НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вълка се връща в почистването на София

Съдът е потвърдил избора на свързаната с Румен Гайтански "Грийн партнърс" за обслужването на кварталите "Красно село" и "Красна поляна"

Гайтански дълги години бе монополист в почистването на София, а отнемането на монопола му се бе превърнало в основна битка на Бойко Борисов, когато бе кмет на столицата
Гайтански дълги години бе монополист в почистването на София, а отнемането на монопола му се бе превърнало в основна битка на Бойко Борисов, когато бе кмет на столицата
Гайтански дълги години бе монополист в почистването на София, а отнемането на монопола му се бе превърнало в основна битка на Бойко Борисов, когато бе кмет на столицата    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Гайтански дълги години бе монополист в почистването на София, а отнемането на монопола му се бе превърнало в основна битка на Бойко Борисов, когато бе кмет на столицата    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Връзките на Гайтански с "Грийн партнърс" не са директни, но детайли около фирмата подсказват свързаност.

От тази година свързваното с Румен Гайтански-Вълка дружество "Грийн партнърс - БКС" поема сметоизвозването и зимното почистване на софийските квартали "Красно село" и "Красна поляна", потвърдиха от Столичната община пред "Дневник". Фирмата спечели конкурс за почистването на двата квартала още през 2015 г., но впоследствие решението беше обжалвано от друга компания - "Евро импекс София". По информация на "Дневник" сега съдът е потвърдил класирането на "Грийн партнърс" на първо място в конкурса и няма пречки фирмата да встъпи в изпълнение на дейностите. Въпреки че връзките на компанията с Румен Гайтански не са директни, достатъчно детайли около фирмата говорят за това, че именно той е истинският й собственик. Вълка дълги години бе монополист в почистването на София с фирмите "Волф 96", "Дитц" и "Чистота София", а отнемането на монопола му се бе превърнало в основна битка на Бойко Борисов, когато бе кмет на столицата. Сега обаче, изглежда, Гайтански се завръща отново в тази дейност.

Докато течеше процедурата по обжалване, почистването на двата квартала пък беше поето от общинското дружество "Чистота-Искър". С новото решение на съда сега предстои изтеглянето на фирмата от "Красно село" и "Красна поляна". Общинското дружество вместо това ще поеме почистването на квартал "Люлин". В края на декември кметът Фандъкова коментира, че трудно е взела решението общинската фирма да отговаря за почистването на най-големия софийски квартал заради проблеми с работата на "Чистота-Искър" в другите два квартала.

Апетитите за "Зона 6"

Почистването на "Красна поляна" и "Красно село" трябваше да бъде разпределено още в началото на 2015 г. като част от конкурс за повечето софийски квартали. Тогава т.нар. "Зона 6", в която попадат кварталите, събра най-много оферти в целия търг. Австрийската "Щрабаг", която до този момент се занимаваше със сметоизвозването на тази територия, се отказа от участие. На нейно място оферти подадоха "А.С.А. България", обединение БТЕ–ТЕВ с участници полската "Тонсмейер полудние" и българските консултантски "БТ инженеринг" и "Евротехконсулт", австрийското обединение "Кершнер сервиз", обединение "Грийн сити" (КРС 1 - 11%, "Би енд Ем консулт" - 28%, "Папир БГ" - 60%, "Селе амбиенте" - Италия, 1%), софийската "Евро импекс" на Александър Иванов и обединение "Грийн партнърс - БКС".

Кои са "Грийн партнърс"

Връзките на Румен Гайтански-Вълка с "Грийн партнърс - БКС" не са директни, но детайли около фирмата подсказват свързаност. Така например "Грийн партнърс" АД, която има мажоритарен дял в обединението, е регистрирана на адрес бул. "Цариградско шосе" 48-50. На същото място бяха офисите на "Волф 96", "Дитц" и "Чистота София", които Гайтански продаде на фонда EQuest. Трите фирми отговаряха за почистването на столицата от края на 90-те години до 2007 г.

Вълка си отива, Вълка се завръща

През 2006 г. Бойко Борисов, тогава кмет на столицата, обеща да отнеме монопола на Гайтански над почистването в града. Тази битка се превърна в основна негова тема. Борисов продължава да напомня периодично за нея, като през есента на 2015 г. при откриването на завода за отпадъци на столицата той отново намери повод да вметне "заводът е 100% общински. Няма мечки, вълци, лисици".

На практика обаче "изгонването" на Румен Гайтански от бизнеса със Столичната община, както и с държавата не продължи дълго. Освен почистването на двата софийски квартала преди година свързваният с бизнесмена консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица" беше единствен кандидат и победител за 35-годишната концесия на летището в Горна Оряховица.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 3

    Фактите показват, че другите не се справят по-добре. Като пешеходец съм озадачен от състоянието на пешеходните пътеки.

    Нередност?
  • 2
    nik_77. avatar :-|
    nik_77.
    • + 2

    Другите не се справят по-добре? Преди Борисов да изгони Вълка София приличаше на сметише. Контейнерите не се виждаха от планини боклуци.И какви имена, колко германски звучаха Волф, ДиТц. Не просто Диц, а ДиТц.

    Нередност?
  • 3
    rex avatar :-|
    Иван Иванов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "nik_77.":

    Ами това беше много тарикатско. Бунаците изобщо не се сещаха че всеки мутрак може да си регистрира фирма и да я нарече както си иска и си мислеха че са немци.

    Нередност?
  • 4
    nicky1975 avatar :-|
    Николай Георгиев
    • + 1

    Вълка се завръща? Да не би да иска да си купи ново бугати?

    Нередност?
Нов коментар