🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камуфлажните патриоти на Странджа

Как и защо гората събра ъндъграунда на Бургас, бивши военни, любители на конспирациите и разходките в медийно състезание по "опазване на границата" между България и Турция

В четвъртък пред Съдебната палата в Бургас се събраха поддръжници на задържания за противозаконно лишаване от свобода на мигранти Петър Низамов-Перата
В четвъртък пред Съдебната палата в Бургас се събраха поддръжници на задържания за противозаконно лишаване от свобода на мигранти Петър Низамов-Перата
В четвъртък пред Съдебната палата в Бургас се събраха поддръжници на задържания за противозаконно лишаване от свобода на мигранти Петър Низамов-Перата    ©  Георги Кожухаров
В четвъртък пред Съдебната палата в Бургас се събраха поддръжници на задържания за противозаконно лишаване от свобода на мигранти Петър Низамов-Перата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Крият лицата си зад бели листове с надпис "Не посягай на патриотите, ще се изгориш". Зад тях очите им светят гневно. Не обичат журналисти, още по-малко полицаи:

- "Ти ухо ли си?"

- "Пееш ли на полицаите?"

- "Кажи им да ни пуснат момчето."

Младежи във впити спортни дрехи, бръснати глави, ланци и татуировки са се събрали под български знамена пред Съдебната палата в Бургас и скандират "Перата герой!" и "Българи юнаци!".

Казват, че тренират заедно с арестувания Петър Низамов и са участвали в съвместни патрули, но въпросите ги карат бързо да изгубят търпение и разговорът приключва със заканата: "Айде, махай се, че се ядосах и хич не ми пука, че има полицаи тука!"

Ден по-рано бургазлията Петър Низамов - Перата е задържан за 72 часа и привлечен като обвиняем за противозаконно лишаване от свобода на трима граждани от Афганистан. Районната прокуратура - Малко Търново, се самосезира по случая след разпространен в социалните мрежи видеоклип, на който трима мигранти лежат на земята с вързани ръце, а гласът зад кадър ги призовава: "Турки! Обратно! Гоу бак! Ноу българия фор ю! Имидиътли!"

От няколко месеца осъжданият за нанасяне на телесни повреди и хулиганство Петър Низамов води неформална група за "охрана на границата" и залавяне на мигранти, наречена "Цивилни отряди за защита на жените и вярата", и документира обиколките й из Странджа във Facebook. Прави и съвместни патрули с придобилия световна слава "ловец на бежанци" Динко Вълев от Ямбол, разследван за данъчни престъпления. Полицейските и журналистическите хроники в Бургас свързват Петър Низамов - Перата с улична банда, която стои зад редица грабежи, палежи на автомобили, побои и тормоз на други граждани, но веднъж наметнал мантията на патриотизма, той вече е герой.

Макар да няма подобни правомощия по закон, действията му по арестуване на мигранти се радват на широка популярност и биват насърчавани от безотговорни медии, "говорещи глави" от телевизора и политици популисти. Публичната подкрепа, която получиха Перата и себеподобните му, на практика официализира саморазправата като начин за решаване на проблеми в обществените отношения. Ъндърграундът затанцува върху сринатото доверие в съд, полиция и прокуратура и отново се превърна в мейнстрийм. Нещата съвсем объркаха местата си - патриотизмът започна да се изразява в неуважение към закона, самоуправството да се възприема като налагане на справедливост, а хулиганството - като обществено приемливо поведение.

Прокуратурата и съдът са на ход, за да посочат реда в този ценностен хаос, но появата на "динковците" на сцената е симптом. Системното толериране на корупцията и несправедливостта в обществото дотолкова е ерозирало държавността, че насилието и агресията се лансират като приемливи алтернативи на законността.

Защо се появиха ловците на бежанци

Комисар Радослав Сотиров, който управлява регионална дирекция "Гранична полиция" в Елхово, казва, че през последните няколко месеца служителите му засичат по-активно т.нар. граждански патрули в 30-километровата зона след линията на държавната граница, в която имат правомощия граничните полицаи. Според него групите са около три-четири, като в повечето случаи патрулират едни и същи лица, част от тях криминално проявени. Полицаите са чували различни обяснения за присъствието им там - че се разхождат в гората, дишат чист въздух и берат гъби, но в някои случаи са били и по-откровени. "Имаме случаи на хора, които казват, че отиват на лов за бежанци. Ловят се животни, другото е античовешко", казва Сотиров.

Той подчертава, че когато граничарите срещнат подобни групи, ги предупреждават, че могат да се движат като граждани, не като ловци, и действията им не бива да излизат от рамките на закона. "По мое разпореждане това ще става вече и писмено", казва комисарят и продължава: "Нека да ясно: първо, тези отряди нямат право да задържат, защото не са овластени по закон да го правят. Второ, нямат нужната подготовка. За нашите служители се извършва първоначална и периодична подготовка и е ясно разписано в различни инструкции и наредби в кои случаи се използва физическа сила и помощни средства при задържане. За гражданските групи не съм сигурен, че знаят. Те не осъзнават каква опасност могат да срещнат, и то в зона, в която трудно някой би им оказал помощ."

