🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато теориите на конспирацията вече не звучат параноично

Журналистът Борис Райтшустер написа книга за тайната армия на Путин в Германия и тихата война, която Кремъл води

Журналистът твърди, че е напуснал списанието, за което работи, тъй като е пречел на бизнес-връзките с Русия
Журналистът твърди, че е напуснал списанието, за което работи, тъй като е пречел на бизнес-връзките с Русия
Журналистът твърди, че е напуснал списанието, за което работи, тъй като е пречел на бизнес-връзките с Русия    ©  Капитал
Журналистът твърди, че е напуснал списанието, за което работи, тъй като е пречел на бизнес-връзките с Русия    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борис Райтшустер говори бързо, заваля думите, сменя между руски и немски и ръкомаха в берлинското кафе, където разказва за книгата си. Четиридесет и пет годишният журналист разпалено дава подробности за историята, която твърди, че е открил - за тайната армия на Владимир Путин в Германия - като е доволен, че вече не го смятат за смахнат. След като напуска германското списание "Фокус", чийто дългогодишен кореспондент в Москва е, той работи върху новата си книга, която сега излиза на пазара и която е посветена именно на руската информационна война и на начина, по който Кремъл влияе на Германия и Запада.

"Путин не е измислил нищо ново - той прави същото, което са правили КГБ и ЩАЗИ. Никой не знае, че той има тайна армия в Германия", казва убедено Райтшустер. "Тя е около 250 души, които формално са немски граждани, някои от тях с руски произход. Обучавани са в бойни клубове и после някои от тях са изтеглени в Москва, където са обучени да правят саботажи, да работят с взривове - диверсанти." За това доста притеснително твърдение журналистът се позовава на "западна тайна служба", която му е подала сигнала, след като се е разочаровала от бездействието и наивността (според Райтшустер) на германското контраразузнаване.

Книгата на Райтшустер всъщност е уцелила момента: посветена е на това, което той и много други виждат като пик в информационната война на Русия срещу Запада. Германия доскоро изглеждаше изолирана и остров на стабилността в неспокойния Европейски съюз, чиито източни периферии периодично са разбърквани от руското влияние. Но случаят "Лиза" промени това (виж текста). Фалшивата новина за изнасиленото момиче с руски произход, която бе подета от руските телевизионни канали и сайтове и се превърна в истински медиен блицкриг, предизвика няколко протеста на германски руснаци и стигна до най-високите нива на пропагандата, с намесата лично на руския външен министър Сергей Лавров. Мнозина германци едва тогава осъзнаха, че имат няколко милиона сънародници с произход от Русия или бившия СССР, които говорят руски и следят руските информационни канали. Райтшустер обаче твърди, че Москва е осъзнала това отдавна.

"Убеден съм, че са реактивирали част от мрежата на бившето ЩАЗИ - тази в Западна Германия. Това са по най-скромни изчисления около 4 хил. души, а може да са няколко десетки хиляди", казва той. Това е стара и известна теория, за която също няма убедителни конкретни доказателства, но това не спира журналиста. "Какво значи доказателства. Имам например доказателство, че всички данни за тази мрежа са били подадени в Москва. Маркус Волф (бившият шеф на разузнаването на ГДР) е бил три седмици там, охраняван, приет от Путин. Има хора на ЩАЗИ дори в Пегида. И въпросът е, ако Путин има тези всички контакти, той е много честен човек, обича феърплея и няма да ги ползва ли? Или ако е получил такова оръжие, ще го използва", пита германският журналист.

Райтшустер познава Русия отдавна - дошъл е още като студент, останал е, работейки като преводач, и постепенно е станал и кореспондент. От 1999 до 2015 г. работи за "Фокус", но напуска, след като по собствените му думи, е спрял да може да пише каквото реши. "Не им хареса, че преча на бизнес връзките с Русия. Има доста наивност тук. Когато започнаха да се появяват руските тролове под статиите и да коментират, германските редактори си казаха "о, колко сме се отдалечили от народа, той всъщност въобще не мисли така". А когато им обяснявах, че това са онлайн тролове, ме гледаха като луд. И ако работиш в редакция, започваш да се самоцензурираш, за да не ти се налага да отговаряш на тоновете нападки отдолу."

