Събарянето на сградите до лятната резиденция на Доган в Росенец отново е пред провал

Две дружества оспорват в КЗК обществената поръчка на областната управа в Бургас

Граждани дебаркираха на брега на морето до лятната резиденция на Ахмед Доган на "Росенец" през 2020 г.
Граждани дебаркираха на брега на морето до лятната резиденция на Ахмед Доган на "Росенец" през 2020 г.
Граждани дебаркираха на брега на морето до лятната резиденция на Ахмед Доган на "Росенец" през 2020 г.    ©  Георги Кожухаров
Граждани дебаркираха на брега на морето до лятната резиденция на Ахмед Доган на "Росенец" през 2020 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След като и втората обществена поръчка беше на път да се провали поради липса на желаещи фирми, областният управител на Бургас изпрати покана до пет дружества да подадат оферти.
  • Седмица преди крайния срок две фирми, които досега не са проявявали интерес към поръчката, обжалваха процедурата в КЗК с доста съмнителни аргументи.
  • Подозренията са, че целта е процедурата да се провали, защото, ако това се случи, отпуснатите средства за събарянето на незаконните постройки ще трябва да се върнат в бюджета и всичко да започне отначало.

Възможно ли е на два пъти да се обявява обществена поръчка и нито една фирма да не прояви желание да участва в нея? Оказва се, че да. Особено, ако става въпрос за имот, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и поръчката е свързана с разрушаване на незаконни постройки непосредствено до него. Мястото е лесопарк "Росенец" в община Бургас, а най-логичното обяснение за липсата на интерес от страна на фирмите за събаряне на сградите е страх след това бизнесът им да не пострада.

Освен "страхуване" в арсенала на "страхуващите" има и други методи. Дори и да има начин процедурата да продължи чрез директни покани към дружества да подадат оферти, веднага се намират други фирми, които да я обжалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с идеята тя да бъде спряна. Интересното е, че въпросните дружества досега не са заявявали желание да участват в поръчката, но сега изведнъж недоволстват.

В този смисъл решението на регулаторния орган, който е доминиран от избрани от квотата на ГЕРБ и ДПС членове, ще е тест за тяхната независимост. Още повече че натиск поръчката да се прекрати е имало и от депутата от ДПС Делян Пеевски. Народни представители от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) разказаха пред "Капитал" как преди десетина дни санкционираният за корупция от САЩ по глобалния закон "Магнитски" народен представител говорил на висок тон в кулоарите на парламента по адрес на съпредседателя на ПП Кирил Петков, тъй като областният управител на Бургас Пламен Янев е от квотата на неговата партия. Гневът на Пеевски срещу Петков се изсипал само ден след като Янев, вместо да спре поръчката поради липса на оферти, решил да я продължи, като изпрати покани до пет фирми.

Така накратко изглежда вторият опит на продължаващата вече две години

Сага с несъстоялите се обществени поръчки

на областната администрация в Бургас и желанието й да изпълни решението на компетентните институции за събаряне на незаконното строителство.

През 2021 г. областната администрация в Бургас обяви първата обществена поръчка за събарянето на двете незаконни постройки, които се намират в местността "Отманли" в лесопарк "Росенец" непосредствено до т.нар. лятна резиденция на Доган. Но процедурата завърши без успех, защото се оказа, че няма желаещи фирми да извършат тази дейност.

Новата обществена поръчка, която беше открита от областната управа в края на август и крайният срок за подаване на оферти изтече на 20 септември, също завърши с неуспех. Интересът към нея беше нулев, въпреки че сумата за премахването на двете незаконни постройки беше увеличена значително - от 68 000 лв. на малко над 166 хил.лв. с ДДС. Което би гарантирало сигурна печалба за изпълнителите.

Това принуди бургаската администрация да изпрати покани до пет дружества - три общински и две частни, да се включат в процедурата, като изпратят оферти, но седмица преди да изтече срокът за това (17 октомври) две фирми, които до този момент не са проявявали интерес към обществената поръчка, внесоха жалби в КЗК с искане тя да бъде прекратена.

Какво трябва да се разруши

Става въпрос за премахване на триетажна масивна сграда и незаконен преместваем обект за охрана. Предметът на обществената поръчка включва разрушаването на първата постройка, натоварване и извозване на строителните отпадъци до общинското депо. Охранителният обект пък трябва да се демонтира и транспортира до определено място.

Изпълнението е възложено на областната управа, защото след направена проверка на сградите от община Бургас се оказа, че те са построени на държавни терени без строителни разрешители. Но така и не беше установено кой ги е построил и при това положение отговорност за тяхното събаряне носи държавата в лицето на бургаската областна управа.

Интересът на общината към т.нар. лятна резиденция на Доган в парка Росенец и постройките около нея беше провокиран от акция на лидера на "Да, България" Христо Иванов и активисти на партията, които през лятото на 2020 г. дебаркираха на плажа до резиденцията с искане той да стане достъпен за граждани. Тази инициатива на практика постави началото на масовите протести срещу третото правителство на Бойко Борисов.

При проверките на компетентните органи тогава се оказа, че освен двете сгради, има и още една сграда на самия плаж - двуетажна сглобяема къща, която е незаконна. Тя беше премахната от собственика й - дружеството "Стрейтлайн" на известния като "архитекта на Доган" Калин Тихолов.

Миналата година ДНСК обяви част от удължаването на кейовата стена на пристанището до резиденцията за незаконна и констативният акт беше връчен на фирмата, собственик на резиденцията "Хермес солар", но по този казус развитие няма.

