Рицар без броня

Армията обмисля как да подмени старите си бронетранспортьори

Армията ни може да получи машини M93 Fox от американските сили в Афганистан
Армията ни може да получи машини M93 Fox от американските сили в Афганистан
Армията ни може да получи машини M93 Fox от американските сили в Афганистан    ©  reuters
Армията ни може да получи машини M93 Fox от американските сили в Афганистан    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някъде преди около три седмици българското Министерство на отбраната триумфално обяви сертифицирането на петата батальонна бойна група на Сухопътни войски по стандартите на НАТО. "От видяното днес със сигурност мога да заявя, че подготовката на нашите бойци е напълно равностойна на елитните американски подразделения", тържествено обяви тогава главнокомандващият на пехотинците ген.-майор Андрей Боцев след края на заключителното учение "Ответен удар" на полигона "Корен". В него над 800 военнослужещи със 170 единици бойна техника демонстрираха съвместна операция заедно със 140 бойци от морската пехота на САЩ.

Това, което началникът на Сухопътни войски съвсем логично пропусна да обяви, е обществената тайна, че България всъщност не разполага с достатъчно изправни съвременни бойни машини, за да оборудва на 100% пет батальонни бойни групи за действие в натовски операции. Затова и ръководството на армията е принудено да използва на ротационен принцип една и съща техника, която трябва да демонстрира възможностите на различните бойни части по време на съвместни учения със съюзнически армии. Ако обаче Сухопътни войски (недай си боже) трябва да използват едновременно всичките пет сглобени по натовски тертип батальонни бойни групи, със сигурност ще се окаже, че те не разполагат с достатъчно работещи бойни машини. Образно казано, ако две от групите ще се движат с БТР-и и БМП-та, другите три трябва да се возят в каросериите на камиони ли пък... да ходят пеш. Едва ли някой генерал ще признае официално този факт, но съдейки по написаното в прословутата Визия 2020 на военното министерство и модернизационната програма към нея, в действителност армията ни реално може да сглоби две, максимум три подобни войскови формирования.

Батальонът се строява...

За проблемите с техниката в Сухопътни войски отдавна се говори с половин уста. Половинчати признания за това има и в последния доклад за състоянието на въоръжените сили, който армейското ръководство ежегодно депозира в парламента. "Недостигът е от резервни части за танк Т–72, бойни машини на пехотата, автомобилна и специална техника, акумулаторни батерии и автомобилни гуми. Към момента наличните запаси от резервни части за БМП-1 са сведени до 4%, а за танк Т-72 – до 20%. Над 80% от наличните танкови акумулаторни батерии са с изтекъл срок на годност", пише в документа. Там се признава също така, че част от оборудването, необходимо за поддръжка на съществуващата техника, дори вече не се произвежда.

Затова и най-важната задача, с която ще се сблъска ръководството на Сухопътни войски през следващите няколко години, ще бъде именно обновяването на военната техника. Тя е записана съвсем конкретно и в плана за модернизация на този вид въоръжени сили. "Основен приоритет за Сухопътните войски са придобиването на нова бойна бронирана машина заедно със съответното оборудване, екипировка и подготовка за изграждане на декларираните батальонни бойни групи. Това ще даде възможност за действия в пълния спектър от операции, включително нощем и в екстремни климатични условия", пише във Визия 2020.

Това, което прави впечатление също така, е, че в документа се говори за придобиване на 100-120 бронетранспортьора за механизираните батальонни групи, но няма нито дума на тема танкове. "Същевременно силите ще придобият способности за комуникация, водене на разузнаване, наблюдение, целеуказване и поддръжка от въздуха, координиране на движението и поддръжката от летателни апарати чрез обмен на данни и картина на бойното поле. Ще бъде ускорено усъвършенстването на инженерното осигуряване и повишаване на неговата роля и задачи в операциите, както и защитата на силите със съвременни, мобилни и напълно оперативно съвместими системи за ПВО, със способности за борба с балистични ракети с малък обсег", се казва още във визията.

Made in USA vs. Made in Germany

Модернизацията на три батальонни бойни групи ще струва около 280 млн. лв. до 2020 г. според националната програма за превъоръжаване по Визия 2020. Една част от средствата обаче най-вероятно ще дойдат по линията на споразумението за двустранно сътрудничество със САЩ в сферата на отбраната. Ако трябва да сме точни, и двата най-вероятни варианта за обновяване на "автопарка" от бронирани машини по един или друг начин минава през американската военна администрация. В единия случай (по-малко вероятният) става дума за доставка на германски бронетранспортьори "Фукс" втора ръка, използвани от щатската армия по време на мисиите й в Афганистан, които трябва да бъдат свалени от въоръжение. В другия Сухопътни войски трябва да получат нови машини на отбранителната корпорация "Текстрон марин енд ленд системс" - най-вероятно M1117 Guardian или по-новите Commando Select. Има вариант, при който американските бронетранспортьори евентуално могат да започнат да се сглобяват и у нас, но в това отношение преговорите са на много ранна фаза.

