🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предпочитаният сервитьор в затворите

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ще плати 55 млн. лв. за доставка на храна в затворите през следващите 5 години, като възлага търга с двоен стандарт

Храните в 12-те затвора ще бъдат доставяни от фирмите "Чех Йосиф Новосад" и "Финанс груп 2013", като втората е част от консорциума, работил по ремонта на ларгото
Храните в 12-те затвора ще бъдат доставяни от фирмите "Чех Йосиф Новосад" и "Финанс груп 2013", като втората е част от консорциума, работил по ремонта на ларгото
Храните в 12-те затвора ще бъдат доставяни от фирмите "Чех Йосиф Новосад" и "Финанс груп 2013", като втората е част от консорциума, работил по ремонта на ларгото    ©  Надежда Чипева
Храните в 12-те затвора ще бъдат доставяни от фирмите "Чех Йосиф Новосад" и "Финанс груп 2013", като втората е част от консорциума, работил по ремонта на ларгото    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ще плати 55 млн. лв. за доставка на храна в затворите през следващите 5 години.
  • След като прекратява поръчката през 2019 г. заради малко конкуренция, впоследствие я възлага на единствения участник, подал оферта при втория опит.
  • Двойният стандарт е съпроводен от смяна на критериите, както и на отговорните лица, които решават за избора на изпълнител.

Колко трябва да е голям един бидон за кисело зеле? Този екзистенциален за българите въпрос се оказва решаващ и за спечелването на 55 млн. лв. Средствата са отделени от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) за доставка на храни в затворите в страната, като за избора на изпълнител е обявена обществена поръчка. Четири от пет кандидата обаче са отстранени, а накрая ГДИН прекратява търга заради липсата на конкуренция.

Няколко месеца по-късно обаче процедурата е обявена отново, с по-голям бюджет и по-дълъг срок. Явява се само един кандидат - ДЗЗД "Чех груп", който е бил отстранен в първия търг заради предложения от него размер на бидоните. При новата поръчка обаче дирекцията вече търси точно същите бидони като неговите и е избран да подпише договора, въпреки че конкуренция отново няма.

Един кандидат не стига

Първоначално, през октомври 2018 г., ГДИН обявява поръчка за доставка на храни в 12-те затвора в страната за срок от 48 месеца и бюджет от малко над 34 млн. лв. без ДДС. В предишни години доставката на храна за затворите е била организирана в отделни процедури за всеки от тях или на групи. Този път обаче търгът не е разделен на обособени позиции. "Възлагането на поръчката без разделяне на обособени позиции гарантира и постигане на оптимален резултат и предотвратява евентуален риск от разминаване в единичните цени на доставяните хранителни продукти, което от своя страна ще осигури равнопоставеност в левовата равностойност на хранодните на всички лишени от свобода лица в териториалните служби на ГДИН", коментираха от дирекцията в писмен отговор до "Капитал".

Документи подават пет кандидата - ДЗЗД "Петров комерс и ко 2018", "Фууд деливери експрес", "Стелит 1", ДЗЗД "Чех груп" и ДЗЗД "Храни 2018". Първите четири участника обаче са отстранени, защото техническите им предложения не отговарят на различни условия. Така в процедурата остава само последното обединение, в което влизат фирмите "Нове инженеринг" и "Хебър". Отворена е само неговата ценова оферта, която е с 405 хил. лв. под прогнозната. До решение за класиране и договор обаче не се стига.

"Необходимо е процедурата да бъде проведена в условията на осигуряване на конкурентна състезателна среда, което предполага участие и класиране на по-широк кръг лица, които разполагат с капацитета и възможностите да изпълнят обществената поръчка", пише комисията от ГДИН в доклада си и през юли 2019 г. прекратява процедурата. Фактът, че е отворено само едно ценово предложение, "поставя възложителя в хипотезата, при която може да сключи договор при най-неизгодни условия, без това да може да се установи чрез сравняването на поне две или повече подходящи оферти", пише в решението за прекратяване. Възложителят се позовава на текст от Закона за обществените поръчки - чл. 110, ал.2, т.2 позволява да прекратят процедурата.

Следва неуспешно обжалване в Комисията за защита на конкуренцията от страна на избрания победител. "Законодателят предоставя самостоятелна възможност на възложителя да извърши преценка на конкретната ситуация и да реши да продължи процедура при един участник или да я прекрати", твърди регулаторът и се застъпва за ГДИН.

Поръчката е прекратена, защото може да излезе скъпо на държавата, но при повторното обявяване и възлагане реално излиза повече пари.

На 180 градуса

Ден преди Бъдни вечер, на 23 декември 2019 г., ГДИН обявява поръчката отново. Срокът на доставките обаче вече е пет години, а бюджетът - 46.27 млн. лв. без ДДС. При новата процедура храната на година за 12-те затвора в страната струва със 700 хил. лв. повече.

