"Овергаз" е завела арбитажен иск срещу "Газпром експорт"

Искът е заради спрените доставки на природен газ за българско-руското дружество

Светослав Иванов, заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Инк"
Светослав Иванов, заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Инк"
Светослав Иванов, заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Инк"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Светослав Иванов, заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Инк"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Овергаз инк" е подала иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу руския доставчик на газ "Газпром експорт" заради спирането на доставките на газоразпределителното дружество в края на миналата година. Това казаха от "Овергаз" в отговор на запитване на "Капитал Daily".

До съдебния спор се стигна, след като "Газпром експорт" въпреки действащ договор прекъсна газовите доставки и се наложи "Овергаз" да сключи извънредно споразумение с държавната "Булгаргаз", която продължава да я снабдява и в момента. В самата "Овергаз инк" 50% участие има "Газпром", а в края на миналата година стана ясно, че българският и руският акционер се разделят.

Необясними действия

По-рано вчера през деня заместник изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов коментира пред БНР: "Нашите партньори решиха да прекратят по един необясним начин един действащ договор." Иванов допълни, че благодарение на това, което се случи по Нова година, сме се върнали в социализма, когато имаше само един държавен доставчик.

Във връзка със спирането на доставките за "Овергаз" компанията сезира главна дирекция "Конкуренция" към ЕК, "че държавата дава непазарни предимства на своите дъщерички", коментира Иванов. Още на 23 декември изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев беше изпратил писмо до ръководителя на дирекция "Енергетика" към ЕК Доминик Ристори, до директора на дирекция "Антимонополна политика, енергетика и околна среда" Йоханес Любкинг и до изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев, в което се посочва, че действията на "Газпром експорт" ще заличат от пазара "Овергаз". В него също така се посочваше, че всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период от време, би довело по всяка вероятност до изчезване на "Овергаз инк" като единствения останал конкурент в България. Друго подобно писмо е изпратено отново на 30 декември, с което "Овергаз инк" уведомява комисията за действията от страна на "Газпром експорт", които нарушават европейските правила за конкуренция, тъй като са ясна злоупотреба с господстващо положение.

В интервюто си за БНР Светослав Иванов потвърди, че на 2 декември миналата година двата акционера в "Овергаз инк" са се споразумели да се разделят. По думите му обаче все още не е ясно от кого на кого ще преминат акциите. Това обаче щяло да се случи най-късно до средата на тази година.