България ще оглави Съвета на ЕС с шест месеца по-рано

Заради отказа на британците да бъдат председатели през 2017г., ние най-вероятно поемаме шафетата на 1 януари 2018г.

Председателствата на Съвета на ЕС се случват на ротационен принцип, като всяка страна-членка го оглавява за шест месеца.
Председателствата на Съвета на ЕС се случват на ротационен принцип, като всяка страна-членка го оглавява за шест месеца.
Председателствата на Съвета на ЕС се случват на ротационен принцип, като всяка страна-членка го оглавява за шест месеца.    ©  Christian Hartmann
Председателствата на Съвета на ЕС се случват на ротационен принцип, като всяка страна-членка го оглавява за шест месеца.    ©  Christian Hartmann
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда кабинетът на британския министър-председател Тереза Мей официално обяви, че се отказва от председателството на Съвета на ЕС, което трябваше да започне на 1 юли 2017г. Това решение най-вероятно означава, че българското председателство ще започне на 1 януари 2018г. вместо на 1 юли, тъй като то трае шест месеца и едва ли друга държава ще замести Обединеното кралство. Източник от Европейския съвет потвърди пред "Капитал", че решението е взето на редовния съвет на постоянните представители в Брюксел и ще бъде потвърдено официално и писмено скоро.

Председатели по никое време

Отказът на британците да бъдат председатели обърква малко реда. В момента Словакия председателства Съвета на ЕС, а след това щафетата поема Малта. Чак след това започваше нашата тройка: Великобритания, Естония и България.

Един от вариантите, който се обсъждаше, беше мандатът на Малта и Естониа да бъде удължен с по три месеца и така да се запълни дупката, оставена от британците. Имаше и предложение на Белгия да замести Обединеното кралство като по-опитна страна-членка, твърди Times of Malta и Politico, като се позовават на източници от Европейския съвет и на твърдения на белгийския външен министър Дидие Рендерс.

Източникът от Европейския съвет обаче обясни пред "Капитал", че днес членове на COREPER (постоянните представители) са обсъдили предложение на словашкото председателство да се изместят датите на започване на председателствата на Естония и България с шест месеца по-рано. В такъв случай ние трябва да оглавим Съвета на 1 януари 2018г. Споразумението ще бъде потвърдено писмено скоро, допълни източникът от Европейския съвет.

В групи по три държавите съгласуват приоритетите, които ще се обсъждат по време на председателството, за да може да се формират общи европейски политики. Сега е възможно към нас да се присъедини Австрия, тъй като нейното председателство започва точно след българското.

Проблемът за по-ранно председателство идва от факта, че у нас то е обвързано с тежка и продължителна организация, тъй като за първи път сме домакин на Съвета на ЕС. Това значи доста бърз обучителен курс за администрацията, от която ще се очаква да координира и да води преговорите със свои колеги от други страни-членки на ЕС. Отделно предстои пускането и изпълнението на няколко големи обществени поръчки, свързани с инфраструктура.Въпреки че нашето председателство е базирано в Брюксел, тоест по-съществената част от преговорите ще се водят в европейската столица, екипът на българското председателство все пак смята, че са нужни няколко локации, където да се провеждат срещи, конференции и събития. Затова и са предвидени ремонт на резиденция Бояна, НДК и зала "Света София" в Народното събрание.

Как се променя британската роля в ЕС

Ако погледнем все пак извън границите на нашата държава, става ясно, че това решение е и от значение за европейската политика. След като резултатите от референдума в Обединеното кралство бяха в полза на излизане от ЕС, се заговори за това кога все пак ще се случи това. Отказът на британците да поемат председателството е логичен ход, но и е и първият знак, че ролята им в евросъюза официално намалява, както отбелязва и Politico.

Говорител на британския премиер Тереза Мей обяви, че отказът от председателството ще позволи да се съсредоточи върху преговорите за Brexit. "Доналд Туск прие бързото решение на премиера по този въпрос, което би позволило на Съвета да приложи алтернативни механизми", допълни говорителката.

Големите поръчки за председателството

Обществените поръчки обаче са основен повод за притеснения, че няма да се справим навреме, тъй като обжалванията по процедурите, а и изпълненията може да не се случат навреме. Поръчката за НДК би трябвало да бъде обявена до дни, а избраният изпълнител да бъде задължен да приключи до 31.12.2017 г., обясниха за "Капитал" от прес центъра на НДК преди около две седмици. Това означава обаче ремонтът да бъде завършен буквално часове преди началото на председателството ни. За резиденция Бояна е обявен първия търг за проектиране, като подадените оферти ще бъдат отворени в края на юли. Поръчката за зала "Света София" в Народното събрание също е в начален етап.