🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР пуска нова поръчка свързана с издаването на лични документи

Проектът е на стойност 20 млн. лева и включва поддръжката на сегашната система за една година

В средата на април изтича седемгодишният договор с българското подразделение на "Сименс" за печатане на документите
В средата на април изтича седемгодишният договор с българското подразделение на "Сименс" за печатане на документите
В средата на април изтича седемгодишният договор с българското подразделение на "Сименс" за печатане на документите    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В средата на април изтича седемгодишният договор с българското подразделение на "Сименс" за печатане на документите    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като правителството отмени мегапоръчката на Министерството на вътрешните работи (МВР) за изграждане на нова "фабрика" за печатане на лични документи, сега силовото ведомство ще трябва да удължава старата, за да може да продължи да ги издава. Причината е, че в средата на април изтича седемгодишният договор с българското подразделение на "Сименс", което е натоварено с поддръжката и изпълнението на целия технологичен процес по издаване на паспорти досега. След като това се случи, реално МВР може да изпадне като в ситуацията с регистрационните табели – да не може да печата и предава лични документи. Поради това сега силовото ведомство пуска нова обществена поръчка на стойност 20.6 млн. лева без ДДС, в която да удължи следгаранционната поддръжка на техниката, необходима за издаване на паспорти. Тя е за срок от една година с опция за удължаване с още една. Последното е направено, в случай че скоро не се стигне до крайно решение дали ще се подменя цялата концепция по печатането на документи за самоличност и те да се издават на едно място, или ще се разчита на досегашната система това да се прави във всеки областен център.

Подмяна на хардуера и софтуера

Основната дейност в последната обществена поръчка е за подмяна на ключови хардуерни и софтуерни компоненти, свързани с печатането на паспорти. В нея се включват доставката на сървъри и оборудването за тях (UPS захранвания, климатици, софтуер и пр.), комуникационно оборудване, системи за паспортен контрол и цифров подпис, както и друга специализирана апаратура. В цената от 20.6 млн. лева е включена възможността за увеличаване на следгаранционната поддръжка с една година. Но в нея не са включени доставките на бланки за личните документи. При прекратената мегапоръчка от 484 млн. лева без ДДС беше предвидено да се закупят бланки за документи ("празните" паспорти и заготовки за пластики) за нуждите на МВР в рамките на 11 години. Изчисленията на силовото ведомство показаха, че за този период ще са грубо около 23 млн. броя от различните видове и бяха една от причините за значително по-високата прогнозна цена на контракта. Предишният договор със "Сименс", подписан през 2009 г., беше за 110 млн. евро, или около 220 млн. лева, но в него беше предвидена доставката само на част от необходимите бланки на МВР за периода. Министерството поръчваше допълнителни такива, които бяха извън контракта със "Сименс".

История с неизвестен край

Реално новата поръчка за следгаранционна поддръжка има за цел да се продължи сегашната дейност по издаване на документи за самоличност. Подмяната на оборудването се налага, защото още с обявяването на намеренията на МВР за създаване на "фабрика" за печатане на паспорти беше обявено, че техниката, с която в момента се разполага, е морално остаряла и ще бъде по-евтино да бъде заменена с нова. В момента просто силовото ведомство запълва потенциалния вакуум, който ще остане след изтичането на настоящия контракт на 12 април. Бъдещето на изработването на лични документи продължава да остава неясно, без да се осигури дългосрочно решение. Идеята на МВР в новите документи, които ще бъдат печатани от "фабриката" за близо половин милиард лева, беше в тях да се интегрира чип с биометричните данни на гражданина, както и евентуално да може да се сложи втори, който да съдържа електронна идентификация и да позволи да се ползват електронните услуги на държавната администрация (т.нар. е-управление, към което влиза и електронното дистанционно гласуване). Настоящите машини за печатане могат да издават документи с подобна технология, като пример за това са международните паспорти. Проблемът е, че сегашната система на МВР не е оптимизирана за подобна дейност, като в момента силовото ведомство се опитва да я надгради с нова поръчка, в която тя да отговаря на изискванията на ICAO и българските паспорти с чип да могат да се ползват в целия свят, а не само в рамките на ЕС. Първият търг на стойност 1.2 млн. лева се провали, а офертите на втория на стойност 4.16 млн. лева бяха върнати от Комисията за защита на конкуренцията за преразглеждане. От друга страна, интегрирането на чип за е-идентификация в личните карти също може да отпадне, ако Народното събрание приеме поправките, които Цветан Цветанов предложи по време на обсъждането на новия Закон за електронната идентификация на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_v avatar :-|
    ivan_v

    Българските паспорти са по ИКАО и важат за цял свят, някой от МВР пак ви е излъгал...

    Нередност?
Нов коментар