🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На "Плиска" не е спокойно

Мнимата "заплаха" за атентат край хотел "Плиска" и антитерористичното учение в София показаха неумението на държавата да комуникира с хората в условията на криза

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяване на страх, паника, усещане за хаос и неувереност в способността на институциите да реагират координирано и ефективно в случай на реална заплаха. Това е една от основните цели на терористичните организации, които водят своеобразна "партизанска война в градски условия" срещу технологично и ресурсно превъзхождащите ги държави от западния свят.

Основният начин, по който правителствата могат да отговорят на този вид асиметрични тактики, е да водят бърза и проактивна информационна политика. Тоест да обясняват на хората какво е естеството на заплахата, какво точно се случва, какви действия предприема държавата, а също така какво гражданите трябва и не трябва да правят. Всичко това е почти толкова важно, колкото и охраната на стратегически обекти и места, където се случват човешки струпвания. Защото правителствата няма как да гарантират 100-процентово предотвратяване на всеки опит за атентат и нямат ресурси да охраняват всяка потенциална мишена.

За съжаление две събития от последната седмица – антитерористичното учение от вторник вечер и фарсът с потенциалната заплаха в района на столичния хотел "Плиска" - показаха, че институциите в България не си дават ясно сметка колко критично важна е кризисната комуникация в условията на повишен терористичен риск. И че идеологически явно не са мръднали много от времето преди няколко десетилетия, когато държавата реши да скрие от българите реалната информация за последствията от аварията в украинската ядрена централа "Чернобил". Подобно поведение е не просто нелепо в епохата на интернет и социалните мрежи, но дори постига точно обратен ефект, като подхранва слухове, страх и паника, които се разпространяват вирусно онлайн и запълват информационния вакуум, отворил се при липсата на адекватна официална информация. И всъщност така помага на терористите да постигат намерението си, като насаждат сред хората ужас ("terror").

"Говори" МВР

"Днес в късните часове ще се проведе мащабно антитерористично учение на територията на столицата. То е планирано преди два месеца с цел проверка на готовността при извънредна ситуация и за съжаление съвпадна с днешния ден... МВР се обръща към гражданите с надеждата да проявят разбиране за причинените евентуални неудобства. Това ще е учение, разработено така, че минимално да наруши спокойствието на гражданите." С тези думи вътрешният министър Румяна Бъчварова анонсира във вторник намерението на българските сили за сигурност да демонстрират готовността на българската държава за действие при извънредни ситуации от типа на събитията в Брюксел. "Ще бъде полезно за всички нас хората да следват инструкциите, да се съобразяват с указанията и да проявяват разбиране към мерките, които предприемаме", допълни тя.

С това в общи линии се изчерпваше информацията за онова, което предстоеше да се случи в столицата. МВР нито предостави повече подробности какво възнамерява да прави, нито къде, нито какво могат да очакват хората, волно или неволно попаднали в периметъра на антитерористичната тренировка. Така се стигна до ситуацията, при която около 200 случайни минувачи изненадващо се оказаха задържани поне два часа под дъжда във вторник през нощта, изпадайки в ситуацията да бъдат "статисти по неволя" в учението. Според разказа на очевидеца Николай Паунов хората са държани прекомерно дълго време, без да им се дава каквато и да е информация, полицейските служители са се отнасяли с тях грубо и арогантно, проверката на самоличността е била хаотична и неефективна, а някои служители на реда дори не са се легитимирали. В общи линии изводът от цялата история е, че реализмът на тренировката е включвал и реалистичното и неподправено враждебно поведение на повечето от българските охранителни полицаи, с които всеки един от нас по един и друг начин се е сблъсквал.

Потърсени за коментар, от МВР в продължение на часове отказваха да предоставят каквато и да е обратна връзка по случая, която да потвърди или отхвърли твърденията на очевидеца. В крайна сметка главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов коментира няколко часа по-късно, че "това е цената, която обществото трябва да плати, за да има готовност" и че следващото учение ще е с по-голяма степен на изненада за гражданите. От МВР пък обясниха, че задържаният очевидец е нарушил правилата и периметъра, затова е изпаднал в тази ситуация. Което той едва ли е можел да избегне, при положение че до последно не беше ясно къде ще се проведе учението, какви ще са ограниченията за гражданите в този район и точно какво могат да очакват те от страна на полицията и по какъв начин трябва да реагират. Така че няма нищо нелогично в това, че хората негодуват и се сърдят.

Когато (дез)информацията се разПлиска

Далеч по-шокираща обаче беше комуникационната неадекватност на МВР в четвъртък, когато в продължение на часове ведомството не даваше ясна информация има ли действително заплаха за терористичен акт в зоната около столичния хотел "Плиска" или не. Всичко започна от съвсем официално съобщение във Facebook страницата на Държавния департамент на САЩ от сряда вечер. То предупреждава американските граждани да избягват използването на градския транспорт в района, тъй като има потенциална заплаха за атака срещу някоя от автобусните линии, които се движат по бул. "Цариградско шосе". Впоследствие се оказа, че всъщност става дума за сигнал не на американските, а на българските спецслужби, който е предаден на щатските им колеги, преди да се потвърди истинността му и степента на заплахата. Съвсем закономерно обаче предупреждението на щатското дипломатическо ведомство светкавично се оказа челна новина за практически всички български медии.

Това, което показа този случай, е, че Държавният департамент на САЩ очевидно има различни стандарти за това кога каква информация може да бъде съобщава на публично с цел да се предупредят хората да внимават повече. Спорно е дали тази политика беше удачна за конкретния случай, както и не е ясно дали тя е съзнателен ход или по-скоро погрешна интерпретация на информацията на българските власти. Ако от МВР са искали повече информация от партньорските служби за заподозряното лице, а посолството е разбрало, че получава официално предупреждение, то очевидно има и някакъв комуникационен проблем между представителите на българските и американските власти. Което също не е добра новина.

За да контролира щетите в ролята на основен говорител по темата най-накрая влезе самият премиер Бойко Борисов, и то в типичния му народняшки стил. "Оказа се, че е любовна история между еднополови, изчисти се сигналът, задържахме ги", обяви той пред журналисти, уточнявайки, че информацията е от сряда следобед. "На любовна история вие да предизвиквате такъв терористичен акт, че някой си качил във фейсбук нещо", добави Борисов, неглижирайки факта, че става дума за Държавния департамент на САЩ. "Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост не им прави чест", гневно отсече премиерът. Това всъщност са само двата най-пресни случая от дълга поредица примери, демонстриращи неумението на службите ни за сигурност да комуникират кризисни ситуации. Затова е крайно време е те да осъзнаят, че колкото повече мълчат, толкова по-голямо ще става недоверието към тях, а слуховете - все по-преувеличени. Защото мълчанието ражда страх, страхът прераства в ужас, който в крайна сметка е основна цел на всички терористи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • + 11

    Меверейска издънка след издънка!

    Нередност?
  • 2
    poptcheva avatar :-|
    Free person
    • + 7

    Много водевилни,неадекватни действия на Борисов и обкръжението му,които ни направиха смешни както в ЕС,така и тук!

    Нередност?
  • 3
    red.mary avatar :-(
    red.mary
    • + 9

    То само по отношение на това да бе демонстрирана неадекватност и липса на мозък, нямаше да е зле. Лошото е, че те така си ни управляват, комуникират и реагират във всяка една сфера.

    Нередност?
  • 4
    vikita avatar :-|
    Виктория Петрова
    • - 1
    • + 1

    Редактирайте си текста отново. Срещнах голям брой правописни и пунктуационни грешки. В заглавието също има.

    Нередност?
  • 6
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • + 1

    Да, и тъпото темерутско поведение на МВР ще доведе до логичния резултат- все повече граждани да не се доверяват на милиционерите ,да не сътрудничат и да бягат далеч от тях всеки път когато зърнат униформени независимо дали става дума за учение или за реално събитие. И ще се изнасят по-бързо дори от терористична опасност, защото тероризмът на простотията е също толкова неприятен. Няма как да спечелиш гражданите като ги държиш вързани на 'куките'....

    Нередност?
Нов коментар