ЩАЗИ и троловете далеч не са единственото оръжие на Кремъл, посочва Райтшустер. Според него има много специалисти, анализатори и политици, които имат връзки с Русия под някаква форма. "Бившите посланици например биват привлечени чрез честолюбие - биват отново канени, уважавани и т.н. На други децата им нямат работа, пък внезапно си намират. При трети работи изнудването. Винаги има индивидуален подход", казва журналистът. И дава за пример Руската академия за проблемите на сигурността, отбраната и правораздаването. Тя, казва журналистът, е част от руската инициатива - дала е ордени на бившия лидер на социалдемократите Матиас Плацек, както и на военния министър на Бавария. "Първо ти дават орден, после ги използваш. А такива руски организации има в цяла Германия", твърди Райтшустер.

Книгата на бившия кореспондент в Москва попада в серията от предупреждения, които западни журналисти и анализатори, работили с Кремъл, подават. През 2008 г., месец преди руско-грузинската война, бившият кореспондент на Economist в Русия Едуард Лукас даде един от първите изстрели - с книгата си "Новата студена война", в която предупреди, че Русия се възползва от твърде мекото отношение на Запада към провокациите й и възнамерява да възстанови зоната на икономически и политически интереси в периферията си, като отслаби ЕС и НАТО. Книгата на Райтшустер след години на нарастващи раздори и след украинската криза идва като логично надграждане на една вълна от все по-драматични послания за новата Русия.

Проблемът с нея, както и с много други твърдения за хибридната война, е, че е трудно да се види зад всичко изброено обща стратегия и насока. Академията за сигурността например, за която той говори, наистина раздава ордени в средата на миналото десетилетие на редица чужди политици. Но още през 2008 г. тя е с отнет статут и лиценз именно заради безогледното раздаване на почести, които имитират държавни такива. Доколко една структура, разобличена от самите руски власти като куха, може да бъде ползвана за шпионски мероприятия, е доста спорно. Идеята за връзките Путин-Щази е още от началото на управлението на руския президент, а е силно вероятно и тези връзки никога да не са били прекъсвани, така че надали са реактивирани, колкото просто обществото в Германия обръща повече внимание на това. Също така доказателства за всичко това няма и няма как да има, ако питате Райтшустер. "Къде са доказателствата, че Путин финансира хората, говорещи в защита на Русия? Идиоти ли сте, как ще има директни връзки. Има фирми, има дарения и т.н. Ленин беше казал, че ако немците искат да вдигнат революция на гарата, първо ще си купят билети. А ако искаш да ги убедиш, че има скрита война срещу тях, ще искат нотариално заверени доказателства за това", вдига ръце той.

Разбира се, за някои неща може да има съвсем основателни съмнения. Например за подкрепата, която получават крайнодесни партии като надигащата се "Алтернатива за Германия". През 2014 г. зам.-председателят тогава на партията е посетил руското посолство, където е получил оферта за сътрудничество, написа "Шигел". Този месец AfD планира семинар за сигурност в Потсдам, съвместно с руското посолство, което плаща част от разходите. Названието му според "Шпигел" е "Миграцията като дестабилизиращ елемент".

Публична тайна е как хора като Константин Малофеев и други олигарси са били на сбирки на такива партии, организирали са подобни срещи, а въпреки липсата на финансови следи трудно е да говориш с който и да било анализатор в различни страни на Европа и той да не предположи, че зад финансирането им стои руска ръка. Йенс Зигерт, ръководител на московското бюро на фондация Heinrich-Böll-Stiftung и дългогодишен изследовател на Русия, който принципно е скептичен към възторгнатите теории на конспирациите на Райтшустер, също е съгласен, че руските власти и служби използват старите си връзки и приятели и всяка възможност за изнудване, за да постигат целите си. "Има определени публични фигури в Германия, които защитават руската гледна точка. Най-популярният е бившият канцлер Герхарт Шрьодер, но има и други - например бившият кмет на Хамбург Клаус фон Донани. Икономическият министър Зигмар Габриел, който през есента лобираше за трета и четвърта тръба на Северен поток, е също пример. Сред бизнеса има редица силни гласове", изброява Зигерт.

