🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дълговете към държавните мини достигнаха 428 млн. лв.

Няма опасност за добива на въглища в Маришкия басейн

"Мини Марица-изток" е преизпълнила годишния си план за добив на въглища
"Мини Марица-изток" е преизпълнила годишния си план за добив на въглища
"Мини Марица-изток" е преизпълнила годишния си план за добив на въглища    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"Мини Марица-изток" е преизпълнила годишния си план за добив на въглища    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Мини Марица-изток" има да получава от различни контрагенти 428 млн. лв., от които 393 млн. лева вече са просрочени, съобщи изпълнителният директор на държавната компания Андон Андонов на пресконференция в края на годината. Най-много са задълженията за доставени въглища от двете американски централи – "КонтурГлобал", която дължи 245 млн. лв., и AES, която дължи 119 млн. лв. Просрочените задължения на ТЕЦ "Марица-изток 2" към мините са в размер на 22 млн. лв., а на ТЕЦ "Брикел" на Христо Ковачки - 20 млн. лв., съобщиха от ръководството на дружеството. От своя страна "Мини Марица-изток" дължат на различни фирми 52 млн. лв., а на БЕХ – 55 млн. лв.

Очаква се проблемите с разплащанията да се решат, когато най-после БЕХ успее да вземе заем, с който НЕК да се разплати на централите за доставеното количество електроенергия, а те - на своя доставчик на въглища "Мини Марица-изток". Енергийният холдинг търси 650 млн. евро, с които да се разплати - предвижда се първоначално мостово финансиране, след което да се премине към облигационна емисия. В началото на декември ресорният министър Теменужка Пекова заяви, че девет банки искат да преговарят с БЕХ.

Ликвидни проблеми

Имаме прекрасен финансов отчет, но ни липсва ликвидност, съобщават от дружеството. За 11–те месеца на годината "Мини Марица-изток" има 46 млн. лв. печалба при 530 млн. лв. приходи. "Ако бяхме изпълнявали бизнес плана си така, както беше заложен за 2015 г., щяхме да имаме печалба от 3-4 млн. лв.", обобщи Андонов. В дружеството до момента не е имало закъснение на заплатите. Около 42-43% от общите разходи на дружеството са за заплати на работещите в дружеството 7350 души. Средната работна заплата в държавното минно дружество е най-ниската в сравнение с ТЕЦ "Марица-изток 2" и двете частни централи.

Преизпълнен добив

"Мини Марица-изток" завърши годината с 4.5 млн. тона добити въглища над предвиденото по план. Добитите въглища през 2015 г. са малко над 32 млн. тона. В същото време заради недостига на средства разкривката в трите открити рудника на държавното дружество е едва 74%. Андонов предупреди, че през следващите три години държавните мини не трябва да надхвърлят годишен добив от 27.4 млн. тона въглища, за да се стабилизира производственият процес. Сред проблемите на дружеството е и ниската цена на въглищата заради промяната в методиката за определянето й от енергийния регулатор, което е една от причините за финансовото състояние на дружеството. От ръководството на "Мини Марица-изток" настояват цената на въглищата от догодина да нарасне поне с 10 лева за тон условно гориво.

Доставките за "Брикел" спират

От пролетта ръководството на държавните мини планира да спре доставката на въглища за ТЕЦ "Брикел". В момента мините доставят на "Брикел" две влакови композиции  на смяна. Това обаче забавяло много основната работа в рудниците на държавните мини. Освен това суровината за производството на брикети била на привършване. Така от догодина производството на брикети в единствената у нас фабрика за тях се очаква да спре.

Все още няма коментари
Нов коментар