Новата КЗК: партийни квоти и спорни фигури

Голямото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, БСП, ПФ, Христо Ковачки и СДС избра комисари, които да ги слушат

Единственият кандидат, издигнат от независими организации - икономистът Георги Ганев, не бе избран без каквито и да е аргументи
Единственият кандидат, издигнат от независими организации - икономистът Георги Ганев, не бе избран без каквито и да е аргументи
Единственият кандидат, издигнат от независими организации - икономистът Георги Ганев, не бе избран без каквито и да е аргументи    ©  Надежда Чипева
Единственият кандидат, издигнат от независими организации - икономистът Георги Ганев, не бе избран без каквито и да е аргументи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на нови членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) показа, че дори подборът за най-важния за бизнеса регулатор в държавата не става на принципа експерти със знание, опит и добра репутация, а е изцяло подчинен на партийни договорки. Коалицията, която ще носи отговорност за новите назначения, е широка: ГЕРБ, ДПС, БСП, Патриотичен фронт, депутатите на Христо Ковачки и СДС (Вижте гласуването в прикачения файл). Така следващите пет години компаниите в страната едва ли могат да очакват честен и прозрачен регулатор, който не се влияе от партийни поръчения.

При гласуването в сряда в парламента без абсолютно никаква съпротива от страна на опозицията за председател беше избрана предложената от ГЕРБ Юлия Ненкова. Партията на Бойко Борисов ще има и още един представител в регулатора - Георгица Стоянова. За зам.-председател на КЗК беше избран зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, номиниран от Патриотичния фронт. От предложените две кандидатури от РБ за член на регулатора явно предварително беше договорено влизането на кандидата на СДС с най-спорна биография Красимир Витанов. Формацията на Христо Ковачки - БДЦ, също ще има представител в КЗК - Красимир Зафиров. В регулатора попаднаха и номинираните от опозицията от БСП и ДПС Ана Янева и Пламен Киров.

Икономистът Георги Ганев, който беше издигнат от всички формации в Реформаторския блок без СДС и който е единственият кандидат с широка обществена позиция и подкрепа от четири неправителствени организации, беше отхвърлен в апаратния избор.

Без дебати

Изборът на седемте членове от общо единадесетте предложени за състава на регулатора премина в пленарната зала без абсолютно никакви дебати, като се изключат изказванията на Петър Славов и Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок. Те подкрепиха предложения от тях кандидат Георги Ганев, зад който застанаха четири неправителствени организации и повечето депутати от десния съюз без СДС. От парламентарната трибуна двамата отправиха призив изборът на членовете на КЗК да не става на базата на партийни договорки, а да се изберат хора, които имат необходимата експертиза да вършат работата и да я вършат качествено. Мартин Димитров подчерта, че предложеният от РБ кандидат Георги Ганев, който е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, е отлично подготвен икономист, който би бил от полза за работата на регулатора при установяването на картелни споразумения. Като плюс в подкрепа на избора на Ганев депутатът от РБ посочи и това, че е независима личност и "никой не може да му се обади и да му каже какво да прави". Другото предимство, изтъкнато от Димитров, беше, че Ганев е номиниран и от Българската стопанска камара, Института за пазарна икономика, Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за либерални стратегии.

Мартин Димитров апелира във важния регулаторен орган "да не бъдат избирани кандидати, които имат тройки в дипломата си, както и такива, които, докато хората масово протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски, са правили кариера по върховете на държавни фирми". Димитров визираше предложения от СДС кандидат Красимир Витанов, който при предишното управление на БСП и ДПС е бил председател на надзорния съвет на държавната "Булгартрансгаз".

На изказванията на Мартин Димитров и Петър Славов опонираха Четин Казак и Рамадан Аталай от ДПС. Казак се усъмни в независимостта на гражданските организации, като каза, че те "не могат да съществуват, без да имат източници на финансиране". А Аталай припомни, че председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е бил партийно ангажиран, но това не означавало, че не си върши работата.

Нито от една от останалите политически сили в парламента - нито от най-голямата управляваща партия ГЕРБ, нито от опозицията от БСП, се изказаха по предложените кандидати, което беше знак, че списъкът е договорен предварително, а гласуването е само формалност.

