Как 4772 ЕГН-та потънaха в "Алма матер"

Две служителки на Софийския университет са смесвали работата си във висшето училище с партийна дейност

В поделение "Социално-битово" обслужване на СУ често има скандали
В поделение "Социално-битово" обслужване на СУ често има скандали
В поделение "Социално-битово" обслужване на СУ често има скандали    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В поделение "Социално-битово" обслужване на СУ често има скандали    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте живели в общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентски град в средата на септември 2013 г., вероятно сте сред онези злополучни 4772-ма души, чиито лични данни са попаднали в тогавашния ревизор на поделение "Социално-битово обслужване" (ПСБО) Галина Начова. Под лични данни разбирайте всичко, което сте попълвали, когато сте се нанасяли в общежитието - три имена, ЕГН, адрес по лична карта, номер на личния документ, електронна поща, телефон, както и номера на стаята, в която сте настанени.

Сигурно вече се питате защо са нужни на един ревизор данните на огромна част от студентите в СУ, как се е сдобила Галина Начова с тях и защо е проблем, че ги има. Да започнем са това, че тя е активистка на ДПС и че въпреки че е смесила административната си и партийната си дейност, за нея е нямало никакво последици. Казусът показва колко лесно могат да бъдат разпространени лични данни на хиляди хора, включително да бъдат потенциално използвани за партийни цели - в случая на ДПС.

Няколко спонтанни проверки в повече

Историята излиза наяве в края на 2014 г., когато Галина Начова все още работи като ревизор в ПСБО. Без ясни причини тя започва серия от проверки по стаите на 8-и и 18-и блок в Студентски град. Някои от студентите се усъмняват в легитимността им, защото Начова ги прави без предупреждение, както и без присъствието на комисия, в която да влизат и отговорниците по етажи, и подават сигнали до централата на поделението. Тогавашният заместник-директор на ПСБО Евгения Гогова пише доклад до ректора на университета. Няколко месеца по-късно, през април 2015 г., бившият ректор проф. Иван Илчев назначава проверка, която се ръководи от зам.-ректора по стопанската дейност и имотите доц. Евгения Бенова и включва екип от студенти и администратори в университета.

Проверката показва, че заповедите, които Начова показва на комисията, имат същите номера като заповеди с напълно различно съдържание, намерени в деловодството на ПСБО. Според констативния протокол на комисията, с който "Капитал" разполага, Начова е преправяла протоколи, след като е разбрала, че ще бъде проверявана, за да оправдае проверките по стаите на студенти. Но това откритие на комисията съвсем не е най-интересното.

Ревизорът с папка Izbori_2013

Проверяващите получават достъп до служебния компютър на Начова и на него намират както документи от работата ѝ в ПСБО, така и такива, нямащи нищо общо с нея. Като например папка Izbori_2013.

В един от файловете в нея присъстват данните на хора, предложени за представители на ДПС в избирателни комисии в район "Младост", с коментар "По възможност и на ръководни длъжности понеже са на горанов читави хора. Все за младост" (оригиналният правопис е запазен). В друг файл - витошa (2).doc - пък има информация за 29 души, всички отбелязани като предложени от ДПС. Други файлове съдържат предложения за състава на секционни избирателни комисии - отново от ПП ДПС, за районите "Младост", "Красно село" и "Витоша".

Най-интересен е файлът с многозначителното наименование palnoinfo_vsi4ki studenti_12.09.13.xls, създаден на 12.01.2013, за който си личи, че е бил разпечатан и на хартия. Файлът представлява таблица от вътрешната система "Общежития" и съдържа данни за 4772-ма студенти на СУ, които към съответната дата живеят в общежития на университета. В графите на файла присъстват ЕГН-то, трите имена, адресът по лична карта, номерът на документа за самоличност и датата на издаване на личната карта, електронната поща, телефонът и номерът на стаята и блока, където студентите живеят. Някои студенти пък са маркирани в различен цвят - в по-голямата си част такива, които имат издаден документ за самоличност от МВР-София.

В един от протоколите от проверката четем, че "според трудовата характеристика за длъжността ревизор не е вменено задължението за работа със системите СУСИ (Системата за управление на студентската информация - бел. ред.) и Общежития". Проверяващата комисия открива още, че Начова е имала административен достъп до системата с ниво отдел "Студенти", което означава пълен достъп до данните на всички студенти, обучаващи се в СУ. До момента не е ясно кой служител от IT отдела на университета кога и на какво основание е дал на ревизора тези права.

Бърза проверка на името на Галина Начова в Google показва, че тя е кандидат с номер 5 от листата на ДПС за парламентарните избори през 2014 г. от 23-и МИР-София. Пръв в листата за същия район е депутатът от ДПС от предишния парламент Георги Горанов - вероятно същият "горанов" с "читавите хора".

Но Начова не е единственият служител на ПСБО, свързан с ДПС. Проверката на комисията стига до показания на тогавашната домакинка на 18-и блок Тинка Върбанова (където живее и самата Начова), която е информирала директора на ПСБО, че на 11.05.2013 - нощта преди парламентарните избори, в блока ѝ са били съхранявани кашони с храна и минерална вода, собственост на ДПС. Според показанията на Върбанова, подкрепени от трима портиери, Галина Начова и тогавашният главен инженер на ПСБО Таня Лозева Петрова са организирали доставянето на провизиите. Още една бърза проверка в Google показва, че Петрова също е била кандидат от листите на ДПС от 23-и МИР - София, но на изборите от 2013 г.

