Вътрешната комисия единодушно одобри забраната на бурките

Законопроектът се придвижва безпрепятствено в комисиите на първо четене

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност в сряда одобри с пълно единодушие законопроекта за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките. От заседанието на комисията отново отсъстваха депутатите на ДПС, които липсваха и миналата седмица, когато проектът бе одобрен единодушно и в комисията по регионална политика на първо четене.

Всички "за"Законопроектът беше представен от вносителя му - съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов. По думите му законопроектът е във връзка с опасна тенденция в българското общество, която се е наблюдавала приблизително от 10 години. Тя била свързана с опитите на някои ядра на радикален ислям, финансирани от външни фактори, да се разделя мюсюлманското общество на правоверни - които "ходят облечени с бурки, носят големите бради и т.н.", и неправоверни. Идеята на закона според него е да се улесни възможността на правораздавателните органи да преследват представителите на този вид радикален ислям. По думите му 7 европейски страни имат подобно законодателство - основно практиката във Франция и в Белгия.Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов представи становището на МВР, което е в подкрепа на законопроекта. Ципов цитира член 37, ал. 2 от конституцията, според който свободата на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани. В този смисъл основният закон допуска ограничаване на свободата на вероизповеданието на основания, предвидени в него, обясни зам.-министърът.

Димитър Делчев от РБ пък заяви, че партията му ще подкрепи законопроекта, тъй като премахването на облекла, прикриващи цялото или част от лицето, било гаранция за обществения ред. "Гаранция за идентификация на лица, които под маската на покривалото биха могли да извършат всякакъв вид престъпления. Всеки, който скрива лицето си цялостно, го прави с някаква цел", подчерта Делчев.

С изключения?Явно обаче не всички, които опитват да скрият самоличността си, притесняват депутатите, тъй като от ГЕРБ и БСП обявиха, че между първо и второ четене ще променят така текстовете, че ограничението да не важи за кукери, футболни фенове и участници в маскаради.

Патриотичният фронт внесе законопроекта, след като техни общински съветници започнаха по места да предлагат подобни забрани. Досега такава рестрикция беше въведена в Стара Загора и Пазарджик, а поне в още четири града подобна идея тепърва ще се обсъжда. Пловдив пък стана първият град, в който общинският съвет не прие предложението на общинския съветник от ВМРО Александър Сиди да има забрана за покриване на лицето.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glia avatar :-@
    shogun
    • + 4

    Защо да не важи за футболни фенове !? Та те си крият лицата не по религиозни причини, а за да не могат да бъдат разпознати и да хулиганстват свободно !

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Пълни глупости и тотална политическа безпомощност!

    С преследването на циганките-пингвини те ще се превърнат в мъченици на вярата и пример за подражание. Ал Джазира филм ще направи за тях. И там няма да личи, че са 10 тетки в циганската махала на Пазарджик, а че ние се броим на пръсти сред тях.

    Какво пречи на ДАНС-МАНС да спре финансирането на джамийските настоятелства от уахабитски фондации, да експулсира главатарите от чужбина, а местните да пресира?

    Спомнете си какво бутна Тодор Живков - възродителният процес. И тогава милиционерите дърпаха туркините заради шалварите.

    Нередност?
  • 3
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • + 3

    Ало, журналята, що не се спрете малко? Както не се пише "циганин", така не се пише и "бурка". Има забрана за носене на дрехи, които покриват лицето. Точно и ясно. И без това 95% от хората не знаят какво е бурка и у нас такова животно нема.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    Един "Пастафарианец" (религия, боготворяща летящото спагети чудовище) преди време възползвайки се от религиозните свободи в Австрия се снима за официален документ с гевгир на главата, защото това е част от свещеното им облекло. Напоследък това стана световна тенденция:

    http://metro.co.uk/2014/07/16/pastafarian-man-wins-right-to-wear-pasta-strainer-in-driving-licence-photo-4799951/
    http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/11998736/Pastafarian-wins-right-to-wear-colander-on-head-in-driving-licence-photo.html

    Да живеят религиозните свободи! Скоро и нудистите трябва да си основат религия.

    Нередност?
  • 5
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    За носещите шапки и шалове, защото им е студено не предвиждат изключения. Както и за носещите дихателни маски по време на смог.

    Иначе за футболните хулигани веднага предлагат изключение - кой после ще им върши черната работа по време на политически протести (нали някой трябва да създаде впечатление, че протестът не е мирен и полицията трябва да има някакво оправдание за това, че бие гражданите).

    Нередност?
Нов коментар