Радослав Сотиров си обяснява появата на тези граждански патрули в граничната зона с нетърпимостта на гражданите към незаконното преминаване на границата, което върви с мигрантския поток вече трета година, но уточнява, че полицията работи по анализ кое налага извършването на тази дейност тъкмо сега.

И ако МВР тепърва ще се опитва да установи причините за появата на ловните дружинки за бежанци, общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов е направил изводите за себе си. Той е в ролята на местен омбудсман от 8 години и черпи впечатленията си от срещите си с бургазлии. Според него бездействието на властите в осигуряването на справедливост във всички сфери на живот през последните 25 години е отворило бездна в доверието между граждани и институции. И в освободеното пространство са се настанали силовите играчи, мутрите. "Младите хора загубиха доверие, че със собствени сили, знания, труд могат да реализират своите възможности, с които да бъдат в полза на себе си, на близките си и на обществото като цяло. Затова се наложи другият образ - на силата. "Това не е проблем само на границата", казва Таньо Атанасов. То се вижда в шамарите в училище, в конфликтите по пътищата, в отсъствието на добрия тон в отношенията между хората на улицата, в междудържавните отношения дори, където отново силата си налага волята, вместо международните конвенции и спогодби.

За какво се борят

Думите на омбудсмана срещат потвърждение в яростното недоверие в компетентностите и намеренията на институциите, което изразяват представители на т.нар. граждански патрули.

"Днес сме тук по една проста причина", обръща се към групичката от около петдесетина здрави момчета пред Съдебната палата мъж на средна възраст, облечен в камуфлажни дрехи. "Да защитим човек, срещу когото се е изправила цялата продажна и престъпна държавна машина, която служи на чужди държави и служби", продължава той, а тълпата му отвръща с "Това е истината" и "Събудете се". Това е Владимир Русев, бивш военен и един от лидерите на воински съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение "Шипка" - две организации, в които членуват ветерани от службите и действащи служители на МВР и МО, които са си поставили за цел "освобождението на народа на България от всяка форма на чужда зависимост, финансово икономическа и военно политическа окупация".

Те не са организатори на протеста в защита на Петър Низамов - Перата в Бургас, но са пътували от Варна, за да го подкрепят. Техните знамена и плакати с анти-БХК лозунги преобладават на площада пред окръжния съд в Бургас в четвъртък вечер. Твърдят, че не познават лично героя, когото са дошли да защитят и не се притесняват от миналото му, защото той си е излежал присъдите и важното за тях е, че е отишъл на границата "да върши работа".

Те самите провеждат военнопатриотични обучения, имат собствени патрули по границата, но досега не са ставали обект на медийно внимание. "Да сте чули нещо лошо да правят нашите хора някъде", питат оттам. Владимир Русев признава, че никога не са срещали никакъв проблем или агресия от страна на мигранти, но възразява: "Трябва ли да имаме [проблеми], за да изкажем гражданска позиция?" Той настоява за пълно затваряне на границата и тотален контрол, каквото и да означава това. Също така вярва, че има тайна договорка между българските власти и Запада - всички тези хора да останат завинаги на наша територия и "да обрекат децата ни, семействата ни, родината ни на изтребване". Любител е и на друга конспирация - че Турция провежда тайна операция "Бумеранг" по прехвърлянето на милиони бежанци в Европа.

В същото време другата бургаска гражданска група, която патрулира в Странджа "Организация за защита на българските граждани" (ОЗБГ) категорично се разграничава от Перата и не одобрява неговите действия. Според председателя й, 34-годишният Христо Атанасов, сравненията между тяхната организация и цивилните отряди на Низамов вредят на тяхната организация. ОЗБГ обаче подкрепиха Динко Вълев от Ямбол, когато Районната прокуратура - Средец, започна предварителна проверка срещу него с аргумента, че е "български гражданин" и че вярват на историята му, че е бил нападнат от групата мигранти, която е задържал.

ОЗБГ наричат своите акции в гората "разходки" и избягват думите "задържаме" и "хващаме", когато описват срещите си с мигранти. "Ние не задържаме мигранти, ние ги спираме. Не можем да ги задържим, защото нямаме права", разказва друг член на ОЗБГ, Георги Братанов, по време на разходка в Морската градина на Бургас. "Един човек не е бил пипнат с пръст. Просто им казахме да спрат, сигнализирахме на местните власти и те си свършиха работата", допълва го Христо Атанасов. Той реферира към случка отпреди две седмици, когато ОЗБГ се натъкнаха на 27 бежанци при една от "разходките" си в Странджа с екип на Нова телевизия. След този случай тяхната група беше наградена от директора на "Гранична полиция" Антонио Ангелов за действията им. Оттогава те сигнализират на полицията, когато се движат в граничната зона и твърдят, че виждат подкрепа в лицето на държавата за "патриотичните" си дейности.

