🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът разрешава изпращане на армията по границата

В четвъртък Народното събрание експресно ще гласува законова поправка, която ще позволи съвместни въоръжени патрули на военни и полицаи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Народните представители ударно гласуват законопроект, който ще разреши изпращането на сухопътни войски по южната ни граница, за да се включат в пресичането на миграционната вълна от Близкия изток. Процедурата по приемане на нормативния акт върви с безпрецедентна скорост - в петък той беше внесен от група депутати, днес получи пълна подкрепа на извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана и по план трябва да бъде гласуван едновременно на първо и на второ четене в четвъртък.

За момента идеята за изпращане на войската на границата не среща никаква съпротива на политическо ниво от нито една парламентарна партия. Според основния вносител – бившия зам.-министър на отбраната Валентин Радев, се бърза, защото ситуацията се променя изключително динамично и "не е ясно какво ще стане до следващия понеделник". В момента страните от т.нар. Вишеградска четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) лансират инициатива по създаване на втора защитна линия срещу миграционната вълна по северната граница на Гърция, а на 18 и 19 февруари кризата ще бъде централната тема по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Ако Македония затвори границата си към Гърция за бежанци, това може да доведе до откриване на втори, още по-мощен фронт на миграционния натиск срещу България от югозапад.

В сегашния си вариант промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили е съвсем кратка – тя казва, че не само МВР, но и въоръжените сили на Република България участват в охраната на държавната граница. Правилата, по които ще действа армията по време на тази мисия и правомощията на военнослужещите, обаче не са изрично уточнени в нормативния акт. Казано е само, че министърът на отбраната определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите, което практически оставя на изпълнителната власт пълната преценка докъде ще се простират правомощията на военнослужещите – кога ще имат право да задържат и арестуват, да прилагат помощни средства и евентуално да използват огнестрелно оръжие. По този повод по време на дебата в комисията по отбрана бившият военен министър Николай Цонев отбеляза, че военните не са обучавани да извършват задържания и да имат полицейски функции и трябва да преминат през съответно обучение в МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който също присъстваше на дебата, не уточни точно колко военнослужещи ще се присъединят към патрулите на гранична полиция като каза, че числеността им ще бъде "в зависимост от потребностите". Миналата година военният министър Николай Ненчев обяви, че армията има готовност да командирова на границата до 1000 военнослужещи.

Какви точно ще са задачите на армията по охрана на границата ще се реши с акт на Министерски съвет, като с него ще се определя и финансовото и ресурсното осигуряване на мисията. Последното би трябвало да означава, че парите за изпращане на войската по границата ще се отпускат допълнително извън бюджета на Министерство на отбраната.

"Беше ясно, че ще стигнем дотук. Ясно беше, че не е нужно да пием вода от Черно море, за да разберем, че е солена", коментира днес съпредседателят на "Патриотичния фронт" Красимир Каракачанов по време на дебата във военната комисия. Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев пък помоли депутатите вносители да му предоставят копие от проектозакона, за да може при нужда да се направят редакционни поправки, ако той влиза в колизия с основополагащи норми като например Женевската конвенция.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ncg1414166877380251 avatar :-|
    Шахта Процесор
    • - 12
    • + 4

    Срам. Пращаме нашите храбри войници срещу изтерзани и безпомощни хора. В тези наши политици наистина няма и капка жал. Утре ще пратят същите тези войници и срещу нас.

    Нередност?
  • 2
    reaper33 avatar :-|
    не на безразличието
    • - 3

    До коментар [#1] от "Шахта Процесор":

    пълни глупости,ние отдавна нямаме армия...няма кого да пратят на границата а камо ли срещу народа...

    Нередност?
  • 3
    klepoev avatar :-|
    Adam
    • - 1
    • + 2

    Поредните измишльотини на патрЕотите, та дано и тях с нещо ги запомнят в това НС. За 10-имата едва движещи се бежанци, най-добре да изпратим армия и цялата военна мощ!! смешници.. то и една армия.. Но да останем по-назад от вишеградската четворка, която да сега също не е измислила адекватен начин на справяне с проблема..

    Нередност?
  • 4
    marin92 avatar :-|
    Marin Nikolov

    Силно се надявам армията да е по-малко корумпирана от граничарите и съответно да се грижи по-качествено за националната сигурност.

    Нередност?
Нов коментар