Дирекция "Изпълнение на наказанията" е нарушила закона с кратък срок на обществена поръчка

Ведомството обявява поръчка за 260 хил. лв., като събира оферти само за 11 дни, без да мотивира бързата процедура

Централен софийски затвор
Централен софийски затвор
Централен софийски затвор    ©  Анелия Николова
Централен софийски затвор    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) е ведомството под шапката на Министерство на правосъдието, което отговаря за част от дейността в затворите, като си дели отговорностите с друга институция - Държавно предприятие "Фонд Затворно дело" (ДПФЗД). Сред задачите на ГДИН е да се погрижи за служителите в затворите, като покрай това се обявяват и обществени поръчки, разбира се.

В рамките само на месец дирекцията е успяла да обяви търг за ободряващи напитки за нощните пазачи в затворите, да събере оферти и дори да подпише договор за 260 хил. лв. Срокът за събиране на оферти е странно кратък - 11 дни, и то в процедура тип "публично състезание". Всъщност изглежда, че възложителят е нарушил Закона за обществени поръчки, тъй като е пропуснал да аргументира бързата процедура.

На практика състезание няма, тъй като оферта подава само един участник и той печели с цена, почти равна на прогнозната. Самият кандидат пък е спечелил над 20 поръчки само за последната година, сочи справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

Бързите търгове слепи ги раждат

На 6 юли ГДИН обявява търга за доставка на вода, кафе, кола, чайове и т.н. в продължение на две години с прогнозна стойност 264 хил. лв. с ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 11 дни по-късно, на 17 юни. Проверка на "Капитал" сочи, че поръчки със сходни прогнозни стойности и предмет на друг възложител, който работи със затворите - Държавно предприятие "Фонд Затворно дело", са били със срок около месец.

Петър Бакърджиев, юрист и председател на фондация "Институт за правни анализи и изследвания", коментира пред "Капитал", че такъв срок е допустим при процедури тип "публично състезание" само когато има аргументиран спешен случай. "Ако гръмне канализация в някоя община и е спешна услугата - да, може да е 15, даже 10 дни", уточни той.

Според чл. 178 от Закона за обществени поръчки (ЗОП) срокът може да е между 10 и 20 дни, но само ако е публикувано обявление за предварителна информация поне 35 дни по-рано, а и трябва да се обясни защо се налага краткият срок в решението за откриване на процедурата.

В обявлението на ГДИН не е посочено, че е публикувано такова обявление за предварителна информация, поради което не може да се използва съкратеният срок, обясни Бакърджиев. Липсват мотивите за спешното възлагане на поръчката.

От ГДИН не отговориха в срок на писмените въпроси на "Капитал", които бяха изпратени в понеделник. Даниела Йорданова, която в момента е началник на отдел "Финансово-ресурсно осигуряване" (ФРО), уточни пред "Капитал", че срокът е законосъобразен, и се оправда с това, че не трябва да има прекъсване между договорите, за да бъдат обезпечени доставките и да се осигури нужната грижа за служителите.

Предишният договор за същата услуга е сключен на 15 юни 2017 г. и е също за 24 месеца. Предвид че е ясно кога ще изтече, ГДИН е можела да предвиди това и да планира поръчката, като я обяви с по-адекватен срок.

Кой е избраният изпълнител

В този странно кратък срок се явява само един участник - "Нове инженеринг". Фирмата автоматично печели поръчката и бързо подписва договор.

Собственик на "Нове инженеринг" е Антон Антонов, който е бил в листата на ГЕРБ за общински съветници в община Свищов през 2007 г. Това е първият договор на това конкретно дружество с ГДИН. Миналата година фирмата е спечелила отново търга за ободряващи напитки, но не е поискала да подпише договор за него по неясни причини. "Капитал" не успя да се свърже с Антонов за коментар. Със старата си фирма, ЕТ "Нове инженеринг - Антон Антонов", той също е печелил редица поръчки на ГДИН в периода 2012-2013 г.

Отделно "Нове инженеринг" има договори с ДПФЗД от 2016 г. насам на стойност 2 759 566 лв., сочи справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. ДПФЗД е подчинено на ГДИН - председател на управителния съвет на предприятието е именно началникът на дирекцията.

Отделно само за последните 12 месеца дружеството е спечелило над 20 поръчки или позиции от търгове за още близо 2.4 млн. лв. Сред възложителите са Национална компания "Железопътна инфраструктура, общините Русе, Ловеч и Свищов, Стопанската академия в Свищов, Техническият университет в Габрово, МВР, Държавна психиатрична клиника - Ловеч, детски градини в Русе.

Странните практики на ГДИН

Поръчките за храни в затворите от години предизвикват съмнения, като именно сроковете са основното, което привлича вниманието. В други поръчки на ГДИН има доста различна практика за времето за подаване на оферти. На 22 август е обявен търг за доставка на готова и суха храна за арестите на стойност 562 хил. лв. с ДДС със срок над месец - до 24 септември. Поръчката за ободряващи напитки през 2017 г. пък е била със срок за подаване на оферти 21 дни. При другия възложител, свързан със затворите - "Фонд Затворно дело", също е имало случаи на странно кратки срокове в миналото, така че видно това не е нова практика.

В началото на юли ГДИН прекрати процедура за внушителните 34 млн. лв. без ДДС за доставки на храни на 12 затвора в страната за четири години. Необичайното при нея е, че не беше разделена на обособени позиции на регионален принцип, както е обичайната практика при такива големи търгове за доставки. Поръчката обаче е прекратена, разказа "Свободна Европа". Подадени са няколко оферти, но почти всички участници без един - победителят, са отстранени. ГДИН прекратява процедурата, защото има само една годна оферта. Това "поставя възложителя в хипотезата, при която може да сключи договор при най-неизгодни условия, без това да може да се установи чрез сравняването на поне две или повече подходящи оферти", цитира "Свободна Европа". Това не притеснява дирекцията в търга за кафе и кола например, където изобщо няма втори участник.

В публикацията на "Свободна Европа" се отбелязва и странно съвпадение с махането на главния директор на ГДИН Васил Миладинов точно по време на ключовото развитие на голямата поръчка. Нейното прекратяване се случва малко след като той е временно отстранен и срещу него започва да тече дисциплинарно производство.

Все още няма коментари
Нов коментар