🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Серия атентати удари Брюксел

Експлозии избухнаха на летището и в метрото, има жертви и ранени

Серия от атентати разтърси белгийската столица Брюксел тази сутрин. Поредицата започна с два взрива на брюкселското летище "Завентем" около 8 часа сутринта местно време. По непотвърдени данни на телевизия VRT при тях са загинали най-малко 13 души, а други 35 са ранени. Час и десет минути по-късно последва взрив на метростанция "Малбек", близо до района с европейските институции. Според първите сведения там са загинали най-малко 10 души. Властите превърнаха близката сграда на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в пункт за оказване на първа помощ. Според очевидци взривът е усетен и в следващата метростанция "Шуман", която е в сърцето на района със сградите на европейските институции. По първоначални сведения взрив може да е имало и на "Шуман".

"Капитал" ще следи на живо по-важното от събитията в Брюксел:

17:43 Агенцията AMAQ, която се свързва с групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), е съобщила, че бойци на ИДИЛ са атентаторите, извършили атаките в белгийската столица.

17:39 Белгийската полиция е разпространила снимка от камера на летището, на която се виждат трима мъже, бутащи колички за багаж. Издирва се мъжът в бяло и с шапка, който се намира в дясната част от снимката. Не се споменава дали другите двама са свързани с атентатите.

16:14 Сградата, където се помещава Европейската комисия, е била евакуирана. Към този момент броят на жертвите не се е увеличил. Ранените са над 170, съобщават местни медии. Полицията продължава да преследва трети предполагаем атентатор, чиито колан с експлозиви не се е взривил на летището.

14:43 Белгийския национален канал VRT съобщава, че жертвите вече са 34, 20 от които са загинали в метрото, а 14 - на летището.

13.35 Много хора са убити или сериозно ранени в терористичните атаки в Брюксел, заяви белгийският премиер Шарл Мишел на извънредна пресконференция. Той нарече извършителите "страхливци" и посочи, че това е "трагичен момент в историята на нашата страна". "Бих искал да призова всички да проявят спокойствие и солидарност", каза Мишел.

13.00 Белгийският федерален прокуратур потвърди, че трите експлозии тази сутрин - двете на брюкселското летище и една в метро станция "Малбек" - са терористични атаки. Анти-терористичното звено към офиса на федералния прокурор е започнало криминално разследване.

12:40 STIB (Публичния транспорт на Брюксел) потвърждава за 15 загинали и 55 ранени, от които десет в критично състояние на станция "Малбек".

12:34 Мерките за сигурност на летищата Gatwick и Heathrow са засилени, а британският премиер Дейвид Камерън ще председателства среща, на която ще бъде обсъдена ситуацията. Франция също засили мерките за сигурност и праща 1600 полицаи по границата с Белгия. Президентът Франсоа Оланд проведе среща на кабинета, на която бяха дискутирани брюкселските експлозии. Холандските летища също са със засилени мерки за сигурност.

12:18 Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и отговорния европейски комисар Кристалина Георгиева обсъждат първата реакция на Комисията, докато стоят затворени в сградата на Berlaymont, се вижда от снимка, публикувана от говорителя на ЕК Маргаритис Схинас. Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбеляза, че нападенията в Брюксел бележат "ново дъно на терора".

12:08 Белгийският вътрешен министър Жан Жамбон заяви в понеделник, че в страната има най-висока степен на тревога за възможни атаки в отмъщение на залавянето на Абдеслам: "Знаем, че спирането на една клетка може да задейства други. Наясно сме с това в този случай".

11.54 От МвНР съобщават, че за момента няма данни за пострадали български граждани и съветват планиращите пътуване за Брюксел да го отложат до изясняване и нормализиране на обстановката, а Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

За контакт:

Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия
Адрес:Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия Тел.: +32 2 374 47 88 Факс: +32 2 375 8494 Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042
Приемно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч E-mail: [email protected]

Website: www.mfa.bg/embassies/belgium>

11:53 Нивото на терористична тревога в Белгия е вдигнато до най-високата си степен. Границата между Франция и Белгия е затворена, съобщи белгийската франкофонска RTBF.

11:52 Белгийските медии информират, че са били чути изстрели и викове на арабски преди експлозиите на летището.

11:51 Атаките идват четири дни, след като в Брюксел бе заловен главният заподозрян за парижките нападения Салах Абдеслам.

11:50 ч. Нивото на тревога в сградите на ЕС е повишено до оранжево, съобщи в Twitter Кристалина Георгиева, която е отговорна за реакцията на персонала в случай на тревога.

11:48 ч. Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха в началото на днешната търговия след серията атентати в Брюксел. Към 11.40 българско време франкфуртският DAX изгуби 1%. В Париж САС 40 спадна

с 0.74%, теглен надолу от котировките на компаниите от туристическия сектор. Лондонският индекс FTSE-100 се понижи с 0.42%, тъй като инвеститорите започнаха усилено да продават след експлозиите в Брюксел.

