🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Губещ държавен ТЕЦ даде поръчка за 30 млн. лв. на "Водстрой 98"

Свързваната с Делян Пеевски компания участва в консорциум, който е получил договора с "Марица-изток 2" по рамково споразумение от времето на кабинета "Орешарски"

През 2014 г. в състезанието за рамков договор са участвали само два консорциума, и двата водещи към депутата от ДПС
През 2014 г. в състезанието за рамков договор са участвали само два консорциума, и двата водещи към депутата от ДПС
През 2014 г. в състезанието за рамков договор са участвали само два консорциума, и двата водещи към депутата от ДПС    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
През 2014 г. в състезанието за рамков договор са участвали само два консорциума, и двата водещи към депутата от ДПС    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

62

млн. лв. е загубата на държавната централа за деветте месеца на миналата година.

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" възложи договор за близо 30 млн. лв. на консорциум, в който 50% участие има свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98". Поръчката е част от подписано преди малко повече от година рамково споразумение за инженеринг и изграждане на различни системи за охрана на централата. Тогава за изпълнение на всички подобни дейности през следващите четири години са избрани "Тагатис" ДЗЗД ("Водстрай 98" и БММ) и "Ат-Атлас" ДЗЗД ("АТ инженеринг 2000" и "Атлас Ко"), така че сегашната поръчка е възложена без състезание.

Нуждата от сключване на такова споразумение е обоснована с обследване за оценка на риска, възложено като специална обществена поръчка, за която няма публична информация. Това е станало през 2011 г. и не е ясно кое налага изпълнението да започне пет години по-късно, и то в момент, когато държавната централа е с влошаващи се финансови резултати.

Избрани участници

Поръчката е възложена в края на февруари и най-общо е за проектиране и строителство на ограда и охранителни съоръжения в северната част на площадката. В съобщението няма повече информация какви задачи включва договорът, но от ТЕЦ "Марица-изток 2" уточниха, че той не покрива целия обем от дейности, предвидени в споразумението. Стойността е 29.3 млн. лв. без ДДС и е по-ниска от индикативната стойност, казаха от компанията.

Началото на сегашната поръчка на практика е поствено по времето на кабинета "Орешарски", когато "Водстрой 98" печелеше най-активно поръчки. Покани да представят оферти сега са изпратени до двата консорциума, с които през 2014 г. е сключено рамковото споразумение. Победителят "Тагатис" включва компанията "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски и която активно участва в държавни поръчки и за последните пет години има участие в договори за над 600 млн. лв. Партньорът й в сдружението е софийската БММ, която се занимава с инженеринг на системи за безопасност. Фирмата е собственост на Максим Бенвенисти, Матей Матеев и Николай Маринов.

Връзките при другия участник в рамковото споразумение - "Ат-Атлас", също водят до депутата от ДПС. В него влизат "АТ инженеринг 2000" и охранителната фирма "Атлас Ко". Първата компания е собственост на Атанас Терзиев и Георги Пенев и е известна с това, че през 2012 г. приватизира "Техноекспортстрой". Година по-късно обаче компанията беше продадена на друго свързвано с Пеевски дружество - "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", което формално е собственост на панамската Cibole Services Incorporated. От края на 2014 г. като собственик на "Техноекспортстрой" се води фирмата "Тамос", която е регистрирана на същия софийски адрес като "Сиболе". Самата "Сиболе" беше и в основата на атаките срещу КТБ, като по нейно искане беше назначен временен синдик в едно от ключовите дружества на Цветан Василев – ТЦ-ИМЕ. Ексбанкерът в свои интервюта пряко посочва "Техноекспортстрой" като компания под контрола на депутата от ДПС.

По време на поръчката (2014 г.), а и досега, член на борда на "ТЕЦ Марица-изток 2" е определеният от Цветан Василев като "човек" на Пеевски Илко Желязков. Той беше назначен през декември 2012 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов. До септември 2014 г. Желязков беше и в съвета на директорите на БЕХ.

Споразумение по рамка

Двата консорциума, участвали в сегашната поръчка, са единствените кандидати и контрагенти по подписаното през 2014 г. рамково споразумение със срок 4 години. Предметът му е "Разширение чрез инженеринг на съществуващите централизирана система за мониторинг и допълнение към главната командно-контролна система за сигурност с изграждане на нови системи за различни обекти от критичната инфраструктура в ТЕЦ "Марица-изток 2" като стратегически обект от значение за националната сигурност". В това влизат две основни дейности – строително-монтажни работи, включващи изграждане на физическа ограда с дължина 9500 м, контролно-пропускателни пунктове, охранително осветление, патрулни пътища и др., и проектиране и изграждане на технически системи за сигурност и безопасност като алармени системи, система за телевизионно наблюдение и т.н.

От ТЕЦ "Марица-изток 2" уточниха, че рамковото споразумение няма конкретна стойност. В него са заложени цени за изпълнение на отделните дейности, които не може да бъдат надвишавани при сключването на конкретните договори, казаха от компанията. От документите по процедурата се вижда, че гаранцията за участие, която не може да надвишава 1% от прогнозната стойност на договора, е определена на 230 хил. лв., т.е. поръчката се предвижда да струва около 23 млн. лв. Кандидатите е трябвало да докажат достъп до финансов ресурс в размер на 5 млн. лв., както и участие в подобни поръчки през последните три години в размер на не по-малко от 30 млн. лв. Освен това те е трябвало да имат достъп до класифицирана информация на ниво най-малко "Поверително".

