🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две уволнения в НХГ след критики към културната политика на държавата

Вежди Рашидов отрече да има политически мотив в освобождаването на Владо Руменов и помоли реставраторът да бъде върнат на работа

Експертите от форум "Културно наследство", сред които и Владо Руменов (облеченият в черно в средата - бел. ред.), протестират срещу промените в Закона за културното наследство
Експертите от форум "Културно наследство", сред които и Владо Руменов (облеченият в черно в средата - бел. ред.), протестират срещу промените в Закона за културното наследство
Експертите от форум "Културно наследство", сред които и Владо Руменов (облеченият в черно в средата - бел. ред.), протестират срещу промените в Закона за културното наследство    ©  Юлия Лазарова
Експертите от форум "Културно наследство", сред които и Владо Руменов (облеченият в черно в средата - бел. ред.), протестират срещу промените в Закона за културното наследство    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Владо Руменов, служител в Националната художествена галерия от 38 години, е бил уволнен от работа ден след участието си в сутрешен блок на БНТ по повод спорни поправки в Закона за културното наследството (ЗКН), приети от парламента. Това е същото предаване, срещу което министърът на културата Вежди Рашидов излезе с остра позиция и "посъветва" водещия в обществената телевизия Георги Ангелов "да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

След като случаят се разпространи в публичното пространство, а в социалните медии се организира протест срещу уволнението на Руменов, Министерството на културата свика извънредна пресконференция, на която Рашидов заяви, че няма общо с казуса и призова директорката на Националната художествена галерия да върне реставратора на работа.

След медийни изяви - прекратен договор

Пред "Капитал" Владо Руменов обясни, че на 1 юли е бил поканен да подпише документ, според който за неговата длъжност се изисква завишаване на ценза и следователно той вече не е подходящ да я заема. Другите му двама колеги със същия статут като неговия са били преназначени на други длъжности, той обаче е бил освободен. Според Руменов уволнението му не е в пряка връзка с предаването, а е за "цялостно политическо творчество".

Той е сред основателите и координатор на форум "Културно наследство", обединение на археолози, реставратори, изкуствоведи, архитекти, преподаватели, представители на туристическия бранш и активни граждани, което възникна като съпротива срещу бутафоризирането на културното наследство. Като част от него Руменов е един от най-активните говорители срещу самоцелната реставрация на крепости, щедро полята с европейски пари, както и срещу поправките в ЗКН, които целят унищожаването на Националния институт за опазване на културното наследство и осигуряването на бърза писта за реализирането на проекти за строежи върху културни паметници.

Пред dnevnik.bg директорката на Националната художествена галерия Слава Иванова отрича уволнението на Руменов да е следствие от политическата му и гражданска активност и обяснява, че поводът за прекратяването на договора му е "серия от пропуски в трудовата дисциплина". Според нея фактът, че освобождаването му се случва ден след участието му в "Денят започва с култура" заедно със скулптора Велислав Минеков и арх. Дафина Барфончовска, е "стечение на обстоятелствата". По време на пресконференцията Иванова разкри едно от по думите й нарушения на Руменов - решил да изпробва своеволно сигналната система в криптата на храм-паметника "Александър Невски", където работел, и предизвикал паника.

Владо Руменов, от своя страна, определи обвиненията в нарушение на работната дисциплина като измислени и заяви, че възнамерява да съди работодателя си както за неправомерно уволнение, така и за това, че освобождаването му е политически мотивирано. Реставраторът има още 5 години до пенсия и вече се е записал на трудовата борса.

Министерството на културата разпространи на сайта си кратко изявление от министъра на културата Вежди Рашидов във връзка с казуса: "Нямам нищо общо с уволнението на г-н Владимир Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен може да отговори ръководството на Националната галерия." На свиканата по-късно през деня пресконференция Рашидов няколко пъти повтори, че не познава Владо Руменов. "Нямам по закон право да го уволня", каза министърът. А по повод позицията си към БНТ и журналиста Георги Ангелов отбеляза, че няма цензура и той самият се е борил през годините за свободата на словото.

По време на пресконференцията Вежди Рашидов помоли Слава Иванова да върне Владо Руменов на работа. Директорката на НХГ заяви, че ще направи "компромис" и ще потърси начин реставраторът "да бъде отново на работа в националната галерия".

Уволнението не е прецедент

Оказва се обаче, че Владо Руменов не е единственият, чието освобождение съвпада с публична изява, която критикува държавната политика в културната сфера. На 9 юни временният шестмесечен трудов договор на главната уредничка в НХГ Мария Василева е прекратен в деня на изтичането му. В такива случаи работодателят не е длъжен да представи конкретни мотиви.

