🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МО и МВР се оплетоха в бодлива тел

Двете силови ведомства така и не могат да извадят смислени аргументи защо ще изхарчат "на тъмно" близо 10 млн. лв. за гранична ограда

"Сухопътни войски" са избрали фирмите подизпълнителки на проекта по мъгляви и субективни критерии, пренебрегвайки едни и фаворизирайки други. И то дори без да поискат ценови оферти от останалите играчи на пазара.
"Сухопътни войски" са избрали фирмите подизпълнителки на проекта по мъгляви и субективни критерии, пренебрегвайки едни и фаворизирайки други. И то дори без да поискат ценови оферти от останалите играчи на пазара.
"Сухопътни войски" са избрали фирмите подизпълнителки на проекта по мъгляви и субективни критерии, пренебрегвайки едни и фаворизирайки други. И то дори без да поискат ценови оферти от останалите играчи на пазара.    ©  Велко Ангелов
"Сухопътни войски" са избрали фирмите подизпълнителки на проекта по мъгляви и субективни критерии, пренебрегвайки едни и фаворизирайки други. И то дори без да поискат ценови оферти от останалите играчи на пазара.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в края на ноември миналата година военният министър Ангел Найденов тържествено обяви успешния край на първа фаза от операция "Съвместни усилия 2013", чиято цел беше поставяне на 30 километра "инженерно съоръжение възпрепятстващ тип" по границата с Турция, той едва ли е предполагал, че само три месеца по-късно ведомството му буквално ще бъде бомбардирано с обвинения заради начина, по който се разпределя почти двойно набъбналият бюджет за укрепване на полосата с бодлива тел.

Въпреки обещанията, че проектът е с най-висок приоритет и че трябва да бъде завършен в максимално кратки срокове, реалното изграждане на оградата все още не е започнало и се намира в мъртва точка. И не само това. За изминалите три месеца, без каквито и да е обяснения, цената на съоръжението набъбна от прогнозните 5.1 млн. лв., през заделените за целта 6 млн. лв., до исканите в момента 9.6 млн. лв. За капак на всичко през тази седмица се оказа, че Министерството на отбраната и "Сухопътни войски" са избрали фирмите подизпълнителки на проекта по мъгляви и субективни критерии, пренебрегвайки едни и фаворизирайки други. И то дори без да поискат ценови оферти от останалите играчи на пазара.

Проектът за изграждането на граничната ограда е може би най-крещящият пример от месеци насам как неефективно (макар и формално законно) се изразходват бюджетите на силовите ведомства и как под булото на секретността пари на данъкоплатците се управляват по неубедителен начин. И за да стане ситуацията още по-съмнителна, тази сряда управляващото мнозинство в Народното събрание отхвърли искането на опозицията да се сформира специална парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая.

Заградителни мероприятия

Сърцевината на скандала е решението на военното и вътрешното министерство да подберат по съкратена процедура фирмите, които ще осигурят материалите за оградата. През ноември официалният аргумент в подкрепа на това решение беше, че строителството на съоръжението трябва да започне в най-кратки срокове и че ако се следва стандартната процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), заедно с евентуалното обжалване на загубилите кандидати, работата ще се забави с половин година. До момента обаче е минал половината от този хипотетичен период, но като че ли никой не бърза особено да започне работа. И то при положение че тази година зимата беше изключително суха и мека, така че военните строители трудно могат да прибягнат до метеорологически оправдания.

Цялото разтакаване до момента не спря военните все пак да следват процедурата по член 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП, приложима, когато "е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия, породени от настъпване на събитие от извънреден характер, което възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати и за преодоляването на което не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление". Така държавата може да определи изпълнител, без формално да е задължена да дава каквито и да било обяснения за избора си. От гледна точка на здравата логика изминалите три месеца са предостатъчни военните да проучат пазара и да доставят материалите с най-доброто съотношение цена - качество.

На практика обаче Министерството на отбраната прави друго. Така нареченото маркетингово проучване, извършено от командването на "Сухопътни войски", всъщност трае само... един ден. По-шокиращото в случая е, че според изявленията на командващия сухопътни войски ген. Нейко Ненов ценови оферти са искани единствено от фирмите, които военното ведомство неясно как е определило за изпълнители, но не и от техните конкуренти. За потенциалната цена на материалите и услугите не са питани дори компаниите, които са попаднали в шортлистата на МО. От обърканите обяснения на началника на главния щаб на "Сухопътни войски" ген. Андрей Боцев стана ясно, че критерият, по който са сортирани фирмите изпълнителки, е... предметът на дейност и финансовите показатели за предходните години.