Еврото се обезцени спрямо долара с 0.27% и се търгува за 1.121.

11:45 ч. Белгийски прокурор е потвърдил, че нападението на летището е извършено от атентатор-самоубиец, твърди телевизия Bloomberg.

11:35 ч. Общественият транспорт в Брюксел е затворен, компания Eurostar прекрати маршрутите си от и до Gare du Midi, а жителите на града са призовани да останат по местата, където се намират в момента и да не излизат на улицата. Летище "Завентем" остава затворено най-малко до 6 ч. сутринта на сряда. Пътниците се пренасочват към "Шарлероа". В основната сграда на Европейската комисия е изпратен екип за обезвреждане на бомби.

10:45 ч. На снимки и видео записи, публикувани в Twitter с ключова дума "Завентем", се виждат счупени стъкла и кълба дим, както и паднали панели от тавана на терминала. Според първоначалната информация експлозиите са избухнали край гише на "American Airlines" в обществената зона за заминаване на летището между 7:45 и 8:00 ч. местно време. Летището е евакуирано в момента, а жп връзката с града е спряна.

— The Int'l Spectator (@intlspectator) March 22, 2016

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlio_rm avatar :-|
    svetlio_rm
    • - 3
    • + 3

    "Все още не е ясно дали става дума за терористичен акт, има жертви и пострадали" .. не се излагайте с такива под-заглавия Капитал..

    На дали в рамките на 1 час инцидентно ще станат множество експлозии на различни места, където има голямо струпване на хора..

    Нередност?
  • 3
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 5

    Човещинка бе, човещинка! Както хората в ЗАГУБЕНИТЕ страни мразят законността и обичат корупцийката, така и муслитата си падат пироманчета! Някоя си меркел не го е проумяла с дипломката си на проф по физика, и продължава да ги кани! Иди*ти са не муслитата, които си изявяват същността, а ония, които ги канят!
    "Мулти култи" "обогатява"?! Така твърдят либерастите! А вие как мислите? Обогатена ли е историята на САЩ след 11 септевмри, и Европа обогатена ли е след експлозиите в сърцето на Европа-Брюксел? Колко още да приемем от тях, а? Или ако ще да им помагаме, първо, да е извън Европа, второ, първо да не им пречим и разваляме държавите, за да не се налага след това "да им помагаме", или те да ни взривяват"

    Нередност?
  • 5
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 1
    • + 4

    Това вече не е тероризъм. Това е обявена война на радикалният ислям срещу цивилизацията. Европа се превърна в цел на тази война, защото ЕС няма лидери като Де Гол, няма и единна политика за адекватен отговор и натикване на варварите в дупка от която няма излизане. За да се спаси планетата.

    Нередност?
  • 6
    kpp avatar :-|
    Kiril Peychev
    • - 1
    • + 6

    Желанието на Меркел да бъде запомнена в световната история като политикът, помагащ на хората в нужда, ще й изиграе лоша шега.
    Егото й ще я превърне в проводник към унищожението на Европа и Европейският съюз.

    Нередност?
  • 7
    Consumer avatar :-(
    Consumer
    • - 1
    • + 3

    Европа отдавна е във война срещу трудно разпознаваем враг!

    Нередност?
  • 9
    paradox22 avatar :-|
    paradox22
    • - 1
    • + 2

    какво се пенявите по форумите? Всички са възмутени, притеснени, НО никой няма рецепта КАКВО да се прави от тук нататък... Европа прилича на коленичил и завързан здраво пленник, който чака да му отрежат главата! Тя НЕ ПРАВИ НИЩО за да запази ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!!!! Хората масово решиха, че върхът в тяхното развитие е да имат топло кафе, цигара и последен модел телефон за да си чатят с когото им е кеф!!!! Като парализирани сме, в очакване на следващ атентат с много жертви, не виждаме геноцида срещу нормалните хора със здрав разум, а виждаме нагласени репортажи за майки с деца бягащи от ятагана - АЙДЕ БЕ?! За капак европа се подложи на сатрапа Ердоган и с това даде нови сили на терора в европа!!!! Идиотията наречена либерализъм достига върхове в извратените умове на болни за власт дегенерати. Хора започнете да ползвате мозъците и си оше сега, още днес. Бъдете хора, а не само наблюдатели на безумията!!!!

    Нередност?
  • 10
    kamaknee avatar :-P
    kamaknee
    • - 1
    • + 6

    Защо не се замислите кой има реална изгода от страха!?
    „Qui bono?“
    Хората стоящи зад така наречените "ислямски терористи" са именно службите, а целта е ограничаване на правата и тотален контрол над населението! Слепотата на обществото е безгранична!

    Нередност?
Нов коментар