С малко помощ от приятели

Общините на ДПС са чудесен пример как оскъпени обекти попадат при приятелски компании

Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините
Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините
Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините    ©  Юлия Лазарова
Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато нагласяш поръчка, я нагласяш за някого. Да приемем за момент, че е възможно поръчките да са нагласени още когато са измислени - т.е. още когато една община кандидатства във фонд "Земеделие" и знае на кого иска даде парите. Това значи, че още с подаването на първата количествено-стойностна сметка общината знаеq че някой ще се възползва от тези изкривявания в цените и този някой ще е точно определен.

Сега да предположим къде би работила най-добре тази схема? Логичното предположение би било - в партия, която е така подредена и толкова добре смазана машина, че има механизъм, по който фирмите около нея, през кметовете, до централната власт печелят поръчки и разпределят парите. С други думи, в бастионите на ДПС.

Една от най-странните поръчки в списъците, с които "Капитал" разполага например, е тази за спортната зала в Мадан и игрища в още няколко населени места в общината. Поръчката е подадена за 5.46 млн. лв., като в папката с документите по нея има коригирани количествени сметки, а в протокола има въведени коригирани надолу цени, след които стоят имената на оценителите. Коригираната цена е 5.12 млн. лв. Протоколът не е подписан и очевидно не е финален. Датата му на създаване е 27.10.2012 г. В друга папка, с име "Коригирани протоколи", обаче стои друг протокол, създаден ден по-късно - на 28.10.2012 г., в който ревизираните надолу цени са махнати, а оригиналните стойности на Мадан са одобрени. Попитахме фонд "Земеделие" за тази особеност. Оттам обясниха, че става дума за открити "технически грешки", без да уточняват какви са те. Интересно е обаче как тези грешки са допуснати от всички оценители, при това с доста конкретни стойности, които са намалени, а ден по-късно - възстановени.

Така или иначе, проектът на Мадан е одобрен не само в пълната му стойност, но и малко отгоре (както е традиция при поръчките на фонд Земеделие) - на 5.57 млн. лв. (6.58 млн. лв с ДДС). Това е в топ 3 на най-скъпите единични проекти, одобрявани от фонда изобщо. Дори бърз преглед на одобрената количествено-стойностна (КСС) сметка показва, че има най-малкото неясноти, а най-вероятно - силно завишени стойности (виж текста )

Поръчката е спечелена и изпълнена от "Герт груп" ООД. Това е фирма от кръга около ДПС, която редовно печели поръчки в района. От 2013 г. насам тя има над 30 млн. лв. спечелени от общини като Ардино, Момчилград, Мадан, Джебел и също така няколко проекта, дадени от спортния министър в кабинета "Орешарски" Марияна Георгиева. Не е тайна близостта на Георгиева с бившия вече председател на ДПС Лютви Местан, в чийто кръг, според източници на "Капитал", се намира и "Герт груп". Тази връзка минава през несменяемия кмет на Джебел Бахри Юмер, който е близък със собственика на "Герт груп" Тунджай Бахри Гюлер, потвърди източник на "Капитал". Фирмата стана известна в цялата страна именно с поръчка на Джебел, когато за ремонта на местното училище условията бяха така променени, че да може да се вземе с висока цена, но извънредни условия на труд. Тогава "Герт груп" даде гаранции за извършване на изкопни работи при минус 45-50 градуса и дебелина на снежната покривка от 3-4 метра, както и при силни земетресения.

Или да вземем друг чест изпълнител на проекти за пътища по Програмата за селските райони - "Сенстрой" на Сенай Тасим. Тасим също е считан за близък на Бахри Юмер. Проектите се изпълняват в общините на ДПС в региона на Източните Родопи, най-често в консорциуми. Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че от 2013 г. насам дружеството е предпочитаният изпълнител за инфраструктурни проекти в Джебел, Ардино, Черноочене и други общини в Източните Родопи. Общо четири поръчки са в консорциум – за рехабилитация на пътища в Ардино, Мадан, Момчилград и Кирково. В три от проектите (Ардино, Момчилград и Мадан) "Сенстрой" участва в консорциум с "Нар" ООД. Проверка показва, че "Нар" ООД също е предпочитан изпълнител при проекти за пътища в бастионите на ДПС. Трите проекта са на обща стойност около 16 млн. лв. В Кирково пък консорциумът е с друг познат играч - тогавашният близък до ДПС и Делян Пеевски банкер Цветан Василев. Партньор на "Сенстрой" стават "Интегрирани пътни системи" и "Инфраструктурна компания", които са свързвани с Василев и финансирани от КТБ.

Интересно при тези проекти е оценката. И в четирите КСС-та оценителната комисия е била съставена от един човек, което по правилата на фонда е недопустимо. В три от тях (Мадан, Кирково и Момчилград) в тази роля влиза водещият експерт Красимир Димитров (виж тук), а в Ардино това е Владислав Колев. Оказва се, че за изпълнението на едни и същи строителни дейности, един и същ оценител може да одобри различни цени. Така например развалянето на един кубичен метър от съществуващия в Ардино път е струвал 26 лв. В Кирково цената е 10 лв. на квадрат, а в Момчилград тя е вече 53 лв. Подобни вариации в цените на "Сенстрой" за четирите проекта за едни и същи услуги се откриват в поне 30 случая, като в почти всеки от тях цената е по-висока спрямо средната за такъв тип дейност – в някои случаи и в пъти. Така например в Ардино доставката на един тон натрошен битумизиран камък струва 195 лв., но в Мадан тя е вече 135 лв. Нови тръбни водостоци в Кирково струват 180 лв. на метър, в Момчилград са 148 лв., а в съвсем различни проекти цената им варира под 100 лв. Кубичен метър насип с камъни в Ардино е 63.5 лв., в Мадан – 30 лв., а в Момчилград – 21.60. Както оценители посочват, напълно възможно е тези стойности да са реални, но тъй като в КСС-тата няма посочени качества на материалите или разстоянието, от което ще се докарват, това е трудно да се прецени.

Всички тези дейности в близки една до друга общини са изпълнени от един и същ изпълнител на драстично различаващи се цени. "Сенстрой", разбира се, печели и четирите поръчки с цена, почти идентична с тази на оценителната комисия. В резултат на което приходите му за следващата година - 2014 г., се удесеторяват - от 900 хил. на 10 млн. лв., а печалбата се вдига почти 20 пъти - от 182 хил. на 3.4 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 2

    Този филм ДПС го играят повече от 25 години и все им минават номерата.

    Нередност?
  • 2
    geleto avatar :-P
    Гелето
    • + 1

    Това не е модел само на ДПС, а на всички управлявали/щи партии- усвояване на средства (локални/европейски) чрез изкуствено оскъпени проекти само от фирмите на нашите момчета. И после гордо хвалене пред всички как сме усвоили без проблем милиони и милиарди (като никой не отговаря защо сме толкоз зле същевременно).
    Но истинския българин не може да бъде заблуден, ще дойде време да се държи кървава сметка за Геноцида ...

    Нередност?
Нов коментар