Какви са последствията

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков коментира за "Капитал", че Галина Начова е освободена по нейна молба и по взаимно съгласие през юли 2015 г. и след това не е назначавана на други длъжности и в други отдели на Софийския университет. Петрова пък прекратява договора си с ПСБО два месеца по-късно, но през февруари 2016 г. е назначена отново в университета, този път като началник отдел "Ремонти и снабдяване". На сайта на СУ тя вече не фигурира с фамилията си Петрова, а с презимето си Лозева.

Според проф. Герджиков твърденията в протоколите от работата на комисията "следва да се считат за недоказани". Причините за това според него са, че "за някои от тях в протоколите липсват доказателства, а за други доказателствата са дискредитирани, тъй като проверката е извършена при нарушаване на нормативната уредба. Изземвани са компютри и папки в отсъствие на лицата, отговорни за тях, без да са съставени описи на съдържащите се в тях документи. Изземването е ставало в отсъствие дори и на членовете на назначената комисия, като основните действия са извършвани само от двама от членовете", твърди проф. Герджиков, който по време на проверката е зам.-ректор. В протоколите, с които "Капитал" се запозна, обаче личи обратното - папките и документите от компютъра на Начова са надлежно и пълно описани, заедно със скрийншотове от всеки един от тях.

Според ректора са налицe още "данни, че проверките са тенденциозно проведени с цел да принудят Начова да се оттегли доброволно" и да се дискредитира изготвен от нея доклад за нередности в ПСБО и нарушения, извършени от Комисията по настаняване. Проф. Герджиков твърди, че според друг доклад тонът на проверката е задаван от един от студентите, участвали в комисията, който е член и на Комисията по настанявания (отговорна за настаняването на студенти по общежитията) - Симеон Георгиев. "Допълнително съмнение върху обективността на комисията хвърля фактът, че след като Галина Начова е освободена от работа, г-н Симеон Георгиев е преместен в нейната стая в студентските общежития", допълва ректорът.

На въпроса как ще коментира факта, че Начова и Лозева-Петрова са извършвали политическа дейност в сгради на СУ, ректорът отговаря, че не разполага с такава информация. Очевидно показанията на домакинката на 18-и блок Върбанова и тримата портиери не са били взети под внимание.

"Капитал" се опита да се свърже и с Галина Начова по телефон, както и през Facebook профил с нейното име, но не получи отговор. Таня Лозева Петрова пък отрече да знае за такава проверка и каза, че ще остави официалния отговор на университета. От пресцентъра на ДПС не получихме коментар преди редакционното приключване на броя.

Изводът от историята е, че служители на СУ - явно обвързани с политическа сила, извършвали партийна дейност в сгради на университета в навечерието на избори и сдобили се с личните данни на 1/3 от студентите, изглежда няма как да бъдат санкционирани. Защото в проверката на дейността им е участвал студент, който впоследствие живее в стаята на една от тях.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 24

    Няма ли закон за Защита на личните данни? Мисля,че е от 2002 ... Никой ли не й потърси отговорност?
    черва на всякъде свински черва!

    Нередност?
  • 2
    aceton avatar :-(
    асен георгиев
    • - 2
    • + 18

    новият ректор си показа червения партиен гъз.

    Нередност?
  • 3
    samsum avatar :-@
    Deputat 241
    • + 20

    Панамските досиета ряпа да ядат пред далаверите на ДПС и Държавна сигурност, чийто основен продукт са!

    Нередност?
  • 4
    petko.goranov avatar :-|
    petko.goranov
    • + 22

    Всъщност, проблемът е много по-дълбок. Аз 13 години бях директор на общежитията на СУ. Тръгнах си през 2012. С изключение на един студент стажант-журналист, никой не ме е потърсил досега с въпрос от типа "Какво става?". А това, което става, е срамно за Алма Матер и цялата система за висше образование.

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-@
    bat_plamen
    • + 8

    Меко казано скандален случай.Има ли кой да осъди тази Галина Начова?

    Нередност?
  • 6
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 5

    До коментар [#1] от "Без коз":

    +++++++++++++++++++++++++++
    У нас закони има на терория,но практически цари пълна анархия!

    Нередност?
  • 7
    comandante avatar :-|

    Добре де лични данни не трябва да се взимат по този начин някой в затвора има ли ?

    Нередност?
  • 8
    _dan_ avatar :-?
    _dan_
    • - 2
    • + 9

    [quote#4:"petko.goranov"]С изключение на един студент стажант-журналист, никой не ме е потърсил досега с въпрос от типа "Какво става?"[/quote]

    А, вие защо сам не напишете какво става или да звъннете в някоя телевизия?

    Нередност?
  • 9
    gosch avatar :-|
    Бухал на Кука
    • - 2
    • + 11

    абе, тоз Герджика, не беше ли шеф на Фонда за научни изследвания баш кат ДПС-то най си разиграваше ата?! Помнете ми думата, тоз ще обърне СУ-то във филиал на библиотекарския!!!

    Нередност?
  • 10
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 1
    • + 3

    Библиотекарски ректор, за Герджиков говоря.

    Нередност?
Нов коментар