🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AES е готова на острочка за дълговете на НЕК

Компанията има одобрение на банките кредиторки за сключване на споразумение до края на годината

Според изпълнителния директор на AES за България Оливие Маркет все още е рано за план Б
Според изпълнителния директор на AES за България Оливие Маркет все още е рано за план Б
Според изпълнителния директор на AES за България Оливие Маркет все още е рано за план Б    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Според изпълнителния директор на AES за България Оливие Маркет все още е рано за план Б    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За AES е ясно, че срокът за финализиране на споразумението с НЕК до края на ноември няма как да бъде спазен.

ТЕЦ "AES Марица-изток 1" е готова да удължи срока за финализиране на споразумението с Националната електрическа компания (НЕК), което изтича в края на ноември. То предвижда намаление на цената за разполагаемост (поддържане на мощностите в готовност за работа) на централата с 14%, ако НЕК изплати просрочените си задължения, които към момента са близо 600 млн. лв. Това заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на AES за България. От думите му обаче стана ясно, че компанията има одобрение на кредитиорите си за удължаване на споразумението с НЕК до края на годината.

Освен към AES държавното дружество има просрочени плащания и към другата частната централа в Маришкия басейн – ТЕЦ "KoнтурГлобал Марица-изток 3", с което общите задължения към тях доближават 1 млрд. лв. Оттам обаче не бяха открити за коментар.

Средствата трябваше да бъдат осигурени със заем, който Българският енергиен холдинг, част от който е НЕК, се надяваше да осигури до средата на ноември. През миналата седмица стана ясно, че нито една банка не иска да отпусне търсения заем в размер на 650 млн. евро без държавна гаранция. Така холдингът се принуди да прекрати процедурата и да започне пряко договаряне с всяка една от 12-те банки, които са проявили интерес.

Рано е за план Б

Оливие Маркет изяви увереност, че БЕХ все пак ще успее да осигури парите, за да може НЕК да разплати задълженията си. "Рано е да се мисли за план Б", посочи той. По думите му техническо закъснение в рамките на 2-3 седмици няма да бъде проблем за кредиторите на компанията. Ако обаче БЕХ не успее да договори средствата до края на годината, AES ще трябва да положи повече усилия да убеди банките за удължаване на споразумението.

На какво още се разчита

От АЕS разчитат, че правителството е предприело правилните мерки за стабилизиране на сектора, имайки предвид последните законодателни промени в тази насока. В тази връзка от компанията смятат, че създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който ще се събират средствата от продажбата на квоти за вредни емисии и 5% от приходите от производство на електроенергия, е правилна стъпка за подобряване на финансовото състояние на НЕК.

Инвестиция без държавна помощ

От компанията смятат, че не са получили неправомерна държавна помощ за инвестицията си, посочвайки, че проектът е подкрепян от всички правителства от 2001 г. насам. Те допълниха, че през 2002-2003 г. пазарните прогнози са сочели, че електроенергийният сектор се нуждае от нови 500 - 600 мегавата производствени мощности. Според Маркет развалянето на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, сключени с НЕК, няма да е от полза за България.

Въглища ще има

Доставките на въглища през този зимен период са подсигурени за централите в Маришкия басейн, увериха от АЕS. Причина за подобно притеснение имаше заради изказвания от страна на "Мини Марица-изток", че са в много тежко финансово състояние заради забавените плащания към нея. Част от споразумението с американските централи предвижда, след като НЕК изплати задълженията си към тях, те да се разплатят и с мините. Само AES дължи да минното дружество 120 млн. лв., а към средата на година забавените плащания към него бяха общо за 258 млн. лв. Според финансовия директор на AES Иван Цанков за "Мини Марица-изток" е много важно да осигурят финансов ресурс за инвестиционната си програма за 2016 г., защото в противен случай добивът на въглища за следващата зима наистина може да бъде застрашен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 2
    • + 8

    Инвестиция без държавна помощ??? Капитал, защо се държите като корпоративно бюлетинче на американските марици. Всички зелени скъпи енергоизтозточници са държавна помощ, както и американските марици. Заради лобизма ли АES беше рекламодател? Агнетата от Разград са адски смешни, направихте си парите от ДЪРЖАВНИ активи, целият ви бизнес се гради на тях, какъв либерализъм какви пет лева, ако гнилия социализъм не беше построил Каолин щяхте пак да менторствате само че от някой мизерен блог с двама читатели. Наистина ли никой не вижда оста американско посолство- американски едър бизнес( тумор)-хвалебствени и абсолютно необективни медии. Защо не казвате, че Брюксел подозрително много се бави със становището по въпроса е ли това държавна помощ. Защото не ви изнася, защо не питате драгалевския вожд какво още прави на свобода след тези престъпни "пазарни договори", структурирани като за бананова република.

    Нередност?
  • 2
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • - 4
    • + 3

    Когато фактите говорят...Разбира се, че "ТЕЦ "Марица изток 1" е готова (отново) да удължи срока на споразумението с НЕК, според което ще НАМАЛИ цената на разполагаемост и НЕК ще плаща 50 млн. лв. на година по-малко. Условието е НЕК да изплати на "Ей И Ес България" просрочените си задължения към момента, които са нараснали от 400 млн. лв. на около 600 млн. лв. Нека си припомним стъпките до днес - 19.11.2015 г.
    1. 03.4.2015. В интервю с г-н Маркет, отразено в статията "Компанията иска пълно изплащане на дълговете на НЕК от 400 млн. лв.", става ясно, че двете страни обсъждат намаление на цената на разполагаемата мощност на централата и вървят към споразумение, което е подписано през м. април;
    2. 26.5. "БЕХ ще търси нов милиард, за да финансира дълговете на НЕК", с автор Илин Станев. (Търси се начин заемът да е с държавна гаранция, въпреки че това не е предвидено в бюджета). "97 млн. лв. годишно ще пести НЕК, ако двете централи с американски собственици свалят цените, но първото условие е НЕК да плати задълженията към тях", а те постоянно растат;
    3. "Мини Марица-изток" търси 20 млн. лв за заплати". Дружеството няма кеш, заради верижната задлъжнялост в енергетиката;
    4. 26.7. "М-р Петкова се надява НЕК да се разплати с маришките ТЕЦ-ове до 15.8.;
    5. 23.8. "БЕХ търси нов милиард, за да спаси НЕК; 07.9. БЕХ търси 650 евро заем заради задълженията на НЕК;
    6. 10.11. "НЕК затъва със скорост 1.7 млн. лв. на ДЕН...". "Положението на НЕК остава катастрофално".
    Анализът се очаква от управляващите.

    Нередност?
Нов коментар