🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Два консорциума са подали оферти за заема на БЕХ

Общата стойност, предложена от кандидатите, достига търсените от холдинга 650 млн. евро

След заема компанията планира да емитира облигации, с които да го погаси
След заема компанията планира да емитира облигации, с които да го погаси
След заема компанията планира да емитира облигации, с които да го погаси    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
След заема компанията планира да емитира облигации, с които да го погаси    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двата консорциума обединяват осем финансови институции, но от БЕХ не посочват техните имена. 

 Два консорциума са подали обвързващи оферти за отпускането на мостов заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който на следващ етап да бъде рефинансиран с пласирането на облигационна емисия, съобщиха от холдинга. Оттам допълват, че двата консорциума обединяват осем финансови институции, без да посочват техните имена.

В процедурата, обявена от БЕХ, на пряко договаряне са се явили общо единадесет кандидата, като първоначално за участие бяха поканени 25 банки.

Въпрос на сума

Общата стойност на предложеното финансиране покрива търсената от БЕХ сума до 650 млн. евро. Това на практика означава, че ако БЕХ иска да осигури целия размер на средствата, с които трябва да се разплати на двете американски централи - "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", ще трябва да се споразумее и с двата консорциума. Тепърва обаче ще стане ясно какви са финансовите условия на банките и доколко те са приемливи за БЕХ.

От холдинга коментират още, че офертите ще бъдат оценени от комисия и след като приключи работата й, резултатите ще бъдат обявени, без да се уточнява в какъв срок ще стане това. Избраният кандидат ще бъде поканен за провеждането на преговори по сключването на договор за мостово финансиране.

Според източници, запознати с хода на преговорите, интересът на банките да финансират БЕХ се е възвърнал заради подобрението на финансовите резултати на Националната електрическа компания (НЕК), която ще използва средствата за миналата година. Официалните данни все още не са оповестени, но министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира по време на 10-ата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от "Капитал", че НЕК ще завърши 2015 г. с 220 млн. лв. загуба, което е значително по-малко в сравнение с резултата на компанията за 2014 г., когато завърши на загуба от 586 млн. лв. По-важното обаче е, че НЕК вече не трупа тарифен дефицит благодарение на ценовите решения на регулатора в сектора.

Дългото чакане

В края на ноември стана ясно, че БЕХ ще предприеме нова тактика на пряко договаряне с банките. Първоначалните надежди бяха средствата да бъдат осигурени до края на годината, тъй като споразуменията между НЕК и двете централи за плащане на задълженията изтичаха. Впоследствие обаче стана ясно, че двете частни компании ще успеят да удължат срока за плащането до края на февруари. Така или иначе те няма на какво друго да разчитат, за да получат вземанията си от страна на НЕК, които вече достигат 1 млрд. евро. Изплащането на тези средства е обвързано и с покриване на забавени плащания от страна на двете централи към държавната "Мини Марица-изток", която е техен основен доставчик на въглища, в размер на 350 млн. лв. Споразумението между НЕК и американските централи, което беше подписано през пролетта на миналата година, предвижда след изплащане на задълженията тяхната цена за разполагемост (поддържане на мощности в готовност за работа), която НЕК плаща, да бъде намалена.