🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консорциум на J.P. Morgan ще даде 650 млн. евро заем на БЕХ

Енергийният холдинг намери кой да го финансира без обезпечение и после да пласира облигации

Средствата ще се дадат на НЕК за изплащане на дълговете й
Средствата ще се дадат на НЕК за изплащане на дълговете й
Средствата ще се дадат на НЕК за изплащане на дълговете й    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Средствата ще се дадат на НЕК за изплащане на дълговете й    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Консорциум, воден от J.P. Morgan Securities, е избран да предостави 650 млн. евро заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщават от институцията след проведен конкурс с два кандидата. Преди подписването на договор с кредитора ще има преговори за подобряване на офертата, още повече че държавният мастодонт си е запазил правото да работи и с класирания на второ място конкурент. По информация на "Капитал" това е консорциум около Citibank, който не за пръв път показва готовност да финансира държавната енергетика.

От втори опит

Това е вторият опит на БЕХ да осигури средствата, необходими за погасяване на дълговете, които Националната електрическа компания (НЕК) е натрупала към "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", оттам и държавните "Мини Марица-изток". След разплащането двете централи могат да свалят цените си според подписани през миналата година споразумения.

Организираният през есента на 2015 г. конкурс се провали, тъй като участващите в него банки поискаха да получат държавни гаранции за заема, а финансовото министерство отказа да предостави такива. Неофициално всички кандидати са се отказали заради лошото финансово състояние на НЕК. През последните месеци на миналата година обаче през няколко мерки държавната компания спря да трупа нови минуси и финансовото й състояние е с хоризонт на подобрение.

Вторият конкурс, който вече постига успех, също е за предоставянето на необезпечен заем и отново сумата е 650 млн. евро. Офертите бяха две.

Следват облигации

По план до 12 месеца след отпускането на парите БЕХ трябва да издаде облигационна емисия и с приходите от нея да погаси задължението към избрания кредитор. Детайли по условието на мостовото финансиране няма.

В избрания победител извън J.P. Morgan Securities влизат и италианската инвестиционна банка IMI (част от групата на Intesa Sanpaolo) и Bank of China, които участват в консорциума. На този етап от БЕХ не съобщават каква е лихвата, която ще плащат по заема. Другият кандидат, който е подал обвързваща оферта и с който енергийният холдинг си запазва правото да води преговори и да сключи договор, е консорциум около американската Citibank.

Това е втората международна емисия книжа на БЕХ - през 2013 холдингът пласира петгодишни облигации за 500 млн. евро с купон от 4.25%, като посредник беше точно Citibank. Ресурсът бе използван основно за рефинансиране на стари задължения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vankata1 avatar :-|
    vankata1
    • + 2

    Американските банки ще дадат заем с 5% лихва, за да плати БЕХ задължението си на американските електроцентрали в България, та да могат те да платят на Марица-Изток въглищата за които дължат пари. Обещанието за матряла е, че от това ще спадне цената на тока. Нещо апелът на Батман по медиите към американските електроцентрали не фана дикиш.

    Нередност?
  • 2
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • + 2

    До коментар [#1] от "vankata1":

    Всъщност, парите са китайски основно - Банк ъф Чайна.

    Нередност?
Нов коментар