🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите документи за самоличност ще струват колкото старите

Паспортите и личните карти с чип ще започнат да се издават най-рано през 2020 г.

Новите паспорти ще са със срок на валидност за пет и за десет години
Новите паспорти ще са със срок на валидност за пет и за десет години
Новите паспорти ще са със срок на валидност за пет и за десет години    ©  Надежда Чипева
Новите паспорти ще са със срок на валидност за пет и за десет години    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След неколкократно отлагане МВР ще обяви обществената поръчка за изграждане на централизираната система за изработването на новите документи за самоличност. Очаква се това да стане в началото на следващата седмица.

Идейните проекти за новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки бяха одобрени от правителството в края на март и от МВР планираха процедурата за избор на фирма, която да ги изработва, да стартира до средата на април. Обявяването на поръчката обаче се забави заради върната от ДАНС за преработка схема за нивото на достъп на служителите до класифицирана информация. Преди това процесът се забави заради законодателни промени.

От МВР не казаха стойността на поръчката. Уточниха, че сумата ще е близка до предишната от 2008 г., когато конкурсът беше спечелен от "Сименс" - около 250 милн. лв. Поръчката ще е за срок от 10 години, като от МВР планират новите документи да започнат да се издават след 18 месеца.

Няма да има промяна в срока на валидност на новите документи за самоличност. Предвижда се единствено международните паспорти да важат освен за пет и за десет години. "Няма да има промяна и в цената за издаването им", каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Единствено за 10-годишните паспорти цената ще е по-висока, защото те ще бъдат с повече страници - 48. За хората, които имат забрана да напускат страната, е предвидено издаването на временна карта за самоличност, с която те няма да могат да напускат пределите на страната. От МВР казват, че за последните пет години броят на хората с такава забрана е между 1000 и 1500 души.

В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

Издаването на новите документи за самоличност ще става централизирано в София, като от МВР предвиждат да се построи специална нова сграда, като е избрано и мястото - на входа на военната академия "Г. С. Раковски". Предвидено е сумата за строителството й да бъде 1.5% от общата стойност на поръчката.

Изискванията към фирмите, които ще участват в конкурса, ще са избраният кандидат да се занимава с всичко в процеса - от строителството на сграда, където ще се изработват документите, през доставката на оборудването до издаването на документите.