🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След пожара в тютюневите складове в Пловдив: проверки, комисии и граждански гняв

Случаят предизвика вълна от граждански гняв и съмнения, че става дума за умишлен палеж заради строителни интереси

Пожарът пламна около 15 часа в събота и обхвана три от сградите, а вечерта се разрасна и към четвърта
Пожарът пламна около 15 часа в събота и обхвана три от сградите, а вечерта се разрасна и към четвърта
Пожарът пламна около 15 часа в събота и обхвана три от сградите, а вечерта се разрасна и към четвърта    ©  Лина Кривошиева
Пожарът пламна около 15 часа в събота и обхвана три от сградите, а вечерта се разрасна и към четвърта    ©  Лина Кривошиева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През пролетта с позволението на общината и чрез фалшив документ бе почти изцяло съборен символният за комплекса склад "Кудоглу".

Спешна проверка, разпоредена от културния министър, и формиране на общинска комисия за обезопасяване на района - това са засега резултатите след пожара, който в събота следобед и вечерта напълно унищожи четири от емблематичните за Пловдив тютюневи складове, обединени в групов паметник на културата, а и петият е бил засегнат от огъня.

Случаят предизвика вълна от гняв из социалните мрежи и съмнения, че става дума за умишлен палеж заради строителни интереси. Същите подозрения споделят и жители на Пловдив пред регионалните медии и припомнят, че през пролетта с позволението на общината и чрез фалшив документ бе почти изцяло съборен символният за комплекса склад "Кудоглу" - отново в почивен ден, когато институциите не работят и само намесата на протестиращи граждани спря пълното му разрушение.

Съмнителни съвпадения

"Сградата пламна много бързо. На всички ни миришеше силно на нафта", разказа пред "Нова тв" свидетел на пожара. По думите му и реакцията на първите пожарникари, пристигнали на мястото, е била такава – казали, че мирише на нафта. Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено, посочи и Цвятко Дешев, който е говорител на противопожарната служба. Причините за пожара тепърва ще се установяват в рамките на започналото разследване.

Тютюневите складове попаднаха в общественото полезрение по-рано през годината, след като склад "Кудоглу" на ул. "Одрин" 8 бе почти разрушен. Оказа се, че за събарянето му има издадено разрешение на общината, независимо че сградата е паметник на културата. Документът, с който общината разполагаше от Националния институт за паметници на културата, удостоверяващ, че сградата не е паметник на културата, се оказа фалшив. След последвалия скандал прокуратурата повдигна обвинения срещу собственика на склада Георги Бранеков и главния архитект на Пловдив Румен Русев, позволил разрушаването.

Собствеността

По думите на кмета Тотев собствениците на опожарените складове са различни и никой няма представа къде се намират те. Известно е вече, че собственикът на склада, за който бе направен опит да бъде съборен през пролетта, е "Одрин 8" ЕООД. Фирмата е създадена през април 2009 г. Неин едноличен собственик първо е бил бизнесменът Красимир Гергов, който на 19 август 2009 г. я продава на акционерното дружество "Пи Джей трейд". Сега неин управляващ е Георги Бранеков, който е и представител и член на съвета на директорите на "Пи Джей трейд" заедно с Александър Николич и Десислава Колева. "Пи Джей трейд" е създадена през 2007 г. с италианска собственост, но през 2014 г. собствеността се променя, като само един от италианските собственици - Фабрицио Алемано, остава в съвета на директорите до края на 2014 г. След това тя се управлява от Бранеков. От ноември 2015 г. в дружеството има вписан и прокурист - Иван Панчев.

Сайтът "Под тепето", който през лятото на 2015 г. публикува проучване за собствеността на сградата, пък твърди, че преди пет години именно Георги Бранеков и Фабрицио Алемано са опитали да съборят и местното кино "Космос" през компанията "Проджест груп", чийто едноличен собственик е Алемано, а Бранеков е бил управител до юни 2015 г.

