🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР провежда антитерористично учение и специализирана операция

Според вътрешния министър учението в София е съвпаднало случайно с атентатите в Брюксел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

МВР е активирало Националния план за противодействие на тероризма в първите минути след информацията за атентатите в белгийската столица Брюксел.

Това съобщи във вторник на обяд вътрешният министър Румяна Бъчварова пред журналисти в столицата.

Във връзка с това в София се провежда специализирана полицейска операция, а по границите е въведен 100% контрол, т.е. всеки, който преминава през ГКПП, е подложен на щателна проверка.

"Повишено беше нивото на сигурност по всички транспортни обекти – летища, жп-гари и пристанища. Повишено е и нивото на сигурност по метростанциите в София, а Столична община съдейства на СДВР за проверка на възлови обекти", обяви Румяна Бъчварова. Тя не даде повече подробности за специализираната операция и само уточни, че "тези мерки ще гарантират сигурността по начина, който е регламентиран в закона".

Вътрешният министър допълни също така, че опасността е висока за всички европейски държави. "Към момента няма информация за пряка заплаха за страната. Въпреки това сме задействали необходимите превантивни мерки и очакваме те да бъдат утвърдени и допълнени на предстоящото след 2 часа заседание на Националния оперативен щаб по сигурността, което свиках и в което ще участва и министър-председателят", уточни Бъчварова.

Също така днес в столицата ще се проведе мащабно антитерористично учение, което също ще бъде свързано с повишена полицейска активност на невралгични точки в града. "Във връзка с планираните тренировъчни действия на отделни места в столицата ще има засилено полицейско присъствие, а във връзка със сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират учебните действия", уточни вътрешният министър.

Бъчварова твърди, че въпросното учение е планирано пред два месеца и съвпадението с деня на брюкселските атентати е случайно. "Това съвпадение ни показва, че сме взели правилното решение и че ще увери всички граждани, че ние наистина поддържаме своята готовност", допълни тя. Според нея това ще е учение, което минимално ще наруши спокойствието на гражданите. Бъчварова все пак призова хората да следват инструкциите на службите за сигурност, да се съобразяват с указанията и да проявяват разбиране към мерките, които МВР предприема.

Те коментира и атентатите в Брюксел от тази сутрин. "Информацията, с която разполагаме в момента, показва, че става дума за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност, за изключителна дързост на терористичния акт – там, където мерките за сигурност и нивото на антитерористична готовност са най-високи в цяла Европа", заяви ръководителят на МВР.

Според Бъчварова политическият знак на атентатите в Брюксел е категоричен – поразени са цели в непосредствена близост до европейските институции, което се приема като ясна провокация към европейската сигурност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ham avatar :-@
    ham

    Боже тия с едни циглета по селата ,не искат да се справят.........

    Нередност?
Нов коментар