🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите завишиха изискванията към оранжериите, които искат да продават скъп ток

Поправката в закона, която беше провокирана заради ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов", беше приета на второ четене в енергийната комисия

Въпреки опита да се превърнат в земеделски производители двете централи отново няма да могат да продават скъп ток.
Въпреки опита да се превърнат в земеделски производители двете централи отново няма да могат да продават скъп ток.
Въпреки опита да се превърнат в земеделски производители двете централи отново няма да могат да продават скъп ток.    ©  Цветелина Белутова
Въпреки опита да се превърнат в земеделски производители двете централи отново няма да могат да продават скъп ток.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оранжериите, които имат изградени топлоцентрали, вече ще трябва да използват 100% от произведената пара, ако искат да продават високоефективната си електроенергия по високи преференциални цени. Това реши енергийната комисия в парламента с приети на второ чете поправки в Закона за енергетиката.

До изменението се стигна, след като се оказа, че собственици на централи са решили да се занимават със земеделска дейност само и само да продават скъпия си ток. Конкретно става въпрос за ТЕЦ "Видахим", която е изградена като заводска централа към едноименния, но неработещ завод за гуми, както и ТЕЦ "Свищов". През последните години двете дружества трупаха приходи най-вече от продажбата на ток вместо от основното си производство.

За да ги ограничат, предишният парламент веднъж вече промени закона, като ги накара да доказват и други приходи. Тази година обаче се оказа, че дружествата са намерили вратичка, която им позволява да продават скъп ток, ако са земеделски производители, заради което се наложи и спешната поправка сега. По този начин на потребителите ще бъдат спестени около 50 млн. лв. годишно, които иначе щяха да влязат в цената на тока.

Земеделец или не

След влизането в сила на поправката на практика двете централи ще трябва да започнат да се занимават със сериозна земеделска дейност, ако искат да продават скъпия си ток на НЕК. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Делян Добрев цитира данни, според които при централа с 4 мегавата мощност може да се осигури отопление за 500 декара оранжерия. Това означава, че в случая на ТЕЦ "Видахим", която е с 157 мегавата, трябва да бъде изградена оранжерия от 20 хил. декара. Дружеството обаче има договор за отоплението на оранжерия от 39 декара. Подобен и случаят с ТЕЦ "Свищов".

"Двете компании се опитват да се възползват от неяснота в закона, за да продължат да се издържат на гърба на българската енергетика", коментира Добрев.

Според данни на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) останалите 9 оранжерии, които продават ток на преференциални цени, действително използват 100% от топлоенергията по предназначение.

Скъпият ток на топлофикациите остава

По време на обсъждането в енергийната комисия депутатът от ДПС Рамадан Аталай предложи да се върви към по цялостно изменение на закона и изкупуването на така наречената високоефективна енергия по преференциални цени изцяло да отпадне, тъй като тя се плаща от всички потребители чрез цената на тока. В момента такава енергия се произвежда от почти всички топлофикации и мярката би засегнала най-вече тях. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче цитира данни, според които, ако това предложение бъде прието, цената на парното трябва да се увеличи между 50 и 80%, а в София - с 60%. Това по думите му ще доведе до отказ от услугата и вместо с парно потребителите ще започнат да се отопляват с ток, което пък ще доведе до срив на електроенергийната система. Аталай обаче се аргументира с това, че в момента баба му на село дотира цената на парното на софиянци чрез сметките си за ток.

Таско Ерменков от БСП пък предложи да се изкупува само тази високоефективна енергия, която отговаря на реалното производство на пара. Депутатите обаче отхвърлиха предложението с мотива, че КЕВР няма достатъчно механизми, за да контролира кой колко точно енергия е произвел.