🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Презареждане без цензура

Новата партия на Николай Бареков се оказа старата и за малко не успя да стигне до избори

Активизираният евродепутат и медиите около Пеевски атакуват едни и същи мишени.
Активизираният евродепутат и медиите около Пеевски атакуват едни и същи мишени.
Активизираният евродепутат и медиите около Пеевски атакуват едни и същи мишени.    ©  Цветелина Белутова
Активизираният евродепутат и медиите около Пеевски атакуват едни и същи мишени.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 7 януари – месец преди крайния срок за регистрация за изборите, eвродепутатът Николай Бареков обяви учредяването на нова партия, кръстена "Презареди България". Събтието беше предавано по "Канал 3", като много преди това всекидневниците и жълтите сайтове, свързвани с Делян Пеевски, подгряваха темата. Малката подробност, която остана спестена, е, че няма учредяване на нова партия, а старата просто си сменя името.

През следващите седмици Бареков стана основен говорител срещу учредената по също време партия "Да, България" на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Сутрин бившият изпълнителен директор на фалиралите "ТВ 7" и "Нюз 7" подаваше сигнали срещу партията, а през останалото време в клипчета във фейсбук режеше снимки на тези, които е припознал като противници и които съвпадат с мишените на изданията, промотирали "презареждането" му.

Неотдавна Цветан Василев огласи публично това, което се знаеше - че е застанал, в т.ч. и финансово, зад влизането на бившия тв водещ в политиката. "Явно съм им станал неудобен с нарастващото ми влияние, с резултата на Бареков, който, ясно е, до голяма степен беше моя заслуга", каза той за проекта "КТБ – какво се случи?" на въпрос как си обяснява изпадането си в немилост.

След фалита на КТБ Бареков се разграничи от него и отиде в Брюксел. Какво стои зад сегашното му активизиране?

Пари от субсидията

Залата в НДК, в която през януари се проведе т.нар. учредително събрание на "Презареди България", е била платена от... "България без цензура" (ББЦ). От финансовите отчети на партията пред Сметната палата се вижда, че тя има достатъчно пари от субсидията си, която е около 1 млн. лв. годишно. За 2015 г. това е единственият приход на ББЦ извън четирите хиляди лева от членски внос. През 2014 г. положението е по-различно. Преди да влезе в парламента и да започне да получава държавна субсидия, основните й приходи са от дарения - 2.1 млн. лв., и членски внос. Общата сума е три пъти по-голяма от получената за следващата година държавна субсидия. През 2015 г. даренията секват, което Бареков коментира пред "Капитал"така: "Вследствие на кампанията, която bTV и "Капитал" изнесохте срещу нас, хората просто се уплашиха. Имахме страшен отлив от нашата партия."

Парите от КТБ свършиха, имотите останаха

Разликата в приходите през 2014 и 2015 г. най-добре обяснява фалитът на КТБ. През 2014 г. прокурор Иван Гешев намекна, че с присвоени пари от банката е бил финансиран "един политически проект". От доклада на "Аликс партнърс" за КТБ пък стана ясно, че къщата на Бареков за 500 хил. евро в Драгалевци е била купена чрез заем от едно от дружествата "пощенски кутии", към които са били пренасочвани средства от КТБ. Пак с пари от нея е купен и офисът на ББЦ до хотел "Хемус". Там е регистрирана и фирмата, обслужваща счетоводно Бареков като евродепутат.

Ребрандиране

В съда "новата" партия се оказа старата, но с искане за ново име - "Презареди България". Юристите й поискаха и вписването на Георги Балабанов и Катя Иванова като зам.-председатели. Балабанов е в ББЦ от самото ѝ учредяване, а Иванова е представител на партията в ЦИК. Нейният съпруг Росен Иванов е бивш съветник на Божидар Димитров, в негов имот се помещава централата на ГЕРБ в Перник.

Пред "Капитал" Ангел Славчев, един от напусналите го бивши партньори, коментира, че лицата около "новия" проект най-вероятно са сътрудниците му в Европейския парламент (виж "Ако ОЛАФ срещне Бареков").

Завръщането на евродепутата на политическата сцена беше напоително отразявано от медиите около Делян Пеевски, които се опитаха да създадат впечатлението, че става въпрос за съвсем нова партия.

Минирана регистрация

ЦИК първоначално отказа регистрацията на "Презареди България". С това Бареков получи възможност да нападне широк спектър "виновници", съвпадащи напълно с тези, които медиите около Пеевски атакуват неуморно. Провалът на регистрацията изглежда заложен отвътре. ББЦ обяви смяната на името си на 7 януари, месец преди крайния срок, но вписването на промяната от Софийския градски съд беше поискано чак на 24 януари. Съдът можеше да вземе решението си най-рано на 2 февруари, след което тече седемдневен срок, в който решението да влезе в сила. Така най-ранната дата, на която Бареков можеше да поиска регистрация в ЦИК с новото име, беше 9 февруари, т.е. ден след крайния срок.

Евродепутатът обясни късното подаване на документите в СГС с това, че съдът се е забавил две седмици с издаването на удостоверение, че новото име може да бъде използвано. Което не е вярно - Бареков е заявил издаването му на 12 януари - четвъртият работен ден след конгреса на ББЦ. То е издадено в седемдневен срок - на 19-и, но партията е придвижила документите си едва на 24 януари. ВАС отмени отказа за регистрация на ЦИК заради процедурно нарушение. Докладчикът по преписката - представителят на ББЦ в ЦИК Катя Иванова, не е посочила в какво се състои нарушението на партията - че се опитва да се яви с име, с което не е регистрирана в съда.

Бъдещето на преименуваната партия на Бареков зависи от броя гласове, които ще събере на изборите през март. Ако те надхвърлян 1% от гласувалите, ще продължи да получава държавна субсидия - най-малко около 500 хил. лв. годишно. Ако това не се случи, най-вероятно ще бъде закрита, а политическата кариера на лидера й би приключила с изтичането на мандата му като евродепутат.. Освен ако създателите му не намерят отново чужди пари, с които да го рециклират.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 5

    ДПС си търсят общественоприемлив аватар за бъдеща коалиция с ГЕРБ.

    Нередност?
  • 2
    marobo avatar :-|
    marobo
    • - 6

    Давай, НИКИ!

    Нередност?
  • 3
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • + 3

    Не ми стана ясно какво стои в графата "други приходи" - не са дарения, членски внос или държавна субсидия... А и къде е новината тук? Този е достатъчно изхабен, няма нужда да го претопляте и да губите и вашето и нашето време с него.

    Нередност?
Нов коментар