Когато ударят правозащитник...

... а властите не реагират, се превръщаме в общество на саморазправата, което затъва в ценностно гето

Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев е бил нападнат тази сутрин от двама мъже в центъра на София и е бил ударен в лицето и стомаха
Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев е бил нападнат тази сутрин от двама мъже в центъра на София и е бил ударен в лицето и стомаха
Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев е бил нападнат тази сутрин от двама мъже в центъра на София и е бил ударен в лицето и стомаха    ©  Анелия Николова
Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев е бил нападнат тази сутрин от двама мъже в центъра на София и е бил ударен в лицето и стомаха    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Един ден соросоидите Прокопиевчета ще бъдат гонени в България като гюленистите в Турция", беше цитиран да заявява доволно любимият медиен историк Божидар Димитров в интервю за кафява медия. Изразът, който той използва, от години се лепи като етикет на част от свободните хора в страната, които работят за това да живеем в по-демократично и справедливо общество. И които са мразени от всички, които вместо това биха предпочели да си тъпчем в калта или направо да плюем на пети и да тръгнем назад.

Няколко дни след това интервю-заплаха по зловещо стечение на обстоятелства председателят на правозащитната организация Български Хелзинкски комитет и едно от най-разпознаваемите лица на правозащитната дейност в страната Красимир Кънев беше нападнат в центъра на София от двама мъже, които са му нанесли удари в лицето и стомаха. Нападението му беше осъдено от международната организация Amnesty International, но остана без коментар и реакция от българските власти.

Това като finale grande на една седмица, в която обединените националистически сили в страната внасят законопроект, който цели да даде власт на армията и МВР да стрелят на месо по границата. Седмица, в която най-шумно оспорваната мярка в държавата е политика на Министерството на образованието, която иска да насърчи усилията на ромски младежи да завършат гимназия. А представителят на Ромския образователен фонд търпи етнически обиди в ефира на национална телевизия и получава заплахи в социалните мрежи от бивш служител на МВР, че ще го "ще го изкорми" и "ще му блъска главата с чук". И междувременно "ловец на мигранти" и медийна звезда събира хайка за лов на бежанци из столицата след концерт-подгрявка на референдума на Слави Трифонов през уикенда.

Виртуално и наяве, в медиите и на улицата омразата към инакомислещите и различните в нашето общество се трупа като лавина от години - дума по дума, клетва по клетва - докато не се превърне в действия на агресия и насилие. Средата е толкова отровена от тази омраза, че ако България се изкашля сега, ще изплюе само катран.

Когато ударят правозащитник и държавата не впрегне цялата си институционална мощ, за да разследва, предаде извършителите на съда и покаже ясно на обществото колко опасно е това явление, значи сме се отказали дори да опитваме да бъдем нормална страна. Значи България е спряла да се преструва на демокрация, която гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество. (справка Конституцията)

Когато ударят правозащитник и публичните фигури и политици не заровят томахавките за момент, за да осъдят речта и действията от омраза и да изрекат няколко думи на надежда и помирение, значи българската политика е счупила всички прагове на тъпомера и бездушието.

Когато ударят правозащитник и медиите не престанат да тикат микрофоните в лицата на жлъчни празнодумци, които пълнят ефира с неистини, значи сме изгубили битката за професионална журналистика, която иска да информира, вместо да манипулира хората.

Когато ударят правозащитник и форумите изригнат с "така му се пада", "малко му е" и "търсеше си го", значи сме се превърнали в общество на саморазправата, което дори не усеща, че затъва в ценностно гето.

Но каква е вредата, ще кажете, от това, че някакви хора са набили правозащитник или че други са заплашвали със смърт журналисти и граждански активисти?

Много просто. Днес са бежанците, циганите и правозащитниците. Утре е всеки един от нас, който има собствено мнение, което не е "патриотично", партийно угодно или правилно според нечии стандарти. Който ходи накриво или се е сторил различен някому.