Куриозите

Вследствие на всеобщия сговор между управляващите и опозицията се стигна до куриози. Първо, в КЗК ще има шестима юристи и само един икономист, и то без практика. Това е предложената от БСП Ана Янева. Освен че беше зам.-министър на икономиката в правителството на тройната коалиция и в кабинета на Пламен Орешарски, тя е и ярка партийна фигура. Беше председател на градската организация на БСП в София, а в момента е председател на комисията по организационната и кадровата дейност към градския съвет на социалистическата партия в столицата. Сочи се за близка до бившия министър на икономиката и енергетиката от правителството на Сергей Станишев и бивш дългогодишен лидер на БСП - София, Румен Овчаров. В момента Овчаров представлява държавата в "Лукойл Нефтохим", който сега се разследва от КЗК.

Другият икономист - Георги Ганев, предложен от повечето формации от РБ и от гражданската квота, не получи подкрепа при гласуването в пленарната зала.

Спорни имена

За сметка на това в регулатора беше избран номинираният от трима депутати от СДС Красимир Витанов, който има доста спорна биография. В момента той е управител на държавното дружество "Екоинженеринг-РМ", което е към оглавяваното от лидера на СДС Божидар Лукарски Министерство на икономиката. По времето на управлението на Пламен Орешарски е назначен за председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", пост, който заема до началото на 2015 г. Преди това от 2010 г. е заемал различни длъжности в Агенция "Пътна инфраструктура". В биографията на Витанов е записано, че от 2008 до 2010 г. е бил юрисконсулт във фирмата "Юропроджектс пойнт". През този период компанията е собственост на австрийско дружество със същото име, в което мажоритарен акционер е Моника Янова (днес Станишева).

Противоречива фигура е избраният по предложение на ДПС Пламен Киров, който се счита за близък до бившия президент Георги Първанов. От 2001 до 2006 г. той беше негов секретар по правните въпроси, когато Първанов беше президент. Впоследствие Първанов го назначи и за конституционен съдия. Там Киров се считаше за един от представителите на "ретроградното" мнозинство, което произведе серия от противоречиви решения. Той беше докладчик по делата, с които бяха обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за дипломатическата служба и Закона за Българската телеграфна агенция, които въвеждаха лустрация за служителите и сътрудниците на бившата ДС. От 1995 до 2006 г. Киров беше член на ЦИК от квотата на БСП. Преподавател е по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет.

И още един куриоз - вследствие на предварителните договорки с най-много гласове беше избрана Ана Янева. При гласуването тя получи 156 гласа. С по-малко гласове бяха избрани председателят на КЗК Юлия Ненкова (137 гласа) и заместникът й Димитър Кюмюрджиев (152 гласа).

Прикачен файл

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    i_hristov avatar :-|
    i_hristov
    • + 11

    Може ли някой да ме светне, че не схващам много, как така е оказваме заложници на политиците си? Реално те пред очите ни си разпределят порциите от държавата и най-нагло назначават некадърни хора на подобни постове, защото утре ще могат да ги използват при нужда, за да взимат правилните решения. Защо не гласуваха за Георги Ганев? Ами много просто не е политическа мижитурка, който да е излизал Д-тата на всички в партията, за да стигне до номинация. Реално излиза, че експерти няма как да поемат подобни висши постое, а само слагачи дали гаранция, че ще изпълняват предано поръчките на партията. И какво? Излиза, че сме заложници на така наречената демокрация, а тя пък си се оказа същия комунизъм. Нямам думи.

    Нередност?
  • 2
    goodman69 avatar :-|
    Petyo Slavov
    • + 8

    Поредният триумф на задкулисието, който ще ни излезе през носа.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    В такъв състав ще могат по цля ден да си говорят политически жаргон, в който гражданите са 7 милиона "педали", "боклуци", "изроди", "п***си". Това са партиите, които така си приказват.

    Нередност?
  • 4
    sbae avatar :-|
    LEONBG
    • - 1

    Мартин Димитров апелира във важния регулаторен орган "да не бъдат избирани кандидати, които имат тройки в дипломата си, е тогава що избраха АНА ЯНЕВА. Тя като зам. министър си беше кръгла нула, коствено лобираше за големите вериги, а сега ще ме защитава от тях.

    Нередност?
  • 5
    testimone avatar :-|
    testimone

    "Другият икономист - Георги Ганев, предложен от повечето формации от РБ и от гражданската квота, не получи подкрепа при гласуването в пленарната зала."

    А може ли автора да уточни колко и кои точно формации означава "повечето формации"? Защото аз се сещам само за Гражданския съвет, който е неясно каква формация, която е и със изтекъл мандат.
    В противен случай това се явява манипулация.

    Нередност?
Нов коментар