ОЗБГ държат на това, че са патриоти и родолюбци, но не и ксенофоби и расисти, и казват, че думите патриотизъм и национализъм са били омърсени от политическите партии. Твърдят, че в момента няма автентична патриотична партия в България, въпреки че са организирали съвместно шествие с ВМРО и са имали контакти с отделни политици. "Обединихме се около идеята, че искаме да помагаме на хората и обществото", казва 30-годишният Бисер Русимов. "Да помагаме на институциите там, където има нужда от нас и на хората и обществото там, където институциите не достигат", допълва го Георги Братанов. "И докъдето институциите ни позволяват", прави уговорката Христо Атанасов.

Смятат обаче, че кризата с мигрантския поток може да се реши само с ограда по цялата граница и присъствието на армията и твърдят, че България не трябва изобщо да допуска мигранти, както Македония в момента. "Само през КПП-то с документи", уточнява Бисер Русимов. В противен случай ни очаква "гибел" според Христо Атанасов, защото "целта на мюсюлманите винаги е била гибел на християнския свят".

Какви ще са ефектите

Гибелното чувство в момента обаче не идва отвън. Още по-малко от мюсюлманите. А от усещането за разпад на държавността. Колебливата реакция на властта да осъди това явление, етикетите на "супергеройство", залепени му от централни медии и ръкоплясканията от публични личности, е опасен рецидив - то стимулира саморазправата в обществените отношения. Днес неин потърпевш са чужденците, но утре това може да е всеки друг български гражданин.

"За мен това е един от най-силните шамари, които публично държавата е получавала пред обществото и пред света", казва общественият посредник Таньо Атанасов и нарича поведението на "арестуващите" граждани унизително за една цивилизована държава.

Репутационният риск за България от световната слава на Динко Вълев и Петър Низамов - Перата беше отчетен дори от премиера Бойко Борисов, който първо поощри "момчетата", които помагат по границата (без да уточнява кого има предвид), а после обясни, че не е бил разбран правилно. "Най-различни медии и организации започнаха да говорят, че в България се отнасяме много лошо с бежанците и едва ли не има някакви паравоенни формирования, които атакуват мигрантите по безобразен начин", отчете вчера Борисов след консултативния съвет при президента. Видеоклиповете от "цивилния лов на бежанци" обиколиха целия интернет, попаднаха в полезрението на световни медии и със сигурност са привлекли вниманието и на групировки като "Ислямска държава" - риск, който въобще не се отчита в медийните възхвали на граничните герои.

"За съжаление тази категория хора дори нямат съзнанието, че са извършили страхотна нередност. Дано обаче тяхното поведение събуди заспалото чувство на достойнство у всички нас като общество", надява се Таньо Атанасов.

А надеждата му намира приемник в лицето на жителите на пограничните села Звездец, Евренозово, Близнак - стотиците анонимни граждани, които всеки ден подават сигнали, информация и координати на граничните полицаи, за да им помагат да установяват преминаващи през Странджа групи, като в същото време показват и хуманно отношение към мигрантите, посрещайки ги с хляб, вода, добра дума. Възрастните хора, от чието име уж се извършват горските геройства, няма да видите по телевизията да обясняват, че границата ни е "разграден двор" или да бълват думи на омраза към чужденците. По пътя си не срещнахме нито един местен човек, който да каже, че се страхува, че мрази, че е бил нападан, ограбван, унизен от мигранти. Тези истории живеят само в телевизора, където думата имат "супергероите."

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zxp53317185 avatar :-|
    zxp53317185
    • - 27
    • + 23

    Очаквайте и следващите революционни разкрития на Икономедия за лицето Петър Низамов. Ето и кратък откъс:

    1. Перата масон и илюменат!
    2. Перата крие милиони от КТБ в панамска офшьорка.
    3. Следа сочи Перата като убиец на Кенеди.
    4. Перата таен внук на Хитлер.
    5. Путин дава годишна пресконференция в същото време Перата влиза в ареста ?!? СлучаЕност ?!?

