Shell започва да проучва за нефт и газ в блок "Силистар"

Компанията ще даде бонус от 4.9 млн. евро за получаване на разрешителното

Договорът за търсене и проучване беше подписан на 23 февруари в Министерския съвет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова (вдясно) и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията
Договорът за търсене и проучване беше подписан на 23 февруари в Министерския съвет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова (вдясно) и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията
Договорът за търсене и проучване беше подписан на 23 февруари в Министерския съвет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова (вдясно) и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Договорът за търсене и проучване беше подписан на 23 февруари в Министерския съвет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова (вдясно) и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Shell беше единствената компания, подала оферта за блок "Силистар".

Shell Exploration & Production, която е дъщерна на Royal Dutch Shell, ще проучва залежите на нефт и газ в блок "1-14 Силистар". Договорът за това беше подписан на 23 февруари в Министерския съвет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията.

Ангажиментът на Shell предвижда да бъдат инвестирани 18.6 млн. евро в дейности по търсене и проучване, а бонусът, който правителството ще получи, е 4.9 млн. евро. За сравнение, бонусът, който беше даден на правителството за проучването на блок "Хан Аспарух" от консорциума, оглавяван от френската Total, беше 40 млн. евро. "Хан Аспарух" е не само двойно по-голям като територия, но е и най-перспективният български участък за откриването на залежи от нефт и газ.

Блок "Силистар" е с площ 6893 кв. км и се намира в южната част на българските териториални води на Черно море. На практика Shell нямаше конкуренция за получаването на разрешителното за "Силистар", тъй като беше единствената компания, подала оферта. Документи за участие обаче бяха купени от още три от гигантите в нефтения сектор - BP, Тоtal и Еni. Най-вероятно интересът на компанията е предизвикан от това, че тя извършва проучвания за нефт и газ в западната част на Черно море на територията на Турция. Там компанията направи и проучвателен сондаж и българският блок е добра възможност за експанзия, ако в турската част на Черно море бъдат открити залежи на нефт или газ.

Плановете на Shell

Проучвателната програма на Shell включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, се посочва в съобщение на министерството. Засега програмата не предвижда дълбоководен сондаж, който би оскъпил инвестицията значително. По думите на Теменужка Петкова самото проучване ще започне, когато Shell получи всички необходими разрешителни и плати бонуса на правителството. В споразумение за проучване се дава възможност срокът му да бъде удължен с два пъти по две години, ако това се налага.

Айлин Уилкинсън от своя страна посочи, че проучването на блок "Силистар" е първата подобна стъпка на Shell в България, но компанията винаги търси и нови възможности.

По повод на ниските цени на петрола Уилкинсън коментира, че това е предизвикателство пред всяка петролна компания, но Shell гледа в дългосрочна перспектива на предстоящите проучвания.

Местни надежди

"Колкото и скептици да имаше по тази тема, едва ли някой може да коментира, че България не работи по диверсификацията си на газ и петрол", заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на официалното подписване. По думите му проучването на блок "Силистар" и блок "Хан Аспарух" (от консорциума между Total, Rapsol и ОМV) ще даде огромно предимство на страната ни за превръщането й в газоразпределителен център. Борисов отново припомни, че надеждите му са през страната ни да бъдат транспортирани количества газ от поне 5-6 източника, които включват както местни запаси, така и втечнен газ от Гърция, "надявам се и руски газ", посочи премиерът. По думите му България има финансовата възможност да инвестира сама колкото е нужно в развитието на газопреносната система, без да посочи обаче конкретна сума. Не стана ясно обаче дали Борисов има предвид европейското финансиране, което ще бъде отпуснато за модернизация на газовата инфраструктура на България като проект от общ интерес.

Втори опит за "Силистар"

Shell не е първа компанията, която ще проучва потенциалното находище за нефт и газ. През 2011 г. "Ледербел БГ", свързана със собственика на "Фронтиер" Красимир Георгиев, получи разрешение, но през 2014 г. Върховният административен съд го отмени, тъй като то е било издадено в нарушение със закона. Две години по-рано Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с доклад, според който процедурата е била опорочена от самото начало.

Сондаж в "Хан Аспарух"до лятото

Първият дълбоководен сондаж в блок "Хан Аспарух", който е най-съществената част от проучването, ще бъде направен до средата на 2016 г., каза Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпрос. Първоначалните планове на Total бяха това да стане през 2015 г., но впоследствие компанията отложи намеренията си за края на февруари. Тогава основната причина за забавянето беше понижаването на цените на петрола, но тенденцията се задълбочи през последната година. Според Петкова обаче поводът за новото отлагане е поради технически забавяне, свързано с платформата за сондажа.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 5
    • + 4

    Акайте смело и безотговорно,другари герберасти.До сега осъден ефективно политик няма,няма и да има. Безочието и безхаберието ви е станало нарицателно.

    Нередност?
  • 2
    dunav avatar :-|
    Дунав
    • - 4
    • + 6

    Без коз, за какво говориш? Какво отрицателно намираш в това да се направи проучване за залежи от нефт и газ в Черно море?

    Нередност?
  • 3
    captain_a avatar :-|
    Александър Арабчев
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "Дунав":

    Не обръщайте внимание на хора- които не разбират нищо, но винаги са срещу прогреса и доброто. Сега и всички "зелени човечета" очаквайки парички от добрия чичко Путлер ще гракнат, колко вредно е това изследване за нашето море. Нищо че в Северно море SHELL имат десетки сонди и нито едно замърсяване на морето.

    Нередност?
  • 4
    zacshtoto avatar :-|
    Atanas Danailov
    • - 1
    • + 3

    Много странен интерес за сондажи. В света има свръх производство, затварят се работещи кладенци, предстои силна електрификация на транспорта. По-прогресивно и екологично ще бъде да се усвоява метана от дълбините на Черно море.

    Нередност?
  • 5
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 1

    До коментар [#4] от "zacshtoto":

    Всъщност е сероводород...
    Имаше няколко предавания за български учени, които са развили технология, но след това не се чу нищо.
    Някой има ли повече информация?

    Нередност?
  • 6
    jesus avatar :-|
    @finallymartin on twitter
    • - 2
    • + 2

    Боко стои там като Исус и дава благословията си...

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#4] от "zacshtoto":

    Точно когато цените започнат да се вдигат, Тотал и Шел биха имали възможност да стартират производство. Да не мислите, че днес намират нефт, и утре почват да теглят? Точно в периоди на криза и ниски цени е най-добре да се инвестира, за да се яхне бума, когато настъпи той.

    Нередност?
Нов коментар