🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови промени ще ограничават заводски централи и оранжерии да продават скъп ток

Законовите поправки се налагат заради искането на ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов" отново да получат преференциална цена

През 2014 г. ТЕЦ "Свищов"дължи 91% от приходите си на продажбата на електроенергия.
През 2014 г. ТЕЦ "Свищов"дължи 91% от