Военните от своя страна са имали някаква предварителна информация кои могат да бъдат потенциалните изпълнители, тъй като самите компании са започнали да проявяват интерес веднага след оповестяването на проекта през есента. По информация на "Капитал" още през декември е имало официални презентации на поне две фирми, доставчици на спираловидна режеща спирала тип "Бруно" - испанската "Бетафенс" и "Ломини", която внася бодливата тел, използвана от британската армия. За ценова оферта обаче е потърсен само "Завод за пружини" АД, в чието ръководство по една чиста случайност е председателят на БСП в Казанлък Александър Минчев. Неговата компания ще получи за целта 3.3 млн. лв. На запитване на "Капитал" от фирма "Ломини" заявиха, че тяхната цена за 630 км спирала тип "Бруно" е 3.18 млн. без ДДС.

Победителят взима всичко

Другата компания, която взима голямата част от финансирането, е варненската "Интерком груп". Тя ще получи 3.99 млн. лв. за металните колове, пръти, решетки и тел. Дружеството е изключителен представител за България и Югоизточна Европа на най-големите металургични заводи в Украйна и Русия. Неговият управител Павлин Николов, който е завършил микроелектроника в Лвов, също така е сред учредителите на сдружение "Българо-руски бизнес клуб".

Срещу 558 хил. лв. пък "Понсстройинженеринг" ще осигуряват бетона, с който ще бъдат закрепвани коловете (повече за фирмата и нейните контакти – на стр. 20-21).  Компанията "Киров строително и минно оборудване" на известния бизнесмен Киро Киров пък ще осигури строителна механизация под наем срещу 112 хил. лв. Най-малката част от поръчката – около 65 хил. лв., получава фирмата "АБС Инженеринг – Н", която ще достави помощни материали.

Но ако критерият за избор на изпълнител са финансовите резултати, както твърди ген. Боцев, фирмата от групата на "Понс холдинг" е крайно неудачно. Към 31 януари 2014 холдингът има просрочени данъчни задължения към държавата за 1.36 млн. лв., за което има наложено обезпечение върху имуществото. Задължения към бюджета имат и още две дружества в групата, както е видно от списъка на длъжници, публикуван в сайта на Националната агенция за приходи, а дяловете на "Понсстройинженеринг" в няколко дъщерни компнии са запорирани от кредитори. Самият "Понс холдинг" и дружествата му през последните години взимат кредити от множество банки, като впчатление прави активната подкрепа, която получават от държавната Българска банка за развитие, която по идея и мисия би трябвало да подкрепя малкия и средния бизнес. "Понсстройинженеринг" е получила банкова гаранция от ББР, която периодично нараства, за да достигне лимит от 14 млн. лв. в последната седмица на декември 2013 г.

На въпросите на "Капитал" от "Понсстройинженеринг" отговориха следното за своето участие в търга за граничната ограда:

"Бяхме поканени от МО за участие в тяхна поръчка,  обявена с Решение №3СВ – 751/04.02.2014, като на 10 февруари 2014 представихме нашата ценова оферта за обособена позиция "Бетон, бетонни изделия и материали за бетон", като на 11 февруари се проведе договаряне с възложителя. Тъй като обектът е от национално значение, както и обяснението на представителите на МО за ограничения им бюджет за финансиране, след 4-часови преговори бе договорена финансовата рамка на договора за доставка на около 3000 кубически метра бетон, както и стоманобетонови тръби и инертни материали, доставени до точките на влагане на граничната полоса, като общата стойност възлиза на 557 942.83 лв. с ДДС с включени 15% непредвидени разходи. Поради обезпечеността на нашата фирма с проекти в изпълнение бихме желали да предоставим възможността на всяка фирма на територията на Р България да поеме доставките по горецитираната обособена позиция, или да се откажем от подписания с МО договор."

Запознати с бизнеса на фирмата смятат, че една от причините за избора на "Понсстройинженеринг", освен добрите й контакти с тази власт, е, че в момента фирмата работи по преустройството на ГКПП "Капитан Андреево". За целта тя е създала логистична организация и бетонов възел в близост до зоната за изграждане на граничната ограда. Което не оневинява МО за субективния и непрозрачния подход при избор на изпълнител.

Другият скандален момент в изграждането на граничната ограда е внезапното поскъпване на проекта от 5.1 на 9.6 млн. лв. По този параграф Министерството на отбраната прехвърля топката на МВР и по-точно на "Гранична полиция", които по техни думи са изработили заданието. Последното е доста странно, тъй като експертизата по изграждането на фортификационни съоръжения – независимо дали са временни или постоянни, е на "Сухопътни войски". МВР от своя страна отрича вината да е тяхна и твърди, че те са изготвили само идейния проект.

Странното в случая с оградата е, че, от една страна, тя е твърде масивна за временно съоръжение и твърде нестабилна за постоянно такова. Недоумение буди и липсата дори на проста система за сигнализация от типа на тази, която е била поставена на граничния кльон – според хора от бранша инсталирането й не би оскъпило проекта с много.

