🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ може да падне с над 20% от април

За цялата 2015 г. намалението беше с близо 1/3

Понижението е заради поевтинелия петрол и изчерпването на по-скъп газ в "Чирен"
Понижението е заради поевтинелия петрол и изчерпването на по-скъп газ в "Чирен"
Понижението е заради поевтинелия петрол и изчерпването на по-скъп газ в "Чирен"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Понижението е заради поевтинелия петрол и изчерпването на по-скъп газ в "Чирен"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поевтиняването може да доведе и до по-ниски цени на тока.

С над 20% ще поевтинее природният газ от април 2016 г. Това сочат предварителните данни на държавната "Булгаргаз", които бяха обявени в сряда. Това е двойно по-голямо намаление от прогнозата, направена от изпълнителния директор на дружеството Петьо Иванов през декември.

През изминалата година цената на природния газ непрекъснато падаше, но не и толкова рязко. За цялата 2015 г. общото намаление беше близо 30%. От януари природният газ поевтиня с едва 2.32%, като цената в момента е 405.56 лв. за 1000 куб. метра.

Ако сегашното предложение на "Булгаргаз" се запази, от началото на април природният газ в България ще струва 321.87 лв. на 1000 куб. м (без акциз и ДДС), което е с 83.69 лв. по-малко в сравнение с цената през първото тримесечие. Окончателното ценово предложение на "Булгаргаз" трябва да бъде внесено в енергийния регулатор на 11 март.

Причините за намалението

От "Булгаргаз" обясняват, че предложеното намаление се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през второто тримесечие на 2016 г. Това не е изненада, като се има предвид, че през януари цената на петрола, която започна рязко да пада от средата на 2014 г., удари историческото си дъно, като мина под психологическата граница от 30 долара за барел.

Цената на природния газ, който "Булгаргаз" (който от началото на годината е единственият доставчик за страната) купува от "Газпром", е тясно обвързана с цените на алтернативните горива за 9 месеца назад. Това означава, че в близките месеци тенденцията за поевтиняване ще се запази. Друга причина за сериозното намаление от април е, че "Булгаргаз" ще изчерпи запасите от газовото хранилище "Чирен", които са на по-висока цена, беше обяснил Иванов.

Кой ще усети по-ниската цена

От по-ниската цена на природния газ ще могат да се възползват най-вече предприятията от химическата индустрия, за които това е основна суровина. Тя е от значение и за топлофикациите, независимо че ще дойде в края на отоплителния сезон. Цената на природния газ е важна за тези дружества, тъй като тя е определяща и за стойността на произвежданата от тях високоефективна електроенергия, която също се фиксира административно от енергийния регулатор. Последната от своя страна пък е компонент от цена "задължение към обществото", която влиза в сметките на всички потребители на електроенергия. Това означава, че пролетта може да се очаква и ново понижение на цените на тока.

При намалението на природния газ с малко над 14% от началото на октомври 2015 г. тарифата на високоефективната електроенергията на топлофикациите също беше понижена, което доведе до икономии за НЕК от 40 млн. лв. (причината е, че НЕК е длъжна да изкупува тази енергия). Така от началото на ноември сметките за електроенергия намаляха с 2.8% за всички потребители.

КЗК отсъди в полза на "Овергаз"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе в полза на "Овергаз мрежи" по жалба на неин клиент за злоупотреба с монополно положение на пазара. Според фирма "ДИК – 2000", която има фабрика за производство на захарни изделия, някои от клаузите в общите условия на "Овергаз мрежи" са злоупотреба с господстващо положение на пазара. Става въпрос за изискванията на газовото дружество клиентите да заявяват месечно прогнозните минимални количества за доставка и да ги заплащат авансово. Друго изискване, атакувано пред КЗК, е клиентите да плащат неустойка при неспазване на заявените прогнозни количества за доставка.

От КЗК обаче са се произнесли, че въпросните клаузи са широкоразпространени и обичайни практики в газовия сектор и че "Овергаз мрежи" не е извършила нарушение. Подобни клаузи има и в договора за доставка на газ между "Булгаргаз" и "Газпром". Друг е въпросът, че по неофициална информация те никога не са прилагани.
Все още няма коментари
Нов коментар