - така Менда Стоянова обоснова своето предложение.

"Имахме възможност да участваме в по-ранен стадий на изготвянето на законопроекта. Радвам се, че нашите бележки са отразени", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според него промените ще насърчат доброволното деклариране и съответно внасянето на данъците. "По наши наблюдения в момента личното ползване не се декларира масово, тъй като фирмите не са наясно какви други данъци дължат освен удържането на данъчен кредит", каза Велев.

По данни на НАП през първите пет месеца, откакто действа данък "уикенд", в бюджета са влизали средно по 1 млн. лв. от неговото деклариране.

Принципна подкрепа за промените обявиха и от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). Техните забележки са свързани с необходимостта от бързо изготвяне на наредбата, която да реши въпроса с осигуровките. Също така беше изразено опасение, че алтернативният данък може да бъде санкциониран от данъчните, ако те преценят, че това е скрито разпределение на печалбата. "Личното ползване на фирмени активи е много близо до скритото разпределение на печалбата. Затова трябва да има гаранции, че те няма да се смесват, защото там санкциите са много големи", каза Велин Филипов, зам.-председател на УС на ИДЕС.

Какво и кой ще се облага

Вносителите на законопроекта разделят фирмените активи, които ще се използват за лично ползване, на три групи – автомобили, недвижими имоти и всички останали. При колите ще се отчита изминатото разстояние или времето. Алтернативата е като при поисканата дерогация за данък "уикенд" - 50% лично, 50% фирмено ползване. При недвижимите имоти ще се прилага площ или време на използване. При всички останали случаи (например сметки за телефон, интернет, лаптопи и т.н.) компаниите ще могат автоматично да отчитат 20% от разходите за ползване за лични цели, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата. От Българската търговско-промишлена палата изразиха становище, че процентът трябва да е 10.

Данъчно задължени лица по силата на този закон са всички работодатели или възложители по договори за управление и контрол, както и юридически лица, чиито съдружници и акционери упражняват личен труд, когато техните доходи са приравнени на трудови.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 8
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 1

    "Полученият от служител или мениджър доход в натура по време на използване на фирмен актив за лични цели ще се облага с 10% данък."
    Трябва да бъде възстановен и данъка от Османската империя - "диш - хакъ"/изтъркване на зъбите, защото се храниш/. Събирал се е от раята, която е била длъжна да нахрани и напои правоверните, които са имали право по всяко време да влизат в къщите й. Естествено непоканени.

    Нередност?
Нов коментар