Генерал, лансиран при Орешарски, ще оглави армията

Служебният кабинет назначава бившия началник на сухопътни войски ген. Андрей Боцев за началник на отбраната през следващите 4 години

Ген. Андрей Боцев - настоящ командир на Сухопътни войски и бъдещ началник на отбраната
Ген. Андрей Боцев - настоящ командир на Сухопътни войски и бъдещ началник на отбраната
Ген. Андрей Боцев - настоящ командир на Сухопътни войски и бъдещ началник на отбраната    ©  Надежда Чипева
Ген. Андрей Боцев - настоящ командир на Сухопътни войски и бъдещ началник на отбраната    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, направи поредната кадрова рокада с политически привкус. Министерският съвет реши днес преждевременно да отстрани и.д. началника на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов само два месеца след като той бе назначен на този пост. Става въпрос за най-високата професионална длъжност в Българската армия. Както вече стана обичайно за практиката на служебното правителство, кадровата смяна не бе обявена в предарителния дневен ред, а влезе в него като извънредна точка.

Морският офицер Евтимов зае длъжността за срок до една година след като предшественикът му ген. Константин Попов преждевременно подаде оставка заради трайни неразбирателства с новоизбрания държавен глава. По всичко личи, че о.з. ген. Радев не харесва особено и вицеадмирал Евтимов – вероятно защото по неофициална информация от няколко независими източника той е бил фаворит на бившия президент Росен Плевнелиев за началник на отбраната още при изненадващото пенсиониране на вицеадмирал Румен Николов през февруари миналата година.

Длъжността "началник на отбраната" е мандатна за срок от 4 години и следващата управляваща коалиция, която и да е тях, ще бъде принудена да работи с избраника, определен от екипа на Румен Радев. Дори при уговорката, че кадровата смяна не е противозаконна, защото Евтимов бе назначен необичайно за "изпълняващ длъжността" за 1 година, тя пак оставя лош вкус в устата, тъй като се прави от служебно правителство, а не от кабинет, излъчен от легитимното политическо мнозинство в следващото Народно събрание.

Новият началник на отбраната е ген. Андрей Боцев, който до момента заема поста началник на Сухопътни войски. Той бе назначен на тази позиция през 2014 г. по времето на доминирания от БСП кабинет на Пламен Орешарски. По същото време Румен Радев бе издигнат за командващ на бойната авиация, а вицеадмирал Николов – за началник на отбраната.

Един от очакваните ефекти от кадровата въртележка по върховете на армията е форсирането на модернизационния проект за закупуване на нови натовски бронирани машини за нуждите на Сухопътни войски. Става дума за поне 250 единици бойна техника с ориентировъчна стойност от 1 млрд. лв. Много вероятно е също така това да се случи за сметка на изненадващо прокарания с предимство проект за придобиване на две модулни патрулни корвети за флот на стойност около 820 млн. лв. Той бе лансиран с приоритет и без особена аргументация от правителството на Бойко Борисов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 7
    • + 5

    Хаха, Капитал, с това заглавие и съдържание под него стигнахте журналистическите върхове на Телеграф и ПИК!

    Значи, когато Върховният главнокомандващ назначава титуляр на мястото на временно изпълняващия длъжността за вас е проблем? Очевидно търсите под вола теле и споменавате, че Боцев е издигнат през 2014. Ами ако все пак Боцев има качества?
    В крайна сметка ядрото на българската армия са СВ, а в задграничните операции в Ирак и Афганистан ВМФ и ВВС не участват.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 7

    Ако подобна смяна намалява лобито за корветите - страхотно.

    Нередност?
  • 3
    mitakk avatar :-|
    mitakk
    • + 4

    Радев е избран за президент - Попов се пенсионира. Попов е лансиран като евентуален бъдещ министър на отбраната - и.д. началник на отбраната е сменен. И това при положение, предишната власт не назначи човек за постоянно на тази длъжност и като че ли имаше негласен консенсус това да направи "новата власт". Ами ако новата власт не е от нашите...
    Ей в такава държава живеем и ей такива "политици" ни управляват.

    Нередност?
  • 4
    valliee avatar :-|
    vallie

    Особената аргументация на правителството на Бойко Борисов е един олигарх да глътне 820 млн. лв. за две корвети, каквито никога не е строил.
    Като искате да останат в България тези пари, дайте ги на държавния Терем и военно-ремонтните заводи да построят нови или преоборудват БТР-60ПБ по натовски стандарт.

    Нередност?
Нов коментар