Сигурността е тайна

Процедурата за сключване на рамково споразумение е започнала през юни 2014 г. и е мотивирана с обследване за оценка на риска, което е проведено през 2011 г. "с цел да се определят заплахите и щетите от неоторизиран достъп, терористична дейност или саботаж, а също така и последиците от евентуална атака". От ТЕЦ "Марица-изток 2" обясниха, че това е направено в изпълнение на постановление на Министерския съвет от 2009 г. и на ДАНС и МВР от 2010 г. Самото обследване е приключило с препоръки за подобряване на системата от мерки за защита на централата като стратегически обект със значение за националната сигурност. От ТЕЦ "Марица-изток 2" не дадоха информация кой е извършил обследването, като само посочиха, че е проведена процедура за възлагане на специална обществена поръчка и в резултат на това е сключен договор с изпълнител - външен експерт. Според валидния по това време Правилник за прилагане на Закона за обществените поръчки процедурите на закона не се прилагат, когато изпълнението на обществената поръчка трябва да е придружено със специални мерки за сигурност.

Интересното е, че държавната компания възлага първата поръчка за изпълнение на препоръките близо пет години след като те са направени. В същото време по последни данни за деветмесечието на 2015 г. ТЕЦ "Марица-изток" увеличава загубата си над четири пъти (до 61.8 млн. лв.). Компанията дори беше поискала да увеличи капитала си чрез апорт на задълженията си към собственика си БЕХ. Досега обаче такова решение не е взето.

 

Нова временна поръчка за охрана

ТЕЦ "Марица-изток 2" е открила нова временна поръчка за охрана с договаряне без обявление. Съобщението е публикувано на 18 февруари и е с очакван срок на изпълнение до шест месеца. За участие по двете обособени позиции – за вътрешния и външния периметър на централата, са поканени Ей Ес Пи и "Арми секюрити БГ", които имаха временен договор за същите дейности до края на февруари. Като аргументи за сегашната процедура от компанията посочват нуждата да се осигури охрана на стратегическия обект, докато върви обжалването на избора на охранител за срок от три години. С решение от 30 септември 2015 г. съветът на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" определи за победител "Арми секюрити БГ". Решението беше обжалвано пред КЗК и отхвърлено, но след това спорът се пренесе във Висшия административен съд, където делото е насрочено за 9 април.

Любопитна подробност е, че Ей Ес Пи и "Арми секюрити БГ" подписаха изтеклия наскоро временен договор на 1 септември отново по бързата процедура. Мотивите за това бяха подобни на сегашните - ТЕЦ "Марица-изток 2" е направила всичко възможно да осигури охраната на територията и имуществото си, като е стартирала процедура на договаряне с обявление на 25 март 2015 г., но тя още не била приключила.

Според договора с Ей Ес Пи, който изтече в края на февруари, за охрана на вътрешния периметър и сервизно обслужване на техническите средства за охрана компанията трябва получи 807 хил. лв. за шест месеца. Договорът с "Арми секюрити БГ" е за охрана на външния периметър и пратките на централата и е за 450 хил. лв.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • - 3
    • + 38

    И какво излиза в крайна сметка Борисов и Пеевски разиграват театър.

    Нередност?
  • 2
    shy25392740 avatar :-|
    M. Georgiev
    • - 2
    • + 22

    А, добър ден! До коментар [#1] от " lefkovitz ":

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-P
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 21

    Сигурноста е важна, но и усвояването на Парите е важно.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 27

    Камарилата в Олигархична република България има избор: ако не печелят фирми на Пеевски, ще са фирми на Домусчиев или фирми на Вальо Златев, или фирми на Ковачки, или фирми на Гайтански, или фирми на ...
    Олигарси като шума!

    Нередност?
  • 5
    tanas2 avatar :-?
    Танас
    • + 11

    ТЕЦ - а с най - ниска цена на ел. енергия.
    Капитал я дайте сравнителни таблици между МИ - 2 и МИ - 1, МИ - 3 с колко персонал какво произвеждат и кой ТЕЦ колко замърсява турете в списъка и кюмурджийницата на КоваШки.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 25

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Държавните предприятия се делят единствено на вече разкостени и на заплюти за разкостване. Средно положение няма. Достатъчно е да влезнеш в провинциален партиен клуб на "парламентарно представена политическа сила" и за 20 минути ще разбереш, кой в коя държавна фирма с какво поръчение е настанен, с колко заеми трябва да я набълбука, за коя партийна каса да ги отклони и към коя дата фирмата ще бъде засилена в стената...

    Нередност?
  • 7
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 6

    "ТЕЦ "Марица-изток 2" е направила всичко възможно да осигури охраната на територията и имуществото си, като е стартирала процедура на договаряне с обявление на 25 март 2015 г., но тя още не била приключила."

    Хората не случайно казват, че законът е врата у поле!

    Нередност?
  • 8
    csx1407249557373809 avatar :-|
    Tony Man
    • - 2
    • + 15

    Колко пъти още че я чуем тази новина....в различни форми, сектори и пр.

    Доста грозна картина, за която осен на корумпирания главен прокурор, корумпирания съд, корумпираните държавни служители....трябва да благодарим и на 1,000,000 души гласували за ГЕРБ....за 2ри път.

    Да мислят следващия път дали 1 млн гласа или 25 години затвор заслужават някои хора.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#6] от "cinik":

    Съвършено прав сте за жалост.

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#8] от "Tony Man":

    Изобщо не си прави илюзии, че ако партията не беше ГЕРБ, а някоя друга, щеше да се разпорежда с държавната собственост по друг начин. Едно наръка, че сме го видели вече, друго наръка - самата политическа система е устроена така, че партиите търсят спонсори за влизане в парламента, а ангажиментът е "веднъж да вземем властта, изберете си къде да ви класираме". И после се почва - ето счетоводителката сметнА, на НКЖИ-то преди ъ му побиете кръст у гробищата, чмое ъ поеме оше 50-60 милиона хъхъхъхъхъ....

    Нередност?
Нов коментар