    Нередност?
  • 2
    kilk avatar :-|
    kilk
    • - 12
    • + 25

    Малко ми се вижда прибързана и необмислена оценката, която внушава статията за случващото се. Най-близко до реалността ми изглежда позицията на Бургаския омбудсман, който е забелязал липсата на доверие между гражданите и държавните институции, и липсата на ясно заявено поведение на държавата, че защитава интересите на
    своите граждани, и че проблемът не е само с въпросът за мигрантите.
    Първо - по въпроса за мигрантите, трябва да е ясно, че държавната граница е свещенна и трябва да се защитава ненарушима, включително като се използва местното население - защо трябва държавата да се конфронтира с тези хора и да ги изкарва, че са престъпници ...да се намери начин да легализира и контролира дейността на тези формирования и да си сътрудничат. Това със сигурност ще подобри контрола по границата . Нелегалнят трафик на мигранти обслужва нечии и интереси, но те със сигурност не са българските. Който иска мигранти да си подмладява нацията да отиде със самолет в Гърция и Турция в лагерите и да си ги вземе със самолет, без да тормози останалите членове на европейския съюз. Сляпото слугуване на някакви съмнителни "общодемократични " ценности, на чужди каузи, без да се отчита националния интерес застрашава нацоналната сигурност.
    Второ - там където държавата не си върши ефективно работата и не защитава правата на своите граждании, действително идва опасността от саморазправа. Наскоро стана инцидент с моя позната -
    нападната и ограбена от циганин в района на Овча купел-Факултето.
    Кметът на общината чупи безпомощно ръце и казва, "Аз не мога нищо
    да направя с незаконните сгради дето никнат като гъби и с престъпността...защитава ги Европейската харта за правата на човека,
    имали скъпи адвокати. Кой им ги плаща тези адвокати? Има ли разследване по този въпрос? За никого не е тайна, че циганите в България имат повече права от българите.
    Ако е българин, за една малка пристройка или балкон ще му скъсат ....
    от актове, но за циганите, не .. Европейска харта. Къде е държавата,
    която не може да тури в ред циганите... няма я, безпомощна е и си
    измива ръцете с някакви общодемократични ценности. И това простичко намирисва на тежка политическа корупция...защото пак идват избори.

    Нередност?
  • 3
    hautacuperche avatar :-|
    hautacuperche
    • - 12
    • + 22

    Такава пропаганда като в грантовите медии няма и в Северна Корея... То бива, то може, ама целенасочените внушение и облъчвания не вървят с претенциите за либерализъм и демокрация.

    Нередност?
  • 4
    ssmart avatar :-|
    SSmart
    • - 9
    • + 14

    нямало правомощия по закон?!?!?!?!? Значи законът е лош! И кое е законното? Да регистрираш незаконно преминалите, т,е. престъпилите закона и след това да обявяваш тези , които се опитват да им попречат за престъпници? А законното трябва да е като засекат т.н. мигранти команда "кръгом" и обратно от дето са дошли, те. точно това , което правят тези момчета!!!!

    Нередност?
  • 5
    comandante avatar :-|

    Щом държавата пропуска свободно хора които рушат границата и преминават в чужда територия според действащите тук закони всеки може да извържи граждански арест при съмнение ,че сме нападнати от джихати!
    Армията няма какво да прави на асфалта с полицията а да почнат да обикалят в горите и да ловят незаконните нашевственици!

    Нередност?
  • 6
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 6
    • + 15

    "...Макар да няма подобни правомощия по закон.." Напротив- съгласно чл.12а от НК всеки български гражданин има законното право да задържи един престъпник до идването на органите на мвр. За повече инфо: 1. https://www.24chasa.bg/Article/5431026
    2. http://pravoto.net/material/nakazatelno_pravo/52468/p12
    3. http://lex.bg/laws/ldoc/21354531 Чл.4 ал.2 и ал.5 , чл. 58 и чл.59 от ЗУБ , във вр. с чл. 5 , чл. 13 ал.1 т.12 и т.13 от ЗУБ и
    4. http://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/1589654529
    чл.3 ал.1 , чл. 279 ал.1 от и чл.12а ал.1 от НК

    Нередност?
  • 7
    istinskatalogika avatar :-P
    Логика
    • - 7
    • + 9

    Ще е добре "Капитал" да се допита до колега -юрист дали посочените правни основания са верни...А може би целта е друга- да не се стига до там, че да се признава, че посочените правни основания са верни и съотносими към казуса? ;)

    Нередност?
  • 8
    comandante avatar :-|

    До коментар [#4] от "SSmart":
    Принципно действията на МВР противоречат на действащата конституция според която границата е неприкосновена !

    Нередност?
  • 9
    comandante avatar :-|

    До коментар [#6] от "Логика":
    Тъй като МВР и министърката с блузката нехаят , гражданите могат да излязат с ловните дружини да хващат нарушители на границата които Ердоган ни сервира на българска територия въпреки ,че ЕС му дава милиарди да си ги държи пори него!

    Нередност?
  • 10
    optimu_s avatar :-(
    optimu_s
    • - 8
    • + 18

    "Капитал", много ви личи кога и колко сте гладни!

    Нередност?
Нов коментар