Спорна поръчка за над 4 млн. лв. за лавките в затворите

Фирмата победител е създадена в началото на годината, а зад нея стоят проверявани от ОЛАФ бизнесмени

Доставките на храни за лавките в затворите се оказва атрактивен бизнес
Доставките на храни за лавките в затворите се оказва атрактивен бизнес
Доставките на храни за лавките в затворите се оказва атрактивен бизнес    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Доставките на храни за лавките в затворите се оказва атрактивен бизнес    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По различни причини конкуренти на победителя са отпаднали в хода на процедурата.

Поръчките за доставка на храна в местата за лишаване от свобода, подобно на самите затворници, носят усещане за нещо незаконно. Преди година и половина Министерството на правосъдието смени ръководството на двете институции, които отговарят за доставките - държавното предприятие "Фонд затворно дело" (за магазините и лавките в затворите) и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (за сготвената храна, която се дава на затворниците сутрин, обед и вечер). Идеята беше да бъде разбит порочният модел, при който неизвестни фирми пощенски кутии симулират състезание, като в крайна сметка печели тази, която предлага най-висока цена и най-некачествен продукт.

Проведената наскоро поръчка за 3.6 млн. лв. без ДДС (4.32 млн. с данъка) за доставка на хранителни продукти за затворническите лавки за 12 месеца поставя въпроса доколко ситуацията се е променила реално. Процедурата по избор на изпълнител повдига серия въпроси. В крайна сметка победител в повечето позиции е създадена в началото на годината пернишка фирма, зад която стоят местни бизнесмени, разследвани за измами с еврофондове и с публични задължения.

Става дума за дружеството "ВДН трейд", която печели поръчката за всички позиции, за които е подала оферти. По различни причини техните конкуренти са отпаднали в хода на процедурата.

Бърза работа, нова поръчка

До настоящия търг се стига, след като договорът с предишния изпълнител е прекратен, като причината според "Фонд затворно дело" е, че от фирмата изпълнител -"Фууд деливъри експрес", не спазвали нито срока за доставка, нито качеството на продуктите.

В края на октомври започва нова процедура за избор на доставчици за затворническите лавки. Поканата е изпратена на 31 октомври, а крайният срок за оферти е седмица по-късно. Така участниците имат пет дни за изготвяне на предложения по общо 13 позиции (колкото са затворите в България).

Кратките срокове за подаване на оферти не са нещо необичайно за затворите. При избора на "Фууд деливъри експрес" например като причина за неотложното възлагане на поръчката са посочени "изключителни обстоятелства, увреждащи обществения ред, водещи до нарушение на нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя", разбирай - затворниците могат да се вдигнат на бунт. Търгът тогава е обявен на 23 август, а договорът е сключен на 14 септември.

Рунд пореден

В последния търг за доставки на храни са поканени общо 15 фирми, които са избрани на база "пазарно проучване", казват от "Фонд затворно дело". Само седем от тях подават оферти по различни позиции, като най-активна е "Памела комерс" , която участва в оферти за 12 от тях. Общата стойност на поръчката е над 3.6 млн. лв. без ДДС, като най-голяма е тази за доставки в Софийския затвор, която е за над 1 млн. лв. "ВДН трейд" участва в шест позиции.

Изпълнителният директор на "Фонд затворно дело" Иван Иванов обясни пред "Капитал", че е възложил на затворите да предложат за участие местни фирми, като така се насърчава бизнесът там, както и да се намалят транспортните разходи и съответно цените. В крайна сметка обаче пернишката фирма ще доставя в Белене, Бобов дол, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и София, като така взима най-големия дял от поръчката

Критерии за оценка е била ценовата оферта с тежест 60% и техническото предложение - 40%. В техническото предложение се включват срокове за доставки и за подмяна на негодни стоки.

По време на процедурата един по един конкурентите на "ВДН трейд" обаче отпадат. Едно от основните условия към кандидатите е било те да имат свой представител на заседанието, за да бъдат разгледани изобщо техните оферти. Освен това те трябва да представят пълномощно, което да им дава право да договарят цени.

В протокола от отварянето на офертите пише, че пълномощното на представителя на "Метро кеш енд кери" не отговаряло на изискванията на възложителя. "В деня на договарянето на представителя на "Метро кеш енд кери" е дадена възможност до 13 часа да представи пълномощно в съответствие с изискванията на възложителя. Такова не е представено в указания срок", отговориха от "Фонд затворно дело".

По информация на "Капитал" упълномощеното лице на "Метро кеш енд кери" е разполагало с документ, който го упълномощава да подписва протокол за договаряне, както и да извършва всякакви дейности по обществената поръчка. От "Фонд затворно дело" уточниха, че е имало изискване в търга да има изрично написано правото на договаряне и затова нямало как в публичната част на отварянето на оферти да се направи компромис. "В интерес на възложителя е да може да се договори цената", обясниха те пред "Капитал". "Метро" са подготвили ново пълномощно, но все пак не са успели да го донесат до 13 часа, уточняват от държавното предприятие. Дали техните цени все пак нямаше да са по-ниски и от договорените с победителите - няма как да разберем. От "Метро кеш енд кери" отказаха коментар.

На заседанието не е присъствал представител на "Брадърс комерс", затова и тяхната оферта не е разгледана. "Салдо" пък са подали оферта само по една позиция, но ценовата им оферта не е разгледана, тъй като не са описали подробно и ясно начините и сроковете за изпълнение на доставката.