"Не се оправдавам, защото не виждам основание за оправдание", коментира военният министър Ангел Найденов по повод процедурата в понеделник. Той допълни, че преди седмица е назначил специална комисия, оглавявана от зам.-министър Иван Иванов, която е проучила случая и не е открила никакви нередности. Освен нея изграждането на граничното съоръжение ще бъде проверявано и от група на Министерския съвет по заповед на Пламен Орешарски. "Какво значение има какви са политическите пристрастия на изпълнителния директор на фирмата, която в случая доставя режещата тел, след като тази фирма се оказва единственият производител на такива изделия в България", допълни Найденов. Само 10 мин. по-късно ген. Андрей Боцев индиректно го опроверга, казвайки, че в шортлистата на "Сухопътни войски" фигурират две фирми производители и още две вносителки.

През цялото време, докато се опитваха да разплетат кълбото бодлива тел, което все повече се стяга около проекта за строеж на гранична ограда, и министър Найденов, и генералите от "Сухопътни войски" не спряха да се позовават на чл. 90, ал. 1 т. 4 от Закона за обществените поръчки. Тоест, че при определени условия имат право да дават пари на фирми по свое усмотрение. Което прави избора им законен, но не и задължително целесъобразен, справедлив и морален. Разбира се, обществените поръчки не са някаква особена гаранция за честна конкуренция - в тях също печелят най-често фаворитите на управляващите. Механизмите на провеждането им обаче поне гарантират някаква публичност. В случая с оградата на границата дори и това лицемерно усилие изглежда спестено.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 2
    • + 60

    Това бодливо плетче на снимката сравняват с гръцката ограда , която е два пъти по -висока , по-широка и покрай нея има път.Далаверата с режещата тел е само върха на айсберга. Подобна тел се ползва от НАТО повече от 20 г. В Европа със сигурност има запаси на цена под 2.5 евро за топче. Никъде не се коментира има ли изискване за широчина на лентата , броя остриета на линеен метър, материал за нея и т.н и т.н. Всичко е договорено на тъмно. И ако някой депутат от опозицията чете този коментар, нека попита министър Йовчев дали има информация койе собственик на апартаментите в Елхово , за които се плаща сладък наем за преспиващите полицаи. Купували ли са слжуители на МВР апартаменти там , как се договоря наема и т.н.Всичко си е една голяма далавера.

    Нередност?
  • 2
    matera avatar :-|
    matera
    • - 2
    • + 48

    да бе,колкото издръжката на един сириец струваше 1156 лева на месец,а хората живееха като в коптор,толкоз и тази бодлива тел струва 2 млн.лева-златна да беше !май позлатява нечий джоб.Може пък Йовчев с погледа си да се е превъплътил на Волф Месинг!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 3
    • + 44

    Безмислената ограда разкрива безхаберието на държавната администрация към харченето на бюджетни средства.
    Ум ми не побира как може на фирма със задължения към бюджета да й се възлага държавна поръчка?! Ами "меркетинговото" проучване по генералски: написал "тел" в гугъл и се свързали с някои от фирмите, чиито страници се появили... Невероятно!
    Хей, Цацаров! Събуди се! Разтръскай зелените чорапи и политическите им ментори.
    Ако опозицията е жива, не трябва да пропуска да отиграе тая толкова удобно вдигната топка!

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 36

    Смислен аргумент би бил "защото искаме едни наши хора да усвоят едни пари, и да дадат част от тях на нас лично". Всичко друго е демагогия.

    Нередност?
  • 5
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • + 28

    БСП правят файл с червени и черни фирми,наши и вражески. Но вече и европейските фирми са им вражески?!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    tanazius avatar :-|
    tanazius
    • - 1
    • + 29

    Червените са се побъркали от страх от резултатите от референдума, това което виждаме в момента е пълнене на партийните каси с цел купуване на гласове. Не успеят ли - това им беше управлението! Та затова всичко се изпълнява "на пожар" и без обяснения.

    Нередност?
  • 8
    sospecha avatar :-|
    sospecha
    • + 9

    Хора,хайде стига,ако сега не напълнят на своите човечета джобовете,кога ще е това.Те много добре знаят че стопли ли се времето така силно ще се размирише около тях и ще трябва да се изнесат на бегон не от парламента но и от държавата и да си ходят при путинката той ги чака с отворени обятия и вили в Сибир с необятни територии.

    Нередност?
  • 9
    rdu55315348 avatar :-|
    S.Y.K
    • + 18

    ОСТАВКА !!!

    Нередност?
  • 10
    belloff avatar :-|
    Adrian Belov
    • + 5

    Дай ми боже и на мен държавни пари да харча, ама толкова много, че да почне да ми нагарча ...

    Нередност?
Нов коментар