🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спорната бивша шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева стана главен секретар на МС

Тя заемаше високи постове в третия кабинет на Борисов от квотата на "Атака", но се смята за близка до ДПС и Пеевски

Габриела Козарева
Габриела Козарева
Габриела Козарева    ©  Георги Кожухаров
Габриела Козарева    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Назначенията в новото служебно правителство на Главчев на кадри от предишните управления на Бойко Борисов продължават. На интернет страницата му се вижда, че на една от ключовите административни позиции в Министерския съвет - тази на главен секретар, е поставена като временно изпълняваща длъжността бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

Тя оглавяваше ведомството от 2018 г. до 2021 г., като назначението й преди шест години по времето на третия мандат на Бойко Борисов беше съпроводено със скандал. Козарева беше предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който беше коалиционен партньор на ГЕРБ чрез участието си в коалицията "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака"). Съмненията обаче бяха, че зад номинацията й стои ДПС и по-специално настоящият съпредседател на партията Делян Пеевски. Именно чрез "Атака" от движението прокарваха свои кадри в третия кабинет на Борисов. Още повече че тогава партньорите на Сидеров от "Обединени патриоти" - ВМРО и НФСБ, декларираха, че с тях кандидатурата на Козарева не е съгласувана. А Борисов пък се оправда с тях за назначението.

Към онзи момент впечатление беше направил фактът, че само за година от името на "Атака" Козарева премина през няколко отговорни позиции, преди да оглави Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския и Имотния регистър и от нейните решения зависи дали и кога длъжностните лица ще впишат промените в търговските дружества. Първо през 2017 г. тя беше предложена от формацията на Волен Сидеров за зам.-министър на спорта, като назначението й изненада дори тогавашния министър Красен Кралев от ГЕРБ. Преди това в продължение на две години Козарева беше начело на Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в спортното ведомство. На този пост обаче тя престоя по-малко от година, защото беше назначена за изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която се занимава основно с уреждане на участието на малки фирми в изложения в чужбина. Това стана по времето, когато икономически министър беше Емил Караниколов, също предложен за поста в третия кабинет на Борисов от квотата на "Атака", но считан също за назначение на Пеевски.

Козарева беше освободена от Агенцията по вписванията през 2021 г. от първия служебен кабинет на Стефан Янев с мотива, че "тя не иска да работи по прозрачен начин",както и защото "одит във ведомството е установил недостатъци в работата й".

Според официалната й биография преди това тя е работила като правен консултант в частния бизнес и като съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС). От 2001 г. до 2003 г. е била правен консултант в "Юрекс консулт" АД, през 2003-2007 г. е съдебен помощник във ВАС, "със съдия патрон председателят на ВАС Светла Петкова", пише в CV-то, след което е назначена за зам.-министър на спорта. (Светла Петкова бе зам.-председател на ВАС, за кратко бе и и.д. председател преди избора на Георги Колев, после бе избрана за член на предишния Висш съдебен съвет, където изкара до пенсия.)

От 2011 до 2015 г. Козарева работи като директор на дирекция "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена индустрия Сърбия петрол" ЕООД, дъщерно дружество на "ГазпромНефт" АД.

Още кадри от третия кабинет на Борисов

Още един кадър от третото правителство на Борисов се завърна на отговорен пост. Това е Теодора Табакова, която беше назначена за началник на кабинета на служебния здравен министър Галя Кондева. Тя заемаше същия пост, когато министър на здравеопазването беше проф.Костадин Ангелов, сега депутат от ГЕРБ. Табакова е била юрист в Александровска във времето, в което Ангелов оглавяваше (и почти доведе до фалит) болницата и се смята за един от най-приближените му хора.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 3

    Oт времето, когато Гуци се опита да заграби Дунарит от Гебрев чрез игри с вписванията. Нещо като съпруга на Пи Ар Севи в Булгартрансгаз

    Нередност?
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 1

    Прочета ли за "спорни", "противоречиви" и всякакви такива прилагателни пред думата назначение, значи става въпрос за полит пропаганда! Вече има десетки такива статии и всичките се характеризират с това, че някакъв човек е бил заклеймен като "противоречив", "близък до някой", "спорен" има и други подобни термини, с които се оприличават хора които не изпълняват заръките на кръга Капитал. След някакво време бива "припомнено" клеймото като се цитират сами! Така ако все пак си експерт и искаш да вършиш някаква работа или трябва да си корумпиран или биваш заклеймен като някое от горните прилагателни.

    Нередност?
  • 6
    kay19435150 avatar :-|
    kay19435150

    А защо не пишете

    Нередност?
  • 7
    kay19435150 avatar :-|
    kay19435150

    Защо не пишете, че трябва да има обявен конкурс, на който да си се явил и спечелил. Потърсете на каква длъжност в същност е назначена в момента в МС, също без обявен конкурс и защо заемащата тази длъжност доброволно се е отказала от мястото си. Какви са тези схеми?

    Нередност?
  • 8
    rrn10393129 avatar :-@
    rrn10393129

    Кви конкурси,какви СВ-та ... това са си схемите на политиците.Тая е късметлийка,че изглежда малко по-добре на външен вид и Баце кълве...

    Нередност?
Нов коментар