Докторът на изкуствознанието Мария Василева обясни пред "Капитал", че вижда политически мотив за освобождаването и че го свързва с конкретна своя изява в предаването на БНТ "Малки истории" от 25 април тази година, посветено на рушащите се къщи от времето на модернизма. "Още на другата сутрин бях извикана от директорката на Националната галерия Слава Иванова, която ми каза, че са й се обадили "с крясъци" от Министерството на културата и са я обвинили, че "назначава само врагове". Поводът е моето изказване, че тези сгради се рушат, защото държавата не ги привижда като важен културен пласт, през който да се репрезентира, а е заета да строи бутафорни крепости и непрофесионални паметници, с които да конкурираме Скопие. Тежкият натиск "отгоре" продължи, докато договорът ми услужливо беше прекратен", разказа пред "Капитал" д-р Мария Василева.

Тя допълни, че вижда прилики в своето отстраняване и това на Владо Руменов. "Това е политическа чистка. Всички неудобни трябва да се отстранят, за да може политиката на еднолично управление да продължи. Професионализмът няма никакво значение. Важни са защитата на собственото творческо статукво, шуробаджанашките назначавания и създаването на фалшива легенда. Бруталните методи, които включват директни заплахи, са довели до страх в колегията, която е напълно обезверена от случващото се и не намира сили за реакция", коментира още изкуствоведката.

"Много е симпатично това, което казвате", започна отговора си Вежди Рашидов на въпрос на "Дневник" по време на извънредната пресконференция дали е вярно, че уволнението на Мария Василева е станало след натиск от министерството. След което добави, че не е вярно и се обърна към журналиста с думите "вие добре ли сте?". "Смятате ли, че един министър се забавлява с всеки портиер", попита още министърът на културата.

Слава Иванова обясни, че причината договорът на Василева да не бъде продължен, са "разминавания" между двете по отношение на изложбената политика и това, че очакванията на директорката за съвместната им работа не са се "сбъднали".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    igla avatar :-P
    Непукистка
    • - 7
    • + 1

    "На 9 юни временният шестмесечен трудов договор на главната уредничка в НХГ Мария Василева е прекратен в деня на изтичането му. В такива случаи работодателят не е длъжен да представи конкретни мотиви."

    Ами като е шестмесечен и "временен" и е прекратен в деня на изтичането му, тя не е уволнена по политически причини, а поради изтичането на срока. Иначе госпожата може да си говори каквото си иска. Това, че не са й продължили срока на договора не значи, че някой я вини за нейни критични публични изяви.

    Нередност?
  • 2
    balaban avatar :-|
    balaban
    • - 1
    • + 3

    разпасан дерибей, ама не е виновен той, а ние, че го търпиме!

    Нередност?
  • 3
    adrianaczer avatar :-@
    adrianaczer
    • - 1
    • + 6

    "вие добре ли сте?". "Смятате ли, че един министър се забавлява с всеки портиер", попита още министърът на културата.

    Само за този "портиер", с което В.Р. така грозно унижава Мария Василева, една от малкото истински специалисти в тази област, този така наречен министър трябва незабавно да напусне поста си!
    Това безобразно държание е срам за всички достойни хора, живеещи в тази страна!

    Нередност?
  • 4
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • + 1

    До коментар [#1] от "Непукистка":
    Става дума за доктор на науките и уважаван куратор. Такъв човек една галерия не може да си позволи да го уволни. Не може да си позволи и да го освободи без да му каже какви са сериозните мотиви за това. А единствения сериозен мотив за освобождаването на човек като Мария Василева може да е прекалено висока заплата, която галерията не може да си позволи. Този случай очевидно не е такъв. А вижданията на Слава Иванова нямат значение, пред тези на хора като Василева. Директора трябва да се съобрази с тях или поне да потърси баланс, а не да гони ценни кадри.

    Нередност?
  • 5
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • + 1

    "Вие добре ли сте?"
    Разбира се, че журналисти, които задават неприятни въпроси към един министър са добре. Не е добре, че са съвсем малко.
    А на Веждю няма как да повярвам. Няма и свестен човек, който да му повярва. Та ка

    Нередност?
  • 6
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • + 1

    Без да искам публикувах преждевременно предния си коментар и затова ще го завърша в настоящия.
    Вежди трябва да се махне от министерството на културата, като преди това махне Божидар Димитров от НИМ и Слава Иванова.

    Нередност?
Нов коментар