Стари намерения за застрояване

Фирмата "Одрин 8" от години е имала намерение да изгради на мястото на унищожения тютюнев склад сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг. През 2010 г. директорът на регионалната екоинспекция в Пловдив Валя Атанасова е издала решение, според което не е било необходимо да се извърши оценка на въздействие върху околната среда за инвестиционно предложение, показва справка на "Дневник". Решението е обжалвано от екосдружение "Жива природа". През 2011 г. съдия Здравка Диева от Административния съд в Пловдив отхвърля жалбата на природозащитниците. От решението на съда се разбира, че инвестиционното предложение е за ново строителство. Вижда се и че кметовете на общината и на района са били уведомени за инвестиционното предложение, по което не са постъпили възражения.

Така се стигна до опита за събаряне на склада през пролетта и последвалия скандал.

Впоследствие пловдивчани създадоха местната "Гражданска инициатива за Тютюневия град" с цел сградите в комплекса да бъдат съхранени и ремонтирани като архитектурни образци.

На въпрос на bTV остана ли Тютюневият град в историята кметът на Пловдив Иван Тотев отговори: "Не, имаме подробни скици и документи, ще възстановим сградите." По време на кампанията си за втори мандат Тотев бе обявил, че тютюневите складове ще станат следващата арт зона в града, който ще бъде Културна столица на Европа през 2019 г.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 8

    Орките нанесоха нов удар над Средната земя. То и в Амстердам има складове покрай каналите, пожари стават, но на никой не му идва на ума... да построи мол от бетон, стъкло и стомана, любимите материали на Франк Лойд Райт - архитекта на мутрите и пловдивските опщинари..
    България, за съжаление, е обречена на Мордор и назгули като тия собствениците.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 7

    Добре дошли в 90-те.

    Нередност?
  • 4
    ddo43435975 avatar :-|
    ddo43435975
    • - 2
    • + 3

    Мутренски начин на действие! Може би Тотев ще си построи нов хотел и офиси там?!?

    Нередност?
  • 5
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 3

    Законите през последните 27 годнини много-много не се спазват! Без значение за какво! Да започнем от закона за движение по пътищата... Частникът се толерира всячески, свободата на приближените до властта частници е толкова голяма, че законите много-много не ги касаят! Складът е бил общински, и е прехвърлен(формално се казва"продаден".) Ако е бил паметник на културата, КОЙ И ЗАЩО го е продал? Никой не би купил съборетина, без преспективи да я събори! Ако на частника работата е да печели НА ВСЯКА цена, то на държавата и общината-да стопанисват! А на независимата от морала, закона, Бога, обществото -съдебна власт-да налага закона! Защото 27 години е обичайно право, приближени до властта частници да източват банки за милиарди, и извършителите да остават"неизвестни". Както и този подпалвач ще остане "неизвестен"! Законът го погребахме на 11 .11.1989г, защото така я разбираха някой хора демокрацията!Онези, с властта-тогава! И тези с властта и парите СЕГА! С този политически елит следващия запален ще бъде държавата! Помнете ми думата! Няма много вода да изтече, докато това се случи!

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#2] от "jordani":

    На такива като вас - поздрав от НЛО с песента КРЪЦ..
    Няма да е възможно да оставяте поколение, за да замърсявате наоколо..

    Нередност?
  • 7
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 4

    В Пловдив е като в древен Рим - император Нерон, пожари, варвари... Кого обвинили за пожара в Рим? - Християните!

    Кого ли ще обвинят днес? Пак християните? Или някоя друга общност - циганите, клошарите, наркоманите, бежанците...?

    Въпросът е:

    КОЙ днес седи на покрива на някоя висока сграда, съзерцава злорадо пожара и в момент на артистично вдъхновение възпява бедствието, съчинявайки и декламирайки епически поеми за гибелта на Троя?

    Нередност?
  • 8
    istorik avatar :-|
  • 9
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 1

    все едно гледаш в ада с тия снимки. а всъщност - адът на българската безлична мутращина.

    Нередност?
  • 10
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq

    До коментар [#2] от "jordani":

    тотев, ти ли си?

    Нередност?
Нов коментар