Всичко това не е задължително да сочи към всемогъщата ръка на Кремъл, както го виждат хора като Борис Райтшустер. Все пак в Русия има различни фракции и сфери на влияние, които се състезават в името на една обща цел, зададена от върха. Но вече е очевидно, че причини за притеснение има повече от достатъчно. За самия бивш журналист това е добре дошло. "Съветници на министри и депутати се консултират с мен. Дори от екипа на канцлера ме търсиха. И какво? Гледат ме с големи очи и слушат", казва той.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pirosog avatar :-P
    Пиросог
    • - 8
    • + 10

    Руснаците ги знаем, че са боклуци. А тия отвъд океана какво правят ми е чудно? Те всъщност си имат цели правителства и медиини корпорации...Хвани единия, удари другия.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 8

    "Разбира се, за някои неща може да има съвсем основателни съмнения. Например за подкрепата, която получават крайнодесни партии като надигащата се "Алтернатива за Германия"."

    Ако ЕС не страдаше от неефективна бюрократична система за взимане на решения и не попадаше на жестоки идеологични капани всяка година, нямаше да има никакъв ефект от каквото и да било финансиране от Русия за подобни партии. За да се спре хибридната война е достатъчно да си решиш държавните проблеми. Но Европа оставя впечатление, че не иска да го направи. Как тогава да не се засилят националистите?

    Нередност?
  • 3
    baizuo avatar :-|
    baizuo
    • - 16
    • + 1

    Като за неделя сутрин, става. Днес може и жълтории да се пускат.
    Жалък опит на люгенпресето. Но става като за разни Капки.

    Нередност?
  • 4
    iliyapopov avatar :-|
    iliyapopov
    • - 1
    • + 8

    Няма начин тези домогвания на Русия да не са усетени от западяците, но те общо взето са наивни до глупост и от време на време някой като Райтшустер ги "светва" за истинските неща в руската политика. Няма съмнение, че руснаците са царе на дезинформацията и интригата!

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 3

    Същия Малофеев извъртя номера с КТБ у нас, като всички наши ДАНСО-ве, БНБ-та, Надзроници и Прокуратури му позволиха да отмъкне 4млрд. срещу дребен комисион, зарад който ще си издерат очите сега.

    Нередност?
  • 6
    reddragon avatar :-@
    reddragon
    • - 9
    • + 3

    Какво сте се хванали за Путин и Русия?!? В крайна сметка САЩ ги смачка последните години. Какво Путин и какво Русия?!? Те ли са виновни за проблемите тук? За дълговата криза, за бежанската криза, за всички кризи на полуостровчето наречено Европа? В момента Русия е изолирана има стена (блокче, от която е и България) между Европа и Русия, построена от САЩ. Не си погледнем нааканите гащи ами ...

    Нередност?
  • 7
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 11
    • + 3

    Егати простотиите. Ако на това момченце някой не му е платил да пише простотиите си явно не е добре. Това че милите и високоморални муслими били набедени че посегнали на непълнолетно рускинче се оказва най-страшната и грандиозна атака на тайната путинска армия в Германия. Само не мога да разбера откога германците се асоциират с муслимските пришълци? Излиза че три милиона турци които Ердоган агитира да не се интегрират и да си останат турци не са заплаха както и милионити муслими насочвани от Турция а заплахата идвала от Русия?!

    Нередност?
  • 8
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 4
    • + 4

    Капитал - излагате се вече.
    Има 2 варианта. Това е истина или това не е истина.
    Ако не е истина - излагате се - давате трибуна на ненормален фен на конспиративните теории.
    Ако това е иситна - потърсете ОТГОВОРНОСТ на ОТГОВОРНИТЕ органи, КАК и ЗАЩО държава която е 1/4 от населението на ЕС и 1/30 от БВП на ЕС успява да води успешно война срещу съюза???

    Нередност?
  • 9
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 1
    • + 1

    Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. И това е независима, качествена и най-вече безпристрастна журналистика.

    Нередност?
  • 10
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#7] от "Julian Mall":
    Не знаеш откога? В кой свят живееш? Когато се роди новата ислямска държава на балканите - косово - каква беше ролята на германия? Сега поне информация бол, прочети, информирай се!

    Нередност?
Нов коментар