"Памела комерс" е отпаднала заради факта, че е предложила "варианти" на офертата. Фирмата е посочила срок за подмяна на стоки "до три работни дни от получаване на уведомление", както и "от един работен ден от получаване на уведомление". Представители на фонда обясниха, че доставка от 1 до 2 дни се оценява с различен брой точки от доставка за три дни в техническото предложение на кандидатите.

На въпрос на "Капитал" защо не е уточнено това по време на заседанието, за да бъде допуснат участникът, след като цените например се договарят, от ДПФЗД обясниха, че според Закона за обществените поръчки техническата спецификация не може да се договаря. "Могат да се искат разяснение, но те не трябва да водят до промяна на офертата", допълниха от "Фонд затворно дело".

Цените на "Памела комерс" (които са сред малкото изобщо отворени) по всички позиции, за които подават оферти, са поне поне няколко десетки хиляди по-ниски от тези на крайния победител "ВДН трейд".

Въпреки че с действията си "Фонд затворно дело" създава впечатление за прецизност, при разглеждане офертите на фирмата победител се забелязват грешки - разминавания между единична и крайна цена и т.н. От "Фонд затворно дело" обясниха, че това вероятно се е получило заради предложените отстъпки по време на заседанието. За възложителя от значение била отстъпката и единичната цена, но уточниха, че ще извършат проверка.

Кои са "ВДН трейд"

Дружеството победител е основано през януари тази година от трима перничани. Въпреки че от "Фонд затворно дело" казват, че са стигнали до него след пазарно проучване, не можахме да открием много за нея в интернет - тя няма интернет сайт. Фигурира в списък от браншови фирми, където е посочен мобилен телефон, който съвпада с този, ползван от друго дружество - СД КОЛЕВ И С-ИЕ-ЕСКАДА, собственици на което са пернишките братя Димитър и Пенчо Колеви.

Именно Димитър Колев представлява "ВДН трейд" по време на отварянето на офертите. Най-вероятно именно братя Колеви са реалните собственици на дружеството, защото двама от номиналните акционери във фирмата са техни роднини. Съвпадние има и в домашните адреси и тази на фирмата, които също водят до братя Колеви. Месец след основаването фирма "ВДН трейд" купува производствената база за салати на СД КОЛЕВ И С-ИЕ-ЕСКАДА в пернишкия квартал Мошино.

Каква е причината реалните собственици да искат да се скрият можем да гадаем. Съпругата на Димитър Колев е председател на Административен съд - София-област. През 2009 г. името на фирма "Ескада" попадна в сигнал на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), като прокуратурата в Перник започва предварителна проверка за измами с еврофонодве, която завършва с отказ за образуване на досъдебно производство. Към края на септември 2016 г. КОЛЕВ И С-ИЕ-ЕСКАДА присъства в списъка на НАП на длъжниците с "неуредени публични задължения, които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, не е представено обезпечение и нямат вземания от банки и трети лица", като задължението е за близо 1.2 млн. Последното обстоятелство със сигурност би възпрепятствало фирмата да участва в поръчката, тъй като задължително условие е предоставянето на доказателства за липса на публични задължения. Такива са били предоставени от "ВДН трейд", коментира Иван Иванов от държавното предприятие пред "Капитал". На въпрос защо именно Димитър Колев е представлявал "ВДН трейд" по време на отварянето на офертите Василев отговори, че Колев "разбира от тази работа", а основният представител е бил адвокат Тодор Милачков (чиято съпруга също е административен съдия).

Васил Василев, който управлява "ВДН трейд", обясни пред "Капитал", че не знае да има роднинска връзка между Димитър Колев и другите собственици на дружеството - Любен Миланов и Цветанка Попова. "Ние закупихме дружеството и фабриката, за да почнем производство Решихме да го възстановим, защото видяхме, че има интерес", каза той пред "Капитал". От "Фонд затворно дело" обясниха, че няма правен механизъм, чрез който да проверяват хората, които реално стоят зад фирмата. Неофициално обясниха, че "всички фирми в бранша са такива", и ще следят договора под лупа, като при първите доставки не са открили проблеми.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 2
    • + 1

    И какво й е спорното!? Звучи доста професионално проведена.

    Нередност?
  • 3
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel

    Ей, тия Метро едно пълномощно не можаха като хората да направят...

    Нередност?
  • 4
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel
    • + 7

    ВДН Трейд са:

    -Цветанка Попова - майка на съпругата на Димитър Колев
    -Любен Миланов - майка на съпругата на Пенчо Колев

    Ако имаше НАП трябваше да поиска всички сделки по прехвърляне активите на Ескада към ВДН Трейд да бъдат обявени за недействителни защото имат ясна цел - да спасят имущество от изпълнение заради публични задължения...

    Вместо това Катето Захариева дава 3 милиона на цех за салати да зарежда лавките... Да се облажат всички след оставката

    Нередност?
  • 5
    irechekov avatar :-|
    Иван Иванов
    • + 5

    Фирмите са ясни, по-интересна е фигурата на изпълнителния директор на фонда Иван Русенов Иванов - изритан от МВР за корупция...

    Нередност?
  • 6
    v_iliev avatar :-|
    V.Iliev
    • + 2

    Министерство на правосъдието - no comments

    Нередност?
  • 7
    flashkopatrashko avatar :-P
    Biggus Dickus

    С'я ако това е подготовка за "вишочайшо" (дебелейшо) присъствие там, призовавам за по-бързо провеждане на търгове за по-твърди нарове и за по-дебели решетки...
    А, и за раирани пижами, дано станат модни сред "елита".

    Нередност?
  • 8
    danibaroto avatar :-|
    danibaroto

    Това за -"Фууд деливъри експрес" за неспазването на сроковете за доставка и негодните стоки е напълно вярно!

    Нередност?
Нов коментар