🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП атакува управляващите заради сделка с Царските конюшни

Според левицата сумата от 658 хил. лв., на която областният управител на София е продал държавния дял в имота, е скандално малка

Областният управител Пенев и купувачът Янко Иванов твърдят, че данъчната оценка е за тази сума, тъй като парцелът е презастроен и в терена има над 40 сгради на различни собственици
Областният управител Пенев и купувачът Янко Иванов твърдят, че данъчната оценка е за тази сума, тъй като парцелът е презастроен и в терена има над 40 сгради на различни собственици
Областният управител Пенев и купувачът Янко Иванов твърдят, че данъчната оценка е за тази сума, тъй като парцелът е презастроен и в терена има над 40 сгради на различни собственици    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Областният управител Пенев и купувачът Янко Иванов твърдят, че данъчната оценка е за тази сума, тъй като парцелът е презастроен и в терена има над 40 сгради на различни собственици    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По ирония на съдбата дългата история зад сделката започва с една замяна на имоти, направена преди 15 години от министър на БСП.

Преди два месеца областният управител на София е продал историческата сграда на т.нар. Царски конюшни на безценица - само за малко над 650 хил. лева. За това алармира в четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Купувач на имота от 7.5 дка е фирмата "Евротрансбилд" ЕООД с управител Янко Иванов. Той е бивш председател на управителния съвет на КТБ.

От БСП обявиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата, в който ще настоява за проверка на действията на областния управител на София Веселин Пенев (излъчен от партията на Корман Исмаилов НПСД, част от Реформаторския блок) и заместникобластния управител от ГЕРБ Томи Николов. Лидерът на БСП дори нарече управляващата коалиция "сдружение за кражби и продажби".Фактите по сделката обаче не са толкова еднозначни, колкото ги представят от левицата.

Твърденията на БСП

По думите на Нинова "7.5 декара на пъпа на София, в квартал "Оборище", на 100 метра от паметника на Васил Левски са продадени за сумата от 658 870 лева - по 90 лева на квадратен метър за имот на 100 метра от Народното събрание, на цената на едни маратонки". Става дума за бившите Царски конюшни на булевардите " Васил Левски" и "Княз Александър Дондуков-Корсаков" в София. Комплексът е използван за гараж от царското семейство и допреди години е бил паметник на културата.

Бившият областен управител Росен Малинов пък обясни, че преди 5 години имотът на конюшните е бил оценен на 5.6 млн. евро. Той тогава бил отказал да осъществи сделката. Малинов твърди още, че регионалното министерство е препоръчало на Пенев да не прекратява съсобствеността, а земеделското министерство (което е наемател) и експерти в самата областна управа също са били против. По думите му освен друго за имота се водели съдебни дела, които според него все още не са приключили.

Историята зад сделката

По ирония на съдбата в дъното на целия сюжет стои министърът на регионалното развитие в правителството на БСП Асен Гагаузов. Именно с негова заповед преди 12 години държавата взима решение да замени сграда и 15% от терена на бившите Царски конюшни срещу три етажа от офис сградата на Янко Иванов на столичния булевард "Драган Цанков", където днес се помещава Комисията за защита от дискриминацията.

Малко след сделката Янко Иванов разбира, че целият терен е бил продаден от тогавашния областен управител на София Росен Владимиров на ливанския бизнесмен Газуан Шараф, а впоследствие ипотекиран в Първа инвестиционна банка. Започва дълга съдебна битка, която обаче приключва в края на 2014 г.

През януари 2015 г. Янко Иванов, който на практика е съсобственик на парцела заедно с държавата, се обръща към областния управител с искане за ликвидиране на съсобствеността. "По закон държавата е длъжна да ми предложи първо на мен като съсобственик този дял", коментира Янко Иванов пред "Капитал".

Поръчаната от областната управа оценка е 680 хил. лв. без ДДС. "Това е така, защото парцелът е презастроен и на практика с него нищо не може да се направи", коментира областният управител на София-град Веселин Пенев. "В терена има над 40 сгради на най-различни собственици - частни, държавни, МВР има и жилищна сграда с 68 апартамента", каза и Янко Иванов.

Областният управител на София-град добави още, че всички действия по ликвидиране на съсобствеността са съгласувани с министъра на регионалното развитие. "Това е предизборна греда на БСП", коментира Пенев и посъветва червените да потърсят повече информация за сделката от Асен Гагаузов.

БСП ще сезира прокуратурата

В левицата обаче са убедени, че става дума за скандална сделка. Депутатът Жельо Бойчев заяви, че от БСП внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който настояват обект на проверка да бъдат действията на областната администрация при подписването на договори за ликвидиране на съсобственост.

"След като до нас достигна информация за този грабеж, който е извършен в София, е внесен сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, която се оказа, че отговаря за координацията и дейността на областните управители", допълни Бойчев. "Този грабеж е бил възможен само при това реформаторско мнозинство, само при това правителство. Най-големите въпроси са към премиера Борисов - знаел ли е за тази сделка и стои ли зад нея", каза още депутатът.

Нинова пък се закани, че ще извадят още "далавери" на властта.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cara_mia avatar :-|
    Cara Mia
    • - 1
    • + 2

    Защо БСП сезира сега прокуратурата,при положение,че по време на нейно управление е започнала далаверата,а и сега продължава!
    Излиза нещо като параграф 22!

    Нередност?
  • 2
    toni99 avatar :-|
    toni99
    • - 2
    • + 2

    ЕХО , Реформаторите - Кунева къде е антикорупцията!??

    Нередност?
  • 3
    hristomuzi avatar :-|
    hristomuzi
    • + 1

    До коментар [#1] от "Cara Mia":

    БСП сезира сега прокуратурата защото според михайловградската революционерка точно сега е момента всички на единен фронт срещу ГЕРБ, въпреки че "изявата" на др.Желю Бойчев по Нова Телевизия днес на връх комунистическия празник си беше нещо като автогол,защото тогава когато се е извършила сделката ГЕРБ не е съществувал, вместо да търсят отговорност от Росен Владимиров (тогава коалиционен партньор ) на БСП и Асен Гагаузов , който случайно не влезе на топло и за други далавери, та др.Бойчев като един истински Павлик Морозов защитаваше тезата на БКП-то, че именно ГЕРБ е извършил сделката.

    Нередност?
  • 4
    hgg21387465 avatar :-|
    hgg21387465
    • + 2

    Трябва да се види, с решение на кое правителство е станала далаверата. Това обаче не оневинява сегашните бандити. Държавата има целия ресурс да изкупи частта на частния съсобственик. Сградата е архитектурна ценност. Не ви се ще да видя поредния абсурден мол или някой бизнес център....

    Нередност?
  • 5
    cara_mia avatar :-|
    Cara Mia

    До коментар [#3] от "hristomuzi":

    Браво,точно това мисля и аз!

    Нередност?
  • 6
    pnu1415782199381981 avatar :-|
    Yordan Petrov
    • + 2

    Толкова сме свикнали да ни ограбват, че на никой не му хрумва за протест и всички си траем, защото отдавана безстопанствеността, далаверите и ограбването е нормално.

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси

    Нямаше да се тревожим, ако имаше истинско правосъдие. То щеше да се погрижи, всеки да си получи заслуженото. Но на някои много им е изгодно да няма. Така, хем ще си говорят и клеветят, хем никой няма да пострада.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-(
    Георги Георгиев

    ""Това е предизборна греда на БСП", коментира Пенев и посъветва червените да потърсят повече информация за сделката от Асен Гагаузов."

    Да се чете - "Некадърни сте! От всички кражби избрахте точно тази сделка за кирлива риза...А ние бая крадахме!"

    Нередност?
  • 9
    nhm1435574471434862 avatar :-P
    ivan nikolov
    • + 1

    някакви си конюшни !!! Като няма коне, за какво са ни ...
    По добре кинти, отколкото - "БСП" с разни (бириспринти)

    Нередност?
Нов коментар