Общинският съвет в Пловдив отхвърли забраната за облекло, скриващо лицето

Това е първата община, която не се поддава на популисткия поход на Патриотичния фронт

Мюсюлманите в пловдивския квартал "Столипиново" са категорични, че жени, които покриват изцяло лицата си при тях няма.
Мюсюлманите в пловдивския квартал "Столипиново" са категорични, че жени, които покриват изцяло лицата си при тях няма.
Мюсюлманите в пловдивския квартал "Столипиново" са категорични, че жени, които покриват изцяло лицата си при тях няма.    ©  Анелия Николова
Мюсюлманите в пловдивския квартал "Столипиново" са категорични, че жени, които покриват изцяло лицата си при тях няма.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пловдивският общински съвет отхвърли предложението на ВМРО за промяна на наредбата за обществения ред в града, получило популярност като "забрана на бурките". Според местното онлайн издание marica.bg текстът е получил подкрепа само от 15 общински съветници. 12 са гласували против, а 21 души са се въздържали. Сред тях са били и общинските съветници от ГЕРБ, които са най-голямата група в местната власт.

Така градът под тепетата стана първата община, противопоставила се на популисткия поход на "патриотите" за ограничаване на дейността на вероизповеданията в страната. Забрани за облекло или аксесоари, които закриват лицата на хората и пречат на разпознаването им на публични места, вече действат в Пазарджик и Стара Загора и предстои да бъдат обсъждани на заседания в общинските съвети в София, Бургас, Шумен и Карлово. А тази седмица проектозаконът на Патриотичния фронт за "забрана на бурките" отново ще се разглежда в парламентарните комисии в Народното събрание.

В Пловдив предложението на общинския съветник от ВМРО Александър Сиди, което беше отхвърлено от общинския съвет, беше формулирано така: "Забранява се носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в република България". Освен него, в проекта за промяна на наредбата имаше текстове, които забраняват и религиозната агитация по домовете, раздаването на диплянки и брошури от представители на различни вероизповедания и прокламирането на "чудодейни" ефекти от дейността на изповеданията.

Така формулирани, предложенията засягат дейността на различни протестантски и евангелистки църкви, религиозни течения като мормонизма и "Свидетелите на Йехова", дори и православната църква, доколкото миряните се покланят пред чудотворни икони в църкви и манастири. Затова и над 1000 граждани от Пловдив изпратиха протестна декларация миналата седмица, в която атакуват с юридически аргументи тези текстове.

"Предложението на г-н Сиди цели незаконно и неоправдано ограничаване на правото на вероизповедание така, както е прието и защитено от българското и международното законодателство, и тълкуванията им от Конституционния съд на Р България. Тези нормативни актове от по-висш ранг дават право на всеки, независимо дали членува в регистрирана религиозна общност или не, да изразява и разпространява свободно верското си убеждение. По този начин се гарантира и правото на всеки човек да се запознае с различни верски убеждения, за да може да бъде информиран и да формира свои лични верски убеждения, което също съставлява личното и основно право на вероизповедание", се казва в документа, изпратен до общинския съвет.

Пред "Капитал" общинският съветник от Народна партия "Свобода и Достойнство" в Пловдив Айри Мурад коментира, че е заявил пред колегите си по време на обсъждането, че в Пловдив няма нито бурки, нито напрежение на религиозна основа и е нередно да се създава такова с подобни предложения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kandilarovi avatar :-|
    Александър Кандиларов
    • - 2
    • + 2

    Най-накрая малко разум!

    Нередност?
  • 2
    tzm41313897 avatar :-?
    Mark Twain
    • + 3

    Светска държава?

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    Като няма бурки и никаби, защо да няма забрана?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал