Експерт: Забраната за износ на енергия е донесла загуби от 30 млн. евро

Мрежовите такси, които се плащат за износа на електроенергия, вероятно ще отпаднат до началото на следващата година

За 2016 г. едва 1000 битови потребители са сменили доставчика си на енергия, макар че такава възможност вече има всеки. Бизнес потребителите, излезли на свободния пазар, пък са 84 хил. за 2016 г.
За 2016 г. едва 1000 битови потребители са сменили доставчика си на енергия, макар че такава възможност вече има всеки. Бизнес потребителите, излезли на свободния пазар, пък са 84 хил. за 2016 г.
За 2016 г. едва 1000 битови потребители са сменили доставчика си на енергия, макар че такава възможност вече има всеки. Бизнес потребителите, излезли на свободния пазар, пък са 84 хил. за 2016 г.    ©  Юлия Лазарова
За 2016 г. едва 1000 битови потребители са сменили доставчика си на енергия, макар че такава възможност вече има всеки. Бизнес потребителите, излезли на свободния пазар, пък са 84 хил. за 2016 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забраната за износ на електроенергия, която бе наложена в началото на годината и продължи близо месец, е причинила загуби за търговците на електроенергия в размер 30 млн. евро, а някои от тях са били доведени до фалит. Това коментира Янез Копач, директор на Секретариата на Енергийната общност, по време на конференцията "Либерализация на електроенергийния пазар", организирана от Националната енергийна камара, която обединява част от големите енергийни компании в сектора, и Института за енергиен мениджмънт. По думите му е неприемливо да има забрана за износ за повече от няколко дни или най-много на седмица.

И председателят на енергийния регулатор Иван Иванов бе на мнение, че тази забрана е продължила прекалено дълго, което не е било необходимо, тъй като енергийната система е била под риск от недостиг на енергия само в рамките на няколко дни.

Той също така посочи, че мрежовите такси, които се плащат за износа на електроенергия, трябва да отпаднат. Това вероятно ще се случи до началото на следващата година, когато се очаква пазарите на България и Румъния да се обединят, допълни Иванов. България е последната страна, в която има такава такса, което пречи на развитието на пазара.

Кога ще се либерализира пазарът

"Процесът по пълна либерализация ще гарантира поставянето на енергетиката в изцяло пазарни основи, но ще гарантираме и защитата на инвестициите в този сектор." Това коментира министърът на енергетиката Темнужка Петкова. Предстои да бъде разписана пътната карта и промени в Закона за енергетиката, така че транспонира модела на Световната банка.

Целта на конференцията е да покаже, че бизнесът иска да участва в изготвянето на принципите и правилата на либерализацията на енергийния пазар, коментира съпредседателят на камарата и председател на съвета на директорите на "ЕВН България" Роберт Дик. Той посочи няколко предизвикателства в този процес. Едно от тях е промяната на модела на единствен купувач, при който Националната електрическа компания изкупува цялата енергия за регулирания пазар, както и дългосрочните договори за изкупуване на енергия, които трябва да бъдат трансформирани според пазарните принципи.

"В основата на новия пазарен модел трябва да бъде промяна на статута на НЕК. Това трябва да позволи постепенното излизане на производителите с дългосрочни договори на пазар. Може на борсата първо да излязат големите енергийни дружества чрез договори за разлика, след това и на големите ВЕИ производители, топлофикациите и едва накрая на малките ВЕИ производители, които трябва да имат механизъм да обединение, допълни Иванов.

Уязвимите потребители

Определянето на правила за защита на уязвимите потребители е друг важен въпрос в процеса на либерализация. Засега това, което министерството и Световната банка предлагат, е социална тарифа. Според Роберт Дик обаче не трябва цената на електроенергията да се смесва със социалната тарифа. На същото мнение е и председателят на ЕМИ Славчо Нейков, според когото социалните тарифи не са ефективни, защото ще усложнят взаимоотношенията с институциите и ще натоварят енергийните компании с неприсъщи за тях дейности.

В Италия има социална тарифа за електроенергията, която е била прогресивна, което означава, че при потребление до 150 киловатчаса на месец тя е по-ниска, но ако това количество се надвиши, цената става наказателна, сподели опита си проф. Пипо Ранчи, главен съветник във Флорентинското училище по регулиране. По думите му този модел е наказвал бедните семейства с малки деца, които са имали по-голямо потребление. Затова впоследствие механизмът е бил променен така, че да отчита броя на членовете в едно семейство.

Бавната промяна

За 2016 г. едва 1000 битови потребители са сменили доставчика си на енергия, макар че такава възможност вече има всеки. Бизнес потребителите, излезли на свободния пазар, пък са 84 хил. за 2016 г. Това стана ясно от изказването на Иванов. По думите му трябва да се направи пътна карта за излизане на потребителите от регулирания пазар – за стопанските до 2 години, а битовите постепенно за срок от 5 години. "Това изисква промяна в Закона за енергетиката, което е най-важната задача за следващите няколко месеца", посочи Иванов. Според министър Петкова процесът по либерализация ще отнеме от 3 до 5 години.

"Знам, че е удобно тарифите да се регулират, но те пречат на смяната на доставчик", коментира Алберто Пточниг, директор на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. По думите му ние знаем много повече за мобилните си телефони, отколкото за доставката на електроенергия. Това се оказва бариера за конкуренцията. Потребителите трябва да могат да се ориентират лесно, за да сменят доставчиците си, допълни той.