Вариантът за придобиване на немски бронетранспортьори "Фукс" втора ръка за първи път е обсъждан през юни 2014 г. по време на френското военно изложение "Евростатори" в Париж. Там представители на концерна производител Rheinmetall AG са отправили предложение да посредничи между България и САЩ за доставяне на до 100 машини от варианта M93 Fox, които до момента са използвани от американската армия в Афганистан. След изтеглянето на НАТО от централноазиатската държава въпросните машини е трябвало да бъдат пенсионирани. САЩ обаче са предложили да ги предоставят безвъзмездно на българската армия, като Rheinmetall извърши генерален ремонт на бронтранспортьорите. По груби оценки обновяването на всяка машина ще струва между 50 хил. и 100 хил. евро, което доста приемливо на фона на цената на една нова машина от този тип – средно около 2.3 млн. щатски долара. Впоследствие е проведена среща между германския военен аташе и тогавашния зам.-министър на отбраната Иван Иванов, на която е станало дума, че Rheinmetall може да извърши ремонта на машините в българския военно-ремонтен завод ТЕРЕМ – Хан Крум. Това е най-закъсалото подразделение на ТЕРЕМ АД и подобна поръчка до голяма степен би го изправила на крака. Няколко месеца по-късно в наддаването за евентуалния ремонт на военните машини се включва и друга немска военна компания – Dirks Defence. Силната страна на варианта с придобиването на бронетранспортьорите "Фукс" e, че за сравнително малко пари армията ни ще получи сравнително съвременни машини. Рисковете са свързани с това доколко те са амортизирани и колко ефективен ще е капиталният им ремонт, особено ако се извършва в държавната фирма ТЕРЕМ.

Другият, по-вероятен вариант, за купуване на нови бронетранспортьори за армията ни, идва по линия на американската отбранителна корпорация "Текстрон марийн енд ленд системс", която е един от световните лидери в сферата на военната техника за сухопътните сили. Българската армия вече притежава 7 машини на компанията от типа M1117 Guardian. Те се използват от българския контингент в Афганистан, който се прибира в края на тази година. Преди три седмици също така стана ясно, че "Текстрон" са подписали контракт с американската администрация, на базата на който ще доставят за България още 10 машини от по-новия тип Commando Select, който е с подобрени защитни показатели срещу детонация на мини и импровизирани взривни устройства т.е. в по-голяма степен е адаптиран за водене на асиметични бойни действия.

По информация на "Капитал" представители на "Текстрон" също са започнали предварителни разговори с военно-ремонтното предприятие ТЕРЕМ, но не просто за ремонт, а за евентуално производство на бронетранспортьори у нас. Става дума за изработка на прототип по оригинален дизайн, най-вероятно разработен на базата на Commando Select, след което и евентуално преминаване към серийно производство, което на някакъв по-късен етап дори можело да бъде и за износ. Идеята е обсъждана и по време на посещение на български генерали в заводите на корпорацията в САЩ преди няколко месеца, където те са разглеждали машините и са споделили свои виждания как конструкцията им може да бъде подобрена. Проблемът с офертата на "Текстрон" обаче е, че става дума за нови машини, които вероятно няма да са евтини – цената както на използваните от България M117 Guardian, така и на бъдещите Commando Select се движи някъде около 1.5 млн. долара за един бронетранспортьор. Последното е интересен детайл, тъй като при последната поръчка на американската армия една подобна машина е излизала по около 1 млн. долара.

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 44

    "цената както на използваните от България M117 Guardian, така и на бъдещите Commando Select се движи някъде около 1.5 млн. долара. Последното е интересен детайл, тъй като при последната поръчка на американската армия една подобна машина е излизала по около 1 млн. долара."

    >>> Ясно е, че стойността на измисленото производство в ТЕРЕМ е вкарана в цената. Американците набързо са претеглили акъла на Драгомир Стойнев и Ангел Найденов, по-точно тяхното интимно желание да се снимат пред портала на някой отдавна фалирал завод като негови спасители - нещо, за което биха ограбили данъкоплатеца без да им мигне окото.

    Нередност?
  • 2
    okk04315801 avatar :-|
    okk04315801
    • - 12
    • + 36

    България има традиции в производствто но БТР и е задължително да организираме ново такова, а не просто да храним чужди държави.

    Нередност?
  • 3
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 4
    • + 14

    Немските машини GTK Boxer са много интересни, но излизат по $3.5 млн. парчето.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 11

    Въпросът е защо караш кола втора ръка като има нови Мерцедеси? Отговорът си го знаем, имаме си и пословици за голия корем и т.н.. Украйна не произвеждаше ли БМП-4 или съответната по-нова модификация за които имаме опит и ресурс? Само като идея за взаимно подпомагане, включително и със средства от САЩ и Евросъюза.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 39

    До коментар [#2] от "okk04315801":

    "България има традиции в ядрената енергетика" завърши с един гьол за милиард и половина. Вчера беше поредният транш - 33 милиона съдебна такса за делото срещу "консултанта по проекта". Ако някой смята да възраждаш "традициите", да го прави на свой риск и да се яви на търга. Вероятността да направи в 100 броя нещо по-евтино и качествено от изпитаните в бойни условия масови модели клони към нула.

