🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентският пъзел

В последния момент Румен Радев се сдоби с двама реални конкуренти, което ще направи битката за "Дондуков" 2 оспорвана

Румен Радев, Анастас Герджиков, Лозан Панов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само за няколко дни настоящият президент Румен Радев се сдоби с двама реални конкуренти във вота за държавен глава, за които на този етап не може да се каже до каква степен застрашават преизбирането му. Но със сигурност ще направят битката за "Дондуков" 2 далеч по-оспорвана и по-интересна. Доскоро управлявалата ГЕРБ, която засега води в проучвания за парламентарните избори, реши да заложи на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Издигнатият от гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще бъде подкрепен от коалицията "Демократична България". Подобно на Радев Герджиков и Панов също ще се явят като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, което означава, че и тримата основни претенденти за президентския пост се целят в по-широк кръг избиратели, извън политическите сили, които ги подкрепят.

Това променя силно ситуацията, в която до средата на миналата седмица кандидатурата за втори мандат на Румен Радев изглеждаше "безалтернативна", а някои дори му предричаха победа още на първия тур. Зад него застанаха три парламентарно представени формации - БСП, "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и новата "Продължаваме промяната" на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Това, че ще се изправи срещу двама сериозни конкуренти, ще направи изборната интрига далеч по-голяма и непредсказуема, с истински сблъсък предвид биографиите на Герджиков и Панов. А смесването на двете кампании - за президент и за парламент, ще очертае по-точно от предишните два вота какво може да се очаква от следващото Народно събрание.

Панов може да обърка сметките

Влизането на ректора на Софийския университет в кандидатпрезидентската кампания, и то с подкрепата на бившите управляващи, може донякъде да се определи като изненада предвид факта, че зад него застава ГЕРБ с всички пасиви, които партията на Борисов натрупа за 12-те години на власт. Далеч по-изненадваща обаче е кандидатурата на председателя на ВКС, защото номинацията на Панов, освен че ще даде възможност на симпатизантите на "Демократична България" да гласуват за свой кандидат, може сериозно да обърка сметките за първия тур на смятаните за основни претенденти Радев и Герджиков. Нещо повече - Панов може да получи и по-широка подкрепа от страна на привържениците на другите т.нар. протестни партии, доколкото през годините той остро критикуваше главния прокурор Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров и заемаше позиции в полза на провеждането на радикална реформа в съдебната система. Още в първото си изявление малко преди инициативният комитет за номинирането му да бъде официално учреден в събота, Панов даде знак, че ще разчита на избирателите на протестните партии. Той отправи критики към настоящия президент Румен Радев, като заяви, че не вярва "в конституционния му катарзис". "Този катарзис се получи тогава, когато копоите на г-н Гешев влязоха в президентството", каза Панов.

А за другия си опонент, Герджиков, допусна, че евентуалният му избор е "път ДПС да се насочи към този пост". "С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на господин Борисов. Пример за това е Висшият съдебен съвет, където тази спойка работи много добре", заяви той. Знак, че Панов може да се превърне в "протестен кандидат", е и това, че номинацията му за президент дойде от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", чиито активисти бяха в основата на протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев миналото лято. В инициативния комитет е и Галя Йончева, майката на покойния юрист и университетски преподавател Кристиян Таков, който остана като знакова фигура за демократичната общност.

На няколко пъти в изказванията си през последните дни ректорът на Софийския университет заяви, че ще разчита на десните избиратели, но с включването на Панов тази вероятност изглежда минимална. На немалка част от тези гласове разчиташе и настоящият президент Румен Радев, който активно застана на страната на протестиращите срещу правителството на Борисов и спечели симпатиите им.

Не случайно до този момент от ГЕРБ подминават с пълно мълчание кандидатурата на Панов, оскъдни са и коментарите от другите формации. "Става интересно на президентското поле. С кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов битката става доста интересна. Ако досега президентът Радев се смяташе за безалтернативен, той наистина показа в първия си мандат, че може да бъде един успешен кандидат, сега ще е необходима голяма обществена подкрепа, за да си запази поста, убеден съм, че ще я получи", каза пред БНР бившият депутат от БСП Драгомир Стойнев. А пред bTV съоснователят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че в един "мечтан" от него свят, който може да бъде и реален, си представя Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов да бъде главен прокурор.

Сянката на ГЕРБ

Макар че при представянето му по време на учредяването на инициативния комитет в неделя проф. Герджиков заяви, че не е партиен кандидат и "иска да работи с всички политически партии", а от ГЕРБ обясниха, че са се спрели на кандидатурата му в последния момент, след като са разбрали, че той има намерение да се включи в президентската надпревара, връзката му с партията на бившия премиер е повече от очевидна.

Председател на инициативния комитет за издигането на Герджиков е бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ Радомир Чолаков, а в комитета влизат две знакови лица от ръководството на ГЕРБ - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Номинираната за вицепрезидент пък полк. Невяна Митева, която е била PR специалист на ВВС (като съпругата на Радев), може да се разчете и като "провокация" към настоящия президент. Въпреки че Герджиков обясни, че е избрал Митева заради "каузите, които е защитавала", тя е съпруга на сочения за близък до Борисов бригаден генерал на "Специалните сили" Явор Матеев.

Основният лайтмотив в изказването на Герджиков пред пред инициативния комитет беше "обединението", което е и основна опорна точка на ГЕРБ в критиките им към сегашния президент, които го наричат "разединител". Такъв е и слоганът на кадидатпрезидентската двойка Герджиков - Митева: "Наистина обединени". Той обаче, както и обещаното от Герджиков "връщане към нормалността", даде повод на опонентите им да поставят въпроса за връщане към статуквото с модела на ГЕРБ и ДПС ли става въпрос.

Герджиков декларира, че не е партиен член и не е политик, но на практика има партийна биография. Той е бил в ръководството на партия "Новото време", която беше част от формацията на бившия премиер Симеон Сакскобургготски - НДСВ, както и зам.-министър на образованието в неговото правителство, което управляваше заедно с ДПС. Той вече получи в аванс и подкрепата на ДПС за втория тур. Зам.-председателят на движението Халил Летифов каза пред "Нова телевизия", че ако има балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков, движението ще подкрепи този, който "може да обедини нацията". "Мисля, че г-н Радев продължава да убеждава обществото, че той не е обединител", заяви Летифов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Предоставянето на левове за ползване със срок за връщане е полезно, ала е с възможни щети.
    Резултатите от работата на Президента на Република България е със съществена зависимост от (1) без необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане или (2) с необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане.

    Република България е без необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане. Злокобната парична процедура причинява щети. Президентът на Република България е жертва на държавна грешка.

    Основните ситуации в Република България са две:

    Първа: Запазването на неправилния метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане създава нови щети. Възникващите вреди влияят за президент на Република България с подсигуряван политически провал.
    Защо президентът на Република България е с реално съгластие за запазване на съдбовна парична грешка?

    Втора: С подобрение необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане се подсигурява устойчиво развитие на Република България.
    Президентът на Република България е с възможност за стабилен политически успех.

    Нередност?
  • 2
    beachball avatar :-P
    beachball

    "а от ГЕРБ обясниха, че са се спрели на кандидатурата му в последния момент, след като са разбрали, че той има намерение да се включи в президентската надпревара"
    кАжи честно!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#] от "beachball":
    "кАжи честно!"

    Кой да каже честно - Борисов? Лъжец № 1 на Републиката?!

    Нередност?
Нов коментар