Износът на ток спадна драстично заради ниските цени в региона

Турция в момента не е атрактивен пазар поради поевтиняването на лирата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Заради ниската цена не е изгодно ВЕЦ-овете да продават електроенергия и водните запаси се пазят за летните месеци.

Износът на електроенергия от България продължава да намалява, като от началото на годината до 10 април е спаднал с 56.43% спрямо същия период на 2015 г. Това показват оперативните данни за енергийния баланс на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така от близо 3 млн. мегаватчаса през първите три месеца на миналата година сега от страната са изнесени 1.268 млн. мегаватчаса.

Причините за спада

Тенденцията за намаление на износа започна още в средата на миналата годината. Докато през зимните месеци това все още можеше да се обясни единствено с топлото време, сега вече е ясно, че зад драстичното понижение има и други причини. Това призна и Митю Христозов, който е консултант към Централно диспечерско управление на ЕСО. По думите му в Европа се наблюдава общо намаление на цените на енергията с около 15-20% спрямо март миналата година и сега мегаватчас се търгува за около 26-27 евро. Една от причините за това намаление са големите количества, търгувани от Норвегия и Швеция на ниски цени. Според търговци причина за ниската цена на електроенергията е и поевтиняването на природния газ, което накара много страни като Италия да пуснат в действие газовите си централи, което допълнително наводнява пазара с евтина енергия.

В същото време в момента в една от основните страни, към които България изнася електроенергия – Турция, няма търсене, коментира Христозов. Според търговци, които не пожелаха да бъдат цитирани, една от причините за намаления износ към южната ни съседка е девалвацията на турската лира след свалянето на руския военен самолет в края на миналата година, което им е причинило големи загуби.

Въпрос на сметки

В момента Сърбия изнася много енергия – около 1000 мегавата, посочи Христозов. Това се дължало на големите водни запаси, от които ВЕЦ-овете произвеждат електроенергия. За разлика от нея в България през тази зима не са образувани значими снежни запаси, което е и една от причините за сериозното намаление на производството от големите ВЕЦ на НЕК. Данните на ЕСО показват, че това понижение от началото на годината до 10 април е 41.23% спрямо същия период на 2015 г.

В тази връзка Христозов коментира, че в момента поради ниската цена не е изгодно ВЕЦ-овете да продават електроенергия и водните запаси се пазели за летните месеци, когато се очаква по-голямо търсене и съответно повишение на цената на електроенергията.

Слабото търсене на енергия се вижда и от намаляващото производство и вътрешно потребление. Според данните на ЕСО потреблението е намаляло с 3.55% от началото на годината спрямо миналата, а производството - с 13.72%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 4

    Ако това доведе до спад в цените и на дребно у нас, ще е супер, но едва ли ще се случи. Добре поне, че зимата беше мека, та не се плащаха кой знае какви сметки...

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Турция, няма търсене, коментира Христозов... имах си аз и да има търсене след 5 години война на границата, а вече и гражданска война в самата Турция!!!
    Войните никога не водята до оживяване на икономиката, включително и на Турция!!!

    Нередност?
  • 3
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • + 3

    Производството на електроенергия пада, пада износа, пада потреблението и расте вноса, а пазари няма и скоро няма да има. И предстои решението за арбитража да ни одруса. Но като цяло всички искат да са в енергетиката...парадоксално, нали?

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "Г.Е.М.":

    Дори и да се случи, при това състояние и при тези дългове на НЕК и влошаващото се състояние на БЕХ една ниска цена на тока, придружена с загуби по всички показатели, ще доведе до много лоши последици за цялата държава.

    Нередност?
Нов коментар