🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корпулентната сянка на Волен

От квотата на "Атака" в управлението се озоваха имена, свързвани с икономическото лоби на ДПС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в края на май 2013 г. лидерът на "Атака" лично осигури липсващия един глас за небоходимия кворум от 121 депутати за избора на правителството на Пламен Орешарски, неоценимата му услуга към БСП и ДПС беше наречена "златният пръст на Волен". Тогава "Атака" изобщо не беше в управляващото мнозинство и само можеше да се гадае как националистическият лидер осребри златния си пръст срещу благосклонността му към двете управляващи тогава партии БСП и ДПС.

Четири години по-късно партията на Сидеров влезе официално в управлението като част от по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". На ключови позиции от нейната квота обаче се озоваха не представители на "Атака", а основно имена, които се свързват с икономическото лоби на ДПС. По какъв точно начин са влезли в изпълнителната власт отново може само да се гадае

От избора на министрите и последвалите го назначения на хората от втория ешелон в управлението формулата на властта изглежда така: ГЕРБ, "Обединени патриоти" в лицето на ВМРО и НФСБ и отдадената под наем квота на "Атака", зад която наднича моделът "Кой". И за да демонстрира нагледно този извод, Сидеров си взе за съветник в парламента бившия главен секретар на МВР в правителството на Орешарски Светлозар Лазаров. Демонстративно го покани "за гост" при гласуването на третия кабинет на Борисов миналата седмица и обяви, че освен негов съветник Лазаров може да стане и съветник в някоя от комисиите в парламента, свързани с националната сигурност.

Лазаров беше до Сидеров и при шествието на "Безсмъртния полк" - инициатива на Кремъл, с която български политици предпочетоха да отбележат Деня на Европа. Като главен секретар на МВР той ще се запомни с "ювелирната акция" на баретите в Лясковец, при която загина един полицай. Съпругата му е дъщеря на висшия функционер от БСП Камен Пенков и се предполага, че оттам идват протекциите му.

От името на Сидеров

Поредицата от странни назначения от името на партията на Сидеров започна с избора на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов като министър на икономиката. Той беше юрисконсулт в софийското кметство, когато Борисов беше кмет, а след като стана премиер, го назначи в приватизационната агенция. В седемгодишния му престой там се случиха знакови приватизационни сделки, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски - като тези за "Булгартабак" и за Дипломатическия клуб в Бояна. От избора на Караниколов за министър бяха учудени дори депутати от ГЕРБ, според които през последните години той се е опитвал да се дистанцира от партията и дори си позволявал да им затваря телефона, когато са го търсили. Според депутати от "Обединените патриоти" обаче постът за Караниколов е един от първите, договорени между Борисов и Сидеров веднага след изборите.

Обвито в мъгла изглежда и друго предстоящо назначение от квотата на "Атака", с което сегашният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов ще стане зам.-министър на финансите. Той беше освободен от приходната агенция на заседанието на правителството в сряда и се очаква да бъде назначен за заместник на Владислав Горанов. Атанасов е дългогодишен служител на НАП. Той оглави агенцията при управлението на Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Борисов. Според източници от ГЕРБ - след договорка с Делян Пеевски.

За зам.-министър пак Сидеров е предложил Атанас Добрев. Той беше изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" за кратко, преди Орешарски да подаде оставка. Заради влошените отношения между БСП и ДПС тогавашният директор на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова бяха освободени със скандал от постовете им. Неофициално се говореше, че Атанас Добрев, който е брат на депутатката от БСП от 41-ото и 42-ото Народно събрание Ваня Добрева, е взел страната на ДПС в спора и е заел поста с протекциите на движението. Добрев продължи да работи във фонда и след като сегашният министър на земеделието Румен Порожанов го оглавяваше при второто правителство на ГЕРБ. Неофициално от партията на Борисов твърдят, че и номинацията на Порожанов за министър е била съгласувана с ДПС.