Другата беда е, че от агентите на омразата, които получават тъй широка трибуна, няма да чуете нито едно решение. Нито една идея как да живеем по-добре, как да живеем заедно. Вместо това те потапят всяка смислена политика, която дава изход, която овластява хората сами да управляват съдбата си, която ги насърчава да бъдат инициативни, свободни, мислещи. Сега е моментът да кажем: "Стига". Насилието от омраза е двойно престъпление.

60 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    tht avatar :-(
    ТНТ
    • - 22
    • + 30

    "Когато ударят правозащитник..."

    В България циганите имат права, а българите - задължения...

    Нередност?
  • 5
    trial_jezz avatar :-|
    trial_jezz
    • - 22
    • + 20

    [quote#2:"bee"]Защо за циганската престъпност мълчите, а днес се скъсахте да разпъвате на кръст бългасрите[/quote]

    Кога най-накрая българите ще осъзнаем, че подобни жалки пасквили, както и въпросния повод за него - НПО-то БХК, са просто елементи от система за социален инженеринг над българското общество, наложен насила отвън?!

    Мнозина се учудват, как БХК и нему сродните му организацийки, нямали единен стандарт и мерели с двоен аршин.
    Скъпи сънародници, ДОБРО УТРО! Именно това е целта на подобни образувания - прилагане на т.нар. "позитивна дискриминация" - едно съвсем ЦЕЛЕНАСОЧЕНО смазване на мнозинството, за сметка на малцинството и това комунистите от т.нар. Франкфуртска Школа - в частност Критичният теоретик Херберт Маркузе (проверете го тоя чий е), го казва в прав текст:

    "The small and powerless minorities which struggle against the false consciousness and its beneficiaries must be helped: their continued existence is more important than the preservation of abused rights and liberties which grant constitutional powers to those who oppress these minorities."

    Repressive Tolerance
    by Herbert Marcuse
    1965

    Айде после пак ми говорете, как АмериЧките фондации в България, подкрепяли "дясното" пространство. Те са точно толкова "десни", колкото и целия ни "елит" - пребоядисан в синьо, но червен до мозъка на костите си. ;)

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

    Нередност?
  • 6
    pioner4e avatar :-|
    pioner4e
    • - 18
    • + 14

    "Когато ударят кривозащитник..."

    Каквото трябваше да е справедливото и точно заглавие на тази статия.

    Нередност?
  • 7
    lxo07370614 avatar :-|
    lxo07370614
    • - 13
    • + 24

    Саморазправата никога не е решение. Тя изключва възможността за живот в общество. Осъждам я и се надявам да осъдят посегналите.

    Но все пак не мога да не се замисля - какви права защитава господина?
    Правото на ромите да крадат ток, защото са роми (било дискриминация таблата с електромерите да са нависоко в квартали с много кражби)? Постоянното му желание да обяснява на ромите, че живеят зле, защото са роми (което не само е невярно, но е и брутално дискриминационно)?
    Кои точно права?

    Нередност?
  • 8
    kim avatar :-|
    Violeta Keremidchieva
    • - 4
    • + 19

    Аз искам да знам повече за това нападение, но явно няма да имам този късмет. Питам се кои са тези хора, дали е с цел сплашване. Защото не знаем със сигурност. За нашата свръх разраснала се полиция подобни престъпления са дребни нападения. Както и кражбите, побоят на улицата, влизането с взлом. Дали сме незаслужено много власт на хора, които не само не ни пазят, но и няма да намерят отговори на въпросите ни като граждани.

    Нередност?
  • 9
    marzanna avatar :-|
    Je suis une femme
    • - 12
    • + 22

    [quote#7:"lxo07370614"]Правото на ромите да крадат ток, защото са роми[/quote]

    Можете ли да посочите кога този господин ИЛИ КОЙТО И ДА Е правозащитник в България е защитавал правото на когото и да било да краде каквото и да е?

    Стига вече заучени фрази и обвинения. Използвайте си мозъка. Не е забранено. Даже е препоръчително!

    Нередност?
Нов коментар