    Нередност?
  • 6
    okk04315801 avatar :-@
    okk04315801
    • - 17
    • + 9

    До коментар [#5] от "cinik":

    Ами какво тогава да седнем да седим. Оръжейната индустрия е една от най-печелившите в света. Имаме опит в производството на леко въоръжение и БТР-и, а не междуконтинентални ракети. Между другото опитът ни в "експлоатацията" на ядрени съоръжения е положителен.
    Ти си едно "червено мрънкало"!

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 2
    • + 14

    Стига "консерви" трябват ни "стрели" и "малки птици с джойстик".
    Щели да изнасят БТР-и... като изнасяхме мотокарите за Япония. Като искат военен завод, да пускат машината за ламаринени складове дето я купиха, да правят помещения за базите на чуждите армии, а онези да дават каквото ни трябва... Хора, войната и армията трябва да са по джоба, иначе става като СССР с 27% разходи за армия и фалит. При условие, че има нови и евтини технологии, които са достатъчно ефективни, защо пак старите глупости?

    Нередност?
  • 8
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 2
    • + 23

    До коментар [#2] от "okk04315801":

    Както съм писал читави закони се приемат от читави политици. Ако някой си мисли, че бат сали ще е наясно какво приема, то това е дълбока заблуда.
    Същото се отнася и до армията. Армията се гради и надгражда способности от читава експертиза. Писаха се много планове, но нямаше разумно управление на жизнения цикъл и поетапната смяна на техниката (като пример за това ще посоча, че първоначалния договор с Даймлер-Крайслер за автомобилна техника е бил за 13 000 броя автомобили).
    Иначе за сухопътните войски не са необходими много средства - ТЕРЕМ има усвоена технология за модернизация на БТР - 60 (основно подмяна на двата бензинови двигателя с един дизелов), този БТР е доста универсален и издръжлив (без значение, че е от доста отдавна). Ако за това беше мислено във всеки един момент от тези 25 години, състоянието нямаше да е такова (а имахме и период с доста големи излишъци, когато икономиката растеше с 5-6% и ако военната експертиза беше на място нямаше да се стигне дотук).

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 17

    До коментар [#7] от "gost22":

    "...Хора, войната и армията трябва да са по джоба..."

    Най-после някой да мисли!

    Аман от ястреби, дето смятат десетината хиляди български войника за световен страж на мира. Те са просто наемници, които държавата ни праща тук и там, където са застрашени интересите на САЩ. В този смисъл напънът българският данъкоплатец да се бърка за оръжия и техника е доста циничен.
    Васално ви даваме пушечно месо - въоръжавайте си го...

    Нередност?
  • 10
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 1
    • + 14

    Цитат: "... цената както на използваните от България M117 Guardian, така и на бъдещите Commando Select се движи някъде около 1.5 млн. долара за един бронетранспортьор. Последното е интересен детайл..."

    Не знам в министерството по каква тарифа си получават подкупите, обаче и Вие не сте прав да подхвърляте случайни числа.
    Първо, цената не е само за един бронетранспортьор, ами според сайта на Textron сме купили 10 машини за 15,221 млн долара, обаче заедно с "related fielding hardware and technical services".
    Изглежда сме купили още нещо и то явно не е било безплатно. И дали бъдещите поръчки ще включват от същото?

    Второ, не става дума за един вид машина. Доколкото виждам Commando Select се произвежда в 4 различни варианта с различно оборудване. Логично е вариантът линейка да е на друга цена от варианта със стандартна 40мм оръдейна кула или от варианта със 150мм минохвъргачка.
    Колумбия, например е купила 29 машини с дистанционно управляема 40мм оръдейна кула на обща стойност 31,6 млн долара. Т.е. на тях една бройка им е излязла 1,128 млн долара. Но никъде не се споменава за "related fielding hardware and technical services".
    А какво точно сме купили ние - не казвате.

    Трето, в САЩ са купили за собствена употреба над 1800 броя M1117. Отделно са платили 550 броя Commando Select за афганистанската армия. Сравнете ги с нашите 100-200 за които говорите! Ами естествено е при поръчка на по-голяма серия от дадено изделие да получиш отстъпки и Вие като журналист в бизнес издание би трябвало да го знаете.
    Освен това САЩ купуват от Textron и други изделия, и напълно е възможно една сделка да е обвързана ценово с други.

    Така че изчисляването на единична цена ще е възможно ако знаем кой от какъв вид по колко е купил. И дали сам си ги обслужва или плаща за това на фирмата. Както и дали няма други договорки включени в сделката.

    Нередност?
Нов коментар