🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заглуши ме, ако можеш

Сайтовете с лъжлива или манипулирана информация бяха обвинени за изненадите на 2016 г. Те обаче са отражение на проблемите в света, не причина за тях.

2016 г. е тази, в която загубихме. Някои биха казали мечти, други - посока, трети - разум. За тези, които подобно на "Капитал" поддържат либералните ценности - отворени икономики, отворени пазари, права за всички и по-малко държава, 2016 г. беше тежко поражение. Централна и Източна Европа (или поне съществени части от нея), които копняха десетилетия наред за отвореност, сега се затварят доброволно, самовглъбени и враждебно настроени. Великобритания - страната, де факто измислила глобализма - реши, че експериментът с ЕС й стига и иска да е сама. САЩ, чиято икономика беше основният печеливш от глобализацията, също решиха, че предпочитат нещо различно - под формата на Доналд Тръмп.

В търсене на виновника за този глобален обрат, който изведнъж притисна либералите до стената, беше посочена една мишена - фалшивите новини. Сайтовете, които създават или преиначават реалност и публикуват хиляди дописки дневно, пълни с бомбастични (и предимно лъжливи) заглавия, станаха основният заподозрян за срива на света - такъв, какъвто го познаваме.

На пръв поглед доказателствата са навсякъде - най-често даваните са именно Тръмп и Брекзит. Но да видим какво стана там. Тръмп стана президент въпреки съвсем беглите си допири с истината по време на кампанията. Брекзит се случи, независимо че привържениците му лъжеха откровено за основни неща, като например парите, които ще спести страната. Да, в първия случай имаше цяла мрежа от сайтове, които разпространяваха и разширяваха лъжите на републиканеца, но в основата стоеше все пак неговата склонност да лъже. Във втория нямаше никакви анонимни сайтове - британските таблоиди изиграха тази роля с удоволствие. И зад тях отново стояха лъжите на политиците.

Да кажеш, че изведнъж политиците са започнали да лъжат, е да се изсмееш в очите на публиката. Ако има нещо универсално, то е знанието на хората, че политиката е пълна с лъжи, откакто съществува. Също така да смяташ, че хората изведнъж са започнали да се движат от емоции и страхове, е да не знаеш нищо за динамиката на масите. Елиас Канети, единственият нобелист, роден в България, би се обърнал в гроба от това твърдение. Хората винаги са били движени от страхове и емоции, а умението на политика винаги е било е да ги засилва.

Тоест нещо различно се случва и сайтовете за лъжлива информация са само лицето на тази промяна. Затова и избрахме те да са водещата тема на този (последен) брой за 2016 г. Не защото са обяснението на събитията от годината, а защото през тях може да бъде обяснена промяната, на която сме свидетели (повече за причините прочетете тук).

Част от тази промяна наистина е технологична. Тя е свързана със социалните мрежи и техните алгоритми, създадени да ни държат в границите на собствените ни пристрастия и предразсъдъци, уж давайки ни това, което мислим, че искаме. Затова и основните призиви в момента са към монополистите на новата информация - Facebook и Google, да наложат механизъм за контрол върху тези сайтове.

След като германските служби обявиха, че Русия ще повлияе на изборите в страната догодина чрез армията си от тролове и сайтове за дезинформация, председателят на социалдемократическата партия Томас Оперман предложи пред Бундестага Facebook да бъде глобяван с 500 хиляди долара за всяка новина с невярна информация или реч на омразата, която не бъде свалена в рамките на 24 часа. Това е хубаво предложение, но ще е също толкова ефективно, колкото искането на германските издатели Google да им плаща за всяко показване на техни новини в търсачката си.

Това е другата промяна - властта вече не е в ръцете на управляващите. По думите на полския философ Зигмунт Бауман пред "Капитал" преди няколко години "заради глобализацията властта се изпари някъде нагоре, докато политиката остана локална, свързана с националните държави, както преди 150 години. Неща, от които зависи моето и вашето бъдеще, стават там, където няма политически контрол. Имате сили, които са отвъд досега на която и да било политическа институция - не само на българското, но и на американското правителство".

Нито една от тези две промени обаче не зависи от фалшивите новини и сайтовете за тях. Facebook и Google не създават света, а го отразяват. Силата на тази промяна е, че все повече хора осъзнават, че не са сами - това е едновременно хубаво и лошо. Ако сте запалени по комиксите, знаете, че има група, в която тази ви страст е добре приета. Но ако сте расист, знаете същото. И откривате, че има много като вас, а това дава сила и глас на тези групи. Въпрос на време беше да възникнат медии (по липса на по-добра дума), които да говорят на тези групи, да ползват страховете и емоциите им, за да продават. Изопачаването на новини не е нищо ново - преди 120 години жълтата преса в САЩ (в лицето и на Джоузеф Пулицър) кара американците да повярват, че Испания потапя броненосеца "Мейн" до Куба и така става частично отговорна за войната между двете държави. Новото е, че този път то е придружено със срив на доверието във всички институции, включително медиите. Ако за България, където медийната и политическата среда отдавна са отровени и разкапани и влизането на "постистинни" сайтове не може да бъде различено много от досегашната ситуация, в САЩ се предполагаше, че рамката е много по-стабилна и трудно може да бъде разклатена. Оказа се, че не е така.

Затова и решението на проблема с фалшивите новини няма да е техническо (въпреки опитите за такова). Отметка в горния ъгъл на новината във вашия фейсбук фийд не е панацаеята. Тя само ще ни навлече още по-големи проблеми - освен че пресяват информацията ви по локация, интереси и приятели, Facebook или Google ще могат да я филтрират и според собствените си алгоритми за вярно или не. Ако, вдъхновени от Тръмп и Брекзит, политиците започнат да лъжат безконтролно и безочливо, защото вярват, че така ще спечелят, те истински или фалшиви новини ще произвеждат? И властта, която упражняват след това, истинска или фалшива ще бъде?

