"КонтурГлобал" инвестира 2 млн. лв. в социални проекти в община Гълъбово

Централата постигна ръст на производствените си резултати от 40% за 2015 година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"КонтурГлобал Марица-изток 3" ще осигури още 2 млн. лв. за социални инвестиции в община Гълъбово по силата на четиригодишно споразумение между общината и американската централа. То беше подписано от изпълнителния директор на централата Гари Левсли и кмета на Гълъбово Николай Тонев. Документът предвижда годишно да бъдат финансирани социални проекти в полза на местната общност на стойност до 500 хил. лева. Те ще бъдат насочени към укрепване на физическото състояние на младежта, подкрепа на културата, здравеопазването и на социално слабите жители на общината.

Част от средствата ще бъдат вложени в подобряване на градската среда и ремонт на училища, болници, детски градини и социални центрове. До края на 2019 г. се удължава и действието на първоначалното споразумение, което е пак за 2 млн. лв., между общината и централата, по което са реализирани повече от 10 съвместни проекта на обща стойност 1.358 млн. лв. "Инвестиционната програма на централата доведе до значително подобрение на екологичната обстановка в района и повиши заетостта в местните компании", посочи кметът Николай Тонев. Съгласно споразумението "КонтурГлобал Марица-изток 3" ще продължи да използва приоритетно местна работна ръка и да работи с местното предприемачество.

Споразумението за социални инвестиции беше подписано веднага след придобиването на топлоелектрическата централа и влезе в сила от началото на 2012 г. за период от 4 години.

Общата сума на средствата, инвестирани в проекти по споразумението за периода 2012 - 2015 г., е 1.358 млн. лв. Сред по-важните реализирани проекти са основен ремонт на ОДЗ "Радост", основен ремонт на сградата и басейна на ЦДГ "Наталия", дарение на медицинско оборудване за Многопрофилната болница за активно лечение в Гълъбово, инфраструктурен проект за гълъбовското с. Медникарово, включващ ремонт на сградата на кметството, здравната служба, изграждане на детска площадка, инфраструктурен проект в с. Обручище, изпълнение на инфраструктурен проект в с. Искрица, основен ремонт на спортна зала "Енергетик" за 700 хил. лв. и други.

Резултати

През 2015 г. "КонтурГлобал Марица-изток 3" постига вторите най-високи производствени резултати в своята история от 4516 гВтч, което е с близо 40% повече в сравнение с 2014 г. В резултат на това средната цена за мегаватчас електроенергия спада с почти 20%. Централата приключва изминалата година без нито една производствена авария, постигайки рекорд от 3 571 155 отработени часа без производствена авария. Просрочените плащания на НЕК към централата в момента са почти 457 милиона лева, като по тази причина тя има задължения към мините.

Дълговете на НЕК към американските централи надхвърлиха 1 млрд. лв.

Ако Националната електрическа компания (НЕК) не завърши успешно разговорите с банките-кредиторки за търсения заем и остане без средствата, нужни да се разплати, от "Ей И Ес България" ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите, каза в интервю за БНР изпълнителният директор на компанията Оливие Маркет. Към момента НЕК дължи над един млрд. лв. на двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Около 600 млн. лв. е дългът на НЕК към "Ей И Ес Марица-изток" 1, а останалите са към "КонтурГлобал Марица-изток" 3. От своя страна двата ТЕЦ-а дължат на "Мини Марица-изток" общо 330 млн. лв., потвърди Оливие Маркет. Преди седмица от Българския енергиен холдинг съобщиха, че са на път да си осигурят мостов заем до 650 млн. евро, с който да се издължат на двете американски централи.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lolll avatar :-|
    Galina Slavova

    Намерили са си лесна за доене крава и то благодарение на маса продажни политици....

    Нередност?
  • 2
    barel avatar :-|
    пустиняк

    До коментар [#1] от "Galina Slavova":

    Да. Договорите от 2005 ги сключи Румен Овчаров, сега в борда на директорите на Лукойл.
    Имено той подари Тецовете на КонтурГлобълБългария на другарката Евгения Юриевна Родионова.

    Нередност?
Нов коментар