"Атака"-та на София

Срещу отдаването под наем на част от квотата на "Атака" във властта нейни представители се очаква да бъдат назначени за областни управители на София-град и Софийска област. За областен на столицата Сидеров е предложил Николай Пехливанов. Той е строителен предприемач от 2004 г., като бизнесът му е свързан с инвестиране и изграждане на различни ваканционни комплекси по Черноморието и в планинските курорти. През 2009 г. влиза в парламента от "Атака", а две години по-късно е неин кандидат за кмет на София. През 2012 г. именно Пехливанов издигна номинацията за член на ВСС на Ясен Тодоров, който до днес е един от най-ярките представители на мнозинството в съвета, пазещо статуквото в съдебната власт от реални реформи. През 2015 г. Пехливанов е избран за общински съветник от "Атака" в София, като днес ръководи бюджетната комисия и е зам.-председател на Столичния общински съвет. Същата година той купи от "Балканска медийна компания" (собственост тогава на майката на Пеевски Ирена Кръстева, а сега - негова) къща в центъра на София за 2.34 млн. лв. Имотът е придобит три години по-рано за 1.89 млн. лв., след което е ипотекиран в КТБ.

За управител на Софийска област Сидеров е предложил бившия депутат от "Атака" от последните два парламента Илиян Тодоров, който беше водач на листата на "Обединени патриоти" в Кюстендил, но не успя да влезе в парламента.

От името на "Атака" за зам.-министър на младежта и спорта беше назначена Габриела Козарева, която от две години ръководи "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" - дирекцията, която се занимава с имотите на ведомството. Според източници от министерството повишението й е изненадало дори стария нов министър Красен Кралев.

ДПС получи от ГЕРБ и знаков бонус - освен председателското място в социалната комисия, което движението имаше и в предишния парламент, сега ще оглави и една от ключовите парламентарни комисии - по транспорт, информационни технологии и съобщения. А самият Делян Пеевски, за когото премиерът Борисов съобщи преди година, че ще се оттегли и ще напусне страната, този път е пожелал да влезе в две комисии - икономическата и по земеделие. В предишния парламент депутатът бизнесмен беше само в икономическата, а в по-предишния - в нито една.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 1
    • + 9

    Еее, след като стоплихте водата, сега изстудете и бирата - Шиши гепи най-апетитното от икономиката (забрани приватизацията за да ограничи други алчни конкуренти) и сега иска да гепи и най-апетитното от земеделието (земи, гори и води). КОЙ взел, взел. КОЙ дал, дал. Огледалце, огледалце, я кажи КОЙ е най-богат в БГ?

    Нередност?
  • 2
    m_style avatar :-P
    m_style
    • - 1
    • + 4

    Наредили са добре картите.

    Нередност?
  • 3
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 2
    • + 6

    Даа, помня когато Борисов съобщи преди година, че пеевски ще се оттегли и ще напусне страната. Вместо това сега пеевски се залоява още повече във властта. Но това е проблема като една държава няма истинска опозиция. БСП освен, че е част от модела пеевски, също така ще натрупа за нула време милиарди дългове за да налива в държавните предприятия които са каца без дъно (по примера на Венецуела). Истинските прореформаторски партии, като "Да, България" са съсипвани постоянно от гьобелсовата пропаганда на пеевските медии. Като в путинска Русия кадето истинската опозиция се заличава още в зародиш. Дано Борисов да има малко съвест за да не допусне в третия си мандат България да стане фасадна демокрация, евроазиатски тип.

    Нередност?
  • 4
    vpl24522913 avatar :-|
    vpl24522913
    • - 12
    • + 2

    Изсмукани от пръстите нелепи опити за внушение ... Но иначе гръмко заглавие като за жълтата преса.

    Нередност?
  • 5
    fcs1432069766431253 avatar :-|
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    • + 4

    До коментар [#4] от "vpl24522913":

    Някои може би се заблуждават,че тяхните опити са меродавни и
    сивите клетки на всички са еднакъв брой. Блаженни са верващите,но не заблудените.

    Нередност?
Нов коментар