🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК ще търси картел на горива и господстващо положение на "Лукойл Нефтохим"

Според комисията, след определен момент, надценките рязко скачат

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията започва разследване на пазара на горива за възможно наличие на картел между търговците на дребно, така и за възможна злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас". Решението е взето след извършения анализ от КЗК на пазара на горивата. КЗК освен това отправя препоръки към министъра на финансите за предприемане на мерки, които да подобрят конкурентната среда в България.

КЗК освен това установява, че след определен момент надценките на дистрибуторите рязко скачат. Комисията не казва, кога става това, но от анализите на "Капитал" е видно, че началото на този процес е през 2012 г. Освен това КЗК забелязва, че всички дистрибутори водят същата ценова политика, както "Лукойл България", въпреки че имат и алтернативни доставчици.

По отношение на "Лукойл Нефтохим Бургас" (т.е. рафинерията) КЗК отбелязва, че тя трайно продава продуктите си за износ на по-ниски цени, отколкото ги реализира в страната. "Гореизложеното не кореспондира с обективни икономически критерии и в резултат поражда съмнение относно това, дали клиентите на ЛНХБ на територията на страната не са поставени в по-неблагоприятно положение в сравнение с тези, които реализират продуктите извън граница, включително и в държави от ЕС и ЕИО", пише в анализа на КЗК.

В анализа на КЗК се посочва, че затегнатите мерки за контрол върху горивата след 2009 г. са довели до ограничение или затруднение на вноса на горива. Например изискването за разтоварване на бензина и дизела в данъчен склад и едва след това дистрибуцията му до търговските обекти е свързано с допълнителни разходи, които обезкуражават вноса. Предложенията на Комисията като цяло преповтарят препоръките и от 2012 г. - облекчаване на режима на създаване на данъчни складове, двустранни споразумения за ползването на такива складове в други страни от ЕС, както и възможност вносителите да наемат складове от ДА "ДРВВЗ", за да съхраняват задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.

Разследването за картел ще продължи поне няколко месеца и ако бъде потвърдена тази хипотеза, трябва да завърши с предложение на КЗК за санкции или с предложение за мерки за поправяне на установените нередности.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t_ avatar :-P
    t_
    • + 7

    Еееееей, браво бе, КЗК!!!!!!!!! Доживях да видя как КЗК най на края призна очевадната истина, че има картел при горивата. Само така! 10% глоба, та другия път пак да са толкова хитри.

    Нередност?
  • 2
    low_radiation avatar :-?
    Ina Nedelcheva

    Капитал да проследи как ще свърши тази акция. Дали ще има санкции или няма да бъдат събрани "достатъчно доказателства". И ако има санкции, дали ще са достатъчно големи.

    Нередност?
  • 3
    lavcho avatar :-|
    lavcho

    КЗК ще си свърши работата, ако има компетентен, строг и принципен раководител, и ако служителите там са обучени, компетентни и не ги е страх от шефа си, когато намерят точни доказателства за картел да ги отстояват. За съжаление не им вярвам.

    За да се създадат такива кадри, трябва често от по-горно ниво ПУБЛИЧНО да се призовават, насочват, окуражават за съвестна законосъобразна работа, и да са смели държавни чиновници.
    Иначе мошениците, шмекерите и алчните ще ограбват народа. Ще имаме много структури и служители, ще си получават заплатите, а ефект ......никакъв или нищожен
    ЗНАЧИ: Б Борисов и всички други шефове от ресора, да окуражават и да търсят отговорност от КЗК

    Нередност?
Нов коментар