Проблемът са хората, не техниката. И те трябва да са решението. Недоверието в системата е родено от усещането, че много хора са изключени или на път да изпаднат от състезанието за по-добър живот. Това е големият проблем, който има нужда да бъде решаван. Фалшивите сайтове трябва да бъдат разглеждани като проблем на националната сигурност (когато например се ползват за руска пропаганда) или като проблем на израстването - както изследователите посочват, всяка нова технология е обвинявана в разрушаването на стария ред и хората имат нужда от време, за да свикнат как да я потребяват правилно.

Ако погледнете статистиката на Евробарометър, вярата в социалните мрежи е дори по-ниска от тази в останалите медии, така че самият факт, че има много фалшиви сайтове, не значи, че има толкова голям брой хора, които им вярват. Младите хора са по-недоверчиви от по-възрастните към всичко, така че промяната въобще не е приключила. Ще има много повече осъзнати потребители, а недоверието към един материал ще прераства бързо в недоверие към цялата медиа. С други думи, мачът не е загубен. Сега започва.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 29

    CNN станаха известни благодарение на лъжливата информация .. за БОВ на Садам. Оттам насетне все повече медии започнаха само да препечатват информации без да ги проверяват.

    И се стигна до идеалната ситуация за богатите хора - истината е това което се казва по повечето и по-големи медии. Не е важно дали наистина информацията е вярна или не. Важното е, че този с по-големите медии печели.

    Обаче и тук проблем.. малките също могат да пускат информация/дезинформация, която обаче явно не се харесва на големите. Че има и хора, които я предпочитат. Та затова е сегашния вой. Вижда се че големите медии издишат в старанието си да повтарят "правилните" новини.

    Нередност?
  • 2
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 1
    • + 25

    Образование и интелигентност, с една дума Просвещение. И няма да се ловим на всяка кука, която ни метнат.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

    Просветените и те лесно се премятат, стига да се просветени по правилния начин/постоянно им е повтаряна правилната истина - учебниците са така написани даже/.

    Всъщност откъде ще получите вярна информация? Как ще решите коя е истина и коя не, след като вече никоя медия не се и опитва да проверява информацията която тиражира? Или щом като е американска - значи е варна, или обратното ако е руска е вярна, или? Всяка медия си е избрала да вярва на някого и тиражира смело. Същото правим и ние - сравняваш информации, но кое е наистина вярно? Никой и не ти гарантира.

    Нередност?
  • 4
    robomir avatar :-|
    robomir
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "mickmick":

    А кое е добро и кое е лошо? Трябва ли някой да ни казва тия неща?

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#4] от "robomir":

    Не - трябва обаче медиите да не тиражират непроверени информации и лъжи. Например трябва да има закон за отговорността на медиите - като отговорността да е финансова и да е пропорционална на аудиторията им.

    Когато човек каже някаква лъжа за някого - той бива съден, нали? Е когато тази лъжа бъде тиражирана от медия - медията също трява да отговаря. А не както е в момента - ще ви дадем право на отговор.. и какво се получава - единият ден един казва 1, на другия другият го опровергава в правото си на отговор. Резултатът? Никакъв. Кое е истина? Не е ясно.

    Ето вчера обвиниха новата кметица на Младост - че е подписала документ с невярно съдържание. Днес тя - казва, не е вярно всичко съм направила по закон. Е на кого да вярваме? Единият от двамата - лъже? Защо този който лъже не си плати заблуждававането или даже за престъплението?

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    Така по-малко неистински информации ще има. А не истината да се губи между нарочно разхвърляната грешна и лъжлива информация.

    Нередност?
  • 7
    jtbg avatar :-|
    jtbg
    • - 8
    • + 20

    Забравихте да споменете, че сте част от тези страници с фалшива информация. Поръчкова, за да сме по-точни.

    Нередност?
  • 8
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 9
    • + 8

    ползват за руска пропаганда
    За антируска може?

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 7
    • + 4

    [quote#0:"Статията"]За тези, които подобно на "Капитал" поддържат либералните ценности - отворени икономики, отворени пазари, права за всички и по-малко държава, 2016 г. беше тежко поражение.[/quote]

    [quote#0:"Статията"]Томас Оперман предложи пред Бундестага Facebook да бъде глобяван с 500 хиляди долара за всяка новина с невярна информация или реч на омразата, която не бъде свалена в рамките на 24 часа. Това е хубаво предложение,[/quote]
    Кое от двете е Вярно-подкрепяте ли либералните ценности или не..................или само тогава когато ви изнася.
    И с това "език на омразата" не ли е начина да се наложи тотална цензура на иканомислещите иначе веднага ще им лепнете етикет"расист,ксенофоб,език на омразата".
    Виждам че комунистическите методи не са забравени,а доста често изпозлвани.

    Нередност?
  • 10
    eco27487886 avatar :-P
    ruby
    • - 5
    • + 4

    Дайте, в навечерието на рождество, да си кажем истината в очите. Има ли бог или не. Има ли върховна твар, която ни следи за грехове, наказва ни или ни подпомага, решава дали да благоденстваме или да страдаме, чака ни в рая или не проявява интерес към нас и дяволът ни завлича където пожелае по собствено усмотрение.
    Аз като видя религиозен радетел на истината и направо започва да ми се драйфа.
    Има ли религия, всичко е лъжа.

    Нередност?
Нов коментар