Този път се явява един-единствен участник - отстраненият през 2019 г. ДЗЗД "Чех груп". Единствената оферта, която е със 110 хил. лв. под прогнозната стойност, обаче е приета без коментар. Обжалвания пред КЗК няма и обединението сключва договор на 12 март 2020 г. за 55.89 млн. лв. с ДДС. "При второто обявяване условията бяха променени и завишени. Нямаше как да докажем, че сме доставили такива големи количества. Нямаше смисъл и да обжалваме, нямаше да го променят", коментират от една от фирмите, участници в първата поръчка. "Капитал" опита да се свърже и с други, включително и предишните победители, не без успех.

Така на практика при новия търг цените са по-високи, отколкото при предишния търг, а конкуренция отново липсва.

"С избора на избрания за изпълнител участник се постига целта на закона, а именно ефикасност при разходването на бюджетни средства, тъй като изборът е резултат от проведена обществена поръчка чрез открита процедура по чл. 18, ал. 1, т. 1 от ЗОП, при която всички заинтересовани лица са могли да подадат оферта", твърдят от дирекцията, която преди това е смятала, че при наличието на един кандидат възможността за прекратяване на поръчката "би дала възможност да се открие отново със същия предмет, при което поръчката да се възложи в условията на реална конкуренция".

На въпрос защо при първия търг с 5 участници са сметнали, че липсва конкуренция, а във втория, при един кандидат, това не е така, от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" обясниха, че прекратяването във втория случай "не е задължение, вменено на възложителя, а възможност, предоставена за прилагане от Възложителя по негова преценка".

Перфектният избор

Важен факт в случая обаче е това, че обединението "Чех груп" е било отстранено при първия търг, но печели при втория. Причината за отстраняването на обединението през 2019 г. е, че някои от предлаганите продукти като доматено пюре, олио, лютеница и т.н. не отговарят на критериите. Проблем има и с размера на бидоните за кисело зеле и туршия, които не покриват изискванията. При втория търг обаче ГДИН залага в документацията именно бидоните, с които "Чех груп" разполага.

Според регистъра на Агенцията по обществени поръчки двете фирми в обединението - "Чех Йосиф Новосад" и "Финанс груп 2013", и друг път са печелили в тандем поръчки на ГДИН за общо около 4 млн. лв. (възложени по договаряне без предварително обявление, т.е. без търг). Пак заедно компаниите са доставяли месо, месни продукти и риба за 2.97 млн. лв. без ДДС към "Студентски столове и общежития", за 1.8 млн. лв. на Медицинския университет във Варна, както и сирене за 397 хил. лв. без ДДС на Държавния резерв. "Капитал" изпрати въпроси и до победителите, но не получи отговори до редакционното приключване на броя.

"Чех Йосиф Новосад" е с мажоритарен собственик 23-годишният Йосиф Новосад, а негов съдружник е Пламен Стефанов Пенчев. Фирмата е производител на колбаси, млечни продукти и т.н. и има приходи близо 40 млн. лв. за 2018 г. "Финанс груп 2013" пък е собственост на Ирина Георгиева, която е и майка на известната поп певица Гери-Никол. Оборотът й за 2018 г. е 1.95 млн. лв., а печалбата - над 1.1 млн. лв. Всъщност "Финанс груп 2013" основно изпълнява поръчки за строителство. Фирмата има 10% участие в консорциума "Антична Сердика", реставрирал ларгото в София и нашумял покрай скандала "Ало, Банов". Дружеството изпълнява и ремонт на бургаското пристанище за 2.9 млн. лв.

"Чех груп" участва и в обединение, спечелило през юли 2018 г. поръчка за над 29 млн. лв. за доставка на храни на работещите в "АЕЦ Козлодуй" заедно с дружеството "Сейл комерс". В управлението на въпросното обединение пък е бащата на Гери-Никол - Николай Георгиев.

Интригата при наказанията

Между двете процедури за доставка на храна има и смени в ръководството на въпросната дирекция от Министерството на правосъдието. В началото на юли министърът на правосъдието Данаил Кирилов обявява, че предстои освобождаване на главния директор на ГДИН Васил Миладинов, а на следващия ден казва: "По отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки - имаме неуспешни процедури. Имаме интервал от време, в който имаме допълнително изпълнение към предходен договор за доставка на храни. Имаме висяща процедура, която е напът да се провали", цитира Кирилов "Свободна Европа". Вероятно става въпрос именно за мегапоръчката за храни, тъй като тя е прекратена точно на 8 юли. Миладинов е отстранен малко преди прекратяване на първия търг, като срещу него започва да тече дисциплинарно производство.

Освен това при първата процедура заповедите за свикване на комисии са на Нина Димитрова, която е началник на отдел "Финансово-ресурсно осигуряване" при Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В решението за прекратяване на първия търг на 8 юли и след това заповедите вече са на Даниела Йорданова, изпълняваща функциите началник на същия този отдел.

Дали промяната на ръководството в дирекцията има нещо общо с петгодишните доставки на храни за 55 млн. лв. засега не е ясно. Със сигурност обаче договорът е сключен на по-високи цени спрямо предложението от предишния опит. Но поне бидоните за зеле вече са правилният размер.