Хронология на проекта "АЕЦ Белене"

Площадката на АЕЦ "Белене" през 1986 г.
Площадката на АЕЦ "Белене" през 1986 г.
Площадката на АЕЦ "Белене" през 1986 г.    ©  БТА
Площадката на АЕЦ "Белене" през 1986 г.    ©  БТА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Началото на 70-те години

Започват проучванията за избор на площадка за втора АЕЦ

1981 г.

Правителството одобрява площадка Белене за изграждане на втора АЕЦ

1987 г.

Започват строителните работи по проект, който предвижда изграждане на четири блока с реактори ВВЕР-1000/V-320

1990 г.

Проектът е редуциран до два блока и строителните работи се намаляват поради липса на финансиране

1991 г.

Правителството на Димитър Попов взема решение за замразяване на проекта

26 януари 2000 г.

Висшият експертен технически съвет на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси и НЕК ЕАД определят площадката в АЕЦ "Белене" за предпочитана за изграждането на нова ядрена мощност. Решението няма правна сила.

18 януари 2001 г.

Вицепремиерът Петър Жотев внася доклад в Министерски съвет за състоянието на площадката на АЕЦ "Белене" и възможностите за възобновяване на проекта. Очаква се да се привлече частен инвеститор, който да финансира довършването на централата.

7 април 2002 г.

По време на учредителното събрание на НДСВ Симеон Сакскобургготски обявява, че проектът ще се възобнови. Това става само няколко месеца след като България започва преговори по глава "Енергетика" от преговорите си за присъединяване. Позицията на Брюксел е за затваряне на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Юли 2003 г.

НЕК избира консорциум между Parsons Europe и "Рискинженеринг" за консултант за ОВОС и Технико-икономическия анализ за централата.

29 април 2004 г.

МС взима решение, с което изрично постановява изграждането на "Белене" (Протокол на МС №17/29.04.2004 г., решение по т. 57). Това решение дълго е държано секретно и става известно след дълга съдебна битка на няколко неправителствени организации срещу кабинета.

8 април 2005 г.

Кабинетът "Сакскобургготски" взима решение за изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" с максимална инсталирана електрическа мощност 2000 мегавата. На 11 май 2005 г. е обявена на процедура за избор на изпълнител.

30 ноември 2005 г.

НЕК избира Парсънс Юръп Лимитед за архитект инженер на АЕЦ "Белене". На конкурса се явява само една друга компания поради изискването кандидатите да имат опит в региона.

Октомври 2006 г.

Руската "Атомстройекспорт" е избрана за изпълнител. НЕК и "Атомстройекспорт" подписват споразумение, с което се ангажират да сключат бъдещ договор за инженеринг, доставка и строителство на проекта. Такъв обаче не е подписан. S&P понижават кредитния рейтинг на НЕК.

5 ноември 2008 г.

Въпреки липсата на договор, бившите двама изпълнителни директори на НЕК подписват Допълнение 5 към споразумението, с което поръчват оборудването с дълъг цикъл на производство на стойност 673.9 млн. евро.

8 декември 2008 г.

Изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков пише писмо на министъра на енергетиката Петър Димитров, с което го уведомява, че избраната за стратегически инвеститор RWE не приема методите на работа на компанията и отказва да инвестира средства в проекта докато по него не станат ясни всички детайли. Велков казва, че НЕК не може сама да поеме този финансов ангажимент.

12 декември 2008 г.

Подписване на споразумение за създаване на съвместно дружество за развитие на проекта АЕЦ "Белене" между немската RWE и НЕК.

28 октомври 2009 г.

RWE обявява, че се оттегля от проекта.

Март 2010 г.

Бойко Борисов посещава площадката на АЕЦ "Белене" и вижда "висша форма на корупция" и един "гьол за 800 млн. лв."

3 Ноември 2010 г.

Пред агенция ТАСС Борисов казва, че с "цялото си сърце подкрепя АЕЦ "Белене".

30 ноември 2010 г.

Подписан е меморандум за създаване на обща проектна компания за АЕЦ "Белене" между НЕК и "Росатом". Руската компания обещава да намери западен инвеститор.

5 април 2011 г.

НЕК подписва поредния меморандум с АСЕ по проекта за АЕЦ "Белене". Министър Трайчо Трайков обвинява изпълнителния директор на компанията Красимир Първанов в национално предателство. Според Трайков той е подписал текст, който не е съгласуван с него.

28 Март 2012 г.

Правителството на Бойко Борисов прекратява проекта, след като не успява да намери стратегически инвеститор. Решението е подкрепено и с акт на парламента

Януари 2013 г.

се проведе първият демократичен референдум, свързан с изграждането на АЕЦ "Белене". Поради ниската избирателна активност въпросът отива за обсъждане в парламента, където е взето решение за окончателното спиране на проекта

2013 г.

Пред Международния арбитражен съд в Париж е образувано дело между "Атомстройекспорт" и НЕК във връзка с изграждането на "Белене"

2016 г.

Международният арбитраж осъжда НЕК да заплати оборудването, което е поръчала с Допълнение 5.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    blagocvetanov avatar :-|
    Blagovest Cvetanov
    • - 1
    • + 4

    Една много тъжна история...

    Нередност?
  • 2
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 4
    • + 1

    С две думи през 2008 Вече имахме правителство което да прави това което каже Джо Байдън и се оказа че има гьол корупция и всичката останала словесна диария по темата

    Нередност?
  • 3
    christoa avatar :-|
    christoa
    • - 2
    • + 3

    КТБ1, КТБ2,...КТБn

    Нередност?
  • 4
    jd89 avatar :-|
    jd89
    • - 4
    • + 3

    Най-правилно и разумно е да предложим на Русия сама да построи АЕЦ Белене по схемата "строй-притежавай-експлоатирай" по примера на турската АЕЦ Акую. Съответно и да си извозва отработеното ядрено гориво. Друг инвеститор няма да се намери и ще плащаме за неизползваеми реактори.

    Нередност?
  • 5
    barel avatar :-|
    пустиняк
    • - 2
    • + 3

    8 декември 2008 г.
    Изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков пише писмо на министъра на енергетиката Петър Димитров, с което го уведомява, че избраната за стратегически инвеститор RWE не приема методите на работа на компанията и отказва да инвестира средства в проекта докато по него не станат ясни всички детайли. Велков казва, че НЕК не може сама да поеме този финансов ангажимент.

    Хората с абили съвсем наясно, че проектът се осъществява с една едничка цел - източване на едни пари към Аомекспортстрой и усвояването на едни комисионни от Р.Овч, Гоце и компания!

    Нередност?
  • 6
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев
    • - 1

    За какви детски приказки говорим,баба Яга изяла ен

    Нередност?
Нов коментар