🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВИДЕО: Пресконференцията на кмета на Пловдив Иван Тотев за пожара в тютюневите складове

Всички сгради са частни, но няма подадени инвестиционни намерения за изгорелите складове, твърди Тотев.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че общината няма да коментира пожара, при който изгоряха четири от емблематичните за града тютюневи складове преди да е приключило разследването. На пресконференция, на която не бяха допуснати представители на сдруженията "Да спасим Тютюневия град" и "Обществен съвет за култура и културно наследство", градоначалникът поясни, че община Пловдив не е собственик на тютюневите складове, чийто общ брой е над 30.

Малко след пресконференцията, в специално съобщение на окръжната прокуратура стана ясно, че вече има привлечен обвиняем за подпалването на сградите. Това е 44-годишен бездомник с криминални регистрации. Той според обвинението, е започнал пожара в сградата на Екзарх Йосиф 13, откъдето пламъците обхванаха и други околни сгради.

През последните години отделните сгради са били приватизирани от различни компании. Три от изгорелите постройки, попадащи в два имота, са на дружеството "Р.И.П.А" ООД (където е започнал пожара), а четвъртата сграда е на "Галакси пропърти груп", посочи Тотев. Собственици на "Р.И.П.А" ООД са италианските граждани Паоло Каральо и Рикардо Каральо, показва справка в Търговския регистър. Акционери в компанията "Галакси пропърти груп", която вече носи името "Галакси инвестмънт груп", са основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. По-рано в понеделник министърът на културата Вежди Рашидов, който също пристигна в Пловдив след инцидента, обяви, че собствениците ще бъдат глобени с по 30 хил. лв. за безстопанственост, предаде "Дневник".

"Няма подадени инвестиционни намерения от страна на собствениците на изгорелите складове за евентуални строителни действия", обяви още Тотев. По думите му, собствениците на изгорелите сгради са получавали предписания от градската управа за тяхното обезопасяване и контрол върху достъпа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fxx42504006 avatar :-|
    fxx42504006
    • - 1
    • + 3

    Кметът на Пловдив след като узурпира изборите преди няколко месеца и беше избран с гласовете на Столипиново, сега вече директно участва в престъпления.

    Нередност?
Нов коментар