До кои дружества е поканата

От областната управа са изпратили покана да подадат оферти за събаряне на постройките до две частни дружества - регистрираната в Севлиево "Гейтлинк" и софийската "Про транспортер 2", както и до три общински фирми - "Благоустройствени строежи", "Бургасинвест" и "Чистота". Последната е извършила остойностяването на дейностите по събарянето и преместването на двата незаконни обекта, които са предмет на поръчката.

Пред "Капитал" областният управител на Бургас Пламен Янев уточни, че частните дружества са избрани на базата на това, че са проявили интерес към обществената поръчка. "Гейтлинк" е разглеждала документите за обществената поръчка в електронната система, а "Про транспортер 2" е изпратила писмо до областната управа, чрез което е заявила желание да участва в процедурата, но е пропуснала срока да подаде документи за участие.

"Общинските фирми не са проявявали интерес, но тъй като обектите се намират на територията на община Бургас, съм ги поканил, като ги информирам, че средствата за събарянето на незаконните постройки са налични, т.е. няма да се минава през процедура те първо да ги съборят и след това да изискват да им се плати, а просто могат да кандидатстват и да свършим тази отговорност, която в момента е върху областния управител, но и върху тях", каза Янев, като уточни, че макар да има изпратени покани в процедурата могат да участват и дружества, които не са поканени.

Въпреки опита за продължаване на процедурата обаче Янев е скептичен, че някоя от поканените фирми ще се отзове и ще подаде оферта. "Не очаквам някое от общинските дружества да реши да участва в поръчката", смята Янев. В областната управа вече има отговор от едно от частните дружества - "Гейтлинк", което отказва да участва в поръчката с мотива, че влизането им в електронната система с документарията за конкурсната процедура е грешка. Засега единствено второто частно дружество - "Про транспортер 2", е заявило желание да подаде оферта.

"Капитал" потърси собственика на "Про транспортер 2" Тоше Дудин на посочения в Търговския регистър мобилен телефон, но той не отговори на обаждането.

Янев обаче смята, че точно тази заявка е станала причината две дружества - "Иклима тех" и "Спарк лайф", които до този момент не са проявили интерес към поръчката, да пуснат жалби в КЗК, с които да оспорят процедурата.

Каква е целта на жалбите в КЗК

Прави впечатление, че двете жалби са подадени в два последователни дни - на 9 и 10 октомври, а КЗК е образувала производство на 11 октомври. "Двете жалби са почти идентични, като в едната се иска да се отмени като незаконосъобразна поканата на областния управител, а във втората са добавили, че искат временно спиране на самата процедура", каза Янев. Той определи мотивите за исканията като "абсурдни".

"Това, че фирми, без да са участвали в процедурата, могат да обжалват пред КЗК се отнася за поръчки за над 270 хил. лв. Те всъщност това протестират - че понеже поръчката била под тази сума, те нямат право да обжалват и ни обвиняват, че умишлено сме занижили стойността на поръчката, за да сме под допустимия от закона праг за обжалване на процедурата. Т.е. на практика те обжалват необжалваема по закон процедура.", каза Янев.

"Другото им твърдение е, че са им ограничени правата, което не е вярно, защото самата покана към тези пет фирми е публична и всеки друг също може да кандидатства, стига да отговаря на условията на поръчката. Освен това процедурата е по Закона за устройство на територията, където изрично е упоменато до каква стойност на поръчката могат да се изпращат примерно три покани, до каква 5 и т.н.", добавя още областният управител.

,

Кой иска да спре процедурата

Собственичка на едно от двете дружества, подали жалбите в КЗК - "Иклима тех", е Ивелина Георгиева. Фирмата е регистрирана във Варна, а Георгиева няма участие в други фирми. Пред сайта bird.bg по повод внесената от фирмата й жалба тя е заявила, че "в момента е възпрепятствана, но имало хора, които се занимавали с това" и препратила за подробности към друго лице - Жеко Ненков. А на въпроса на bird.bg какъв интерес има фирмата да обжалва процедурата той отговаря, че това е "описано много подробно в жалбата до КЗК".

Другата фирма, която обжалва процедурата е регистрираното в София дружество "Спарк лайф" с едноличен собственик Николай Тилов. Освен това дружество, той е собственик на още няколко фирми с предмет на дейност в сферата на недвижимите имоти и строителството, но в нито едно от тях в регистрацията им в Търговския регистър няма посочен телефон за връзка. Любопитно е, че адвокат на дружеството "Спарк лайф" е Стоян Статев Стоянов. До 2006 г. той е бил съсобственик с малък дял в дружеството "Дивисима", което стана известно, след като собственикът му и управител Янко Иванов закупи по скандален начин царските конюшни в центъра на София.

Първоначално дружеството притежаваше 1.3 дка от имота, но през 2016 г. Иванов закупи чрез друго свое дружество от държавата останалите 7 дка за скромната сума от 659 хил. лв. Адвокат Стоянов има участия в управителните съвети и в други дружества на Иванов, който до 2005 г. е председател на управителния съвет на фалиралата банка КТБ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    Доган не е това, което беше при десанта на Христос Иванов.
    Догановото момче Делян, който е реалният премиер, макар и в сянка, вече е съпредседател на ДПС.
    Така ли се посяга на собствеността на ДПС и то от правителство, менажирано от ДПС?

    Нередност?
Нов коментар