Цените на топлофикациите падат с повече от предвиденото

От началото на април цената на природния газ ще намалена с 23.02%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намалението на цената на природния газ с 23.02% от началото на април, което беше определено окончателно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в четвъртък, ще доведе до по-голямо поевтиняване на услугите на топлофикационните дружества. Така вместо с 3% цената на топлоенергията в София от април ще намалее с 5.6%. По-голямо понижение на цените има и при по-голяма част от останалите топлофикации, макар разликата да не е толкова голяма както при "Топлофикация София". Единствено при "Топлофикация ВТ" във Велико Търново вместо намаление с 8% цената ще падне с едва 0.5%.

С повече от предвиденото ще се понижи и цената на високоефективното производство на топлофикациите, която се изкупува по преференциални цени от Националната електрическа компания (НЕК). Най-голямо то ще бъде за топлофикациите в София и Търново - с малко над 20%, а при останалите дружества - между 17 и 19%. Разходът за тази енергия се плаща от всички граждани и влиза в цена "Задължение към обществото", която се плаща със сметката за електроенергия. Това означава, че намалението й трябва да се отрази и в крайната цена на тока, която се определя всяка година в края на юни.

Сега ефектът едва ли ще е съществен, тъй като през летния период топлофикациите произвеждат по-малко енергия, която ще бъде изкупена от НЕК. Според изчисления на експертите на КЕВР от сегашното намаление на цените на топлофикациите НЕК ще спести едва 7.6 млн. лв. в следващите три месеца. Ако тези цени на преференциалната енергия обаче се запазят за една година, НЕК ще спести общо 61 млн. лв.

Откъде идва разликата

По-голямото понижение в цените на топлофикациите идва от по-големия процент – 19.25%, намаление на газа, заложен от КЕВР в тези цени. Първоначално комисията имаше намерение да отрази едва 15% от реалното намаление от 23%. По този начин комисията удовлетвори исканията както на представителите на индустрията, които са големите потребители на електроенергия, така и на желанието на гражданите за по-голямо намаление на парното. Това обаче едва ли ще се отрази добре на топлофикациите, които през последните години не са в добро финансово състояние.

Нови предложения

До края на март всички енергийни дружества, които участват на регулирания пазар, трябваше да подадат своите заявления за цени, които се определят от регулатора и влизат в сила от 1 юли. Предложението на ЕVN предвижда повишение на дневната тарифа с 2.3%, а на нощната - с 3.5%. Компанията залага и 5.7% увеличение на преференциалната цена на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, макар че това предложение не отразява новите цени от 1 април. Дружеството иска и увеличение на топлоенергията от юли с 6.8%. От "Енерго-про" пък искат средно увеличение от 2.92%, като подчертаха, че по-голям дял в промяната се пада на нощната енергия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkovww avatar :-|
    petkovww

    Блазе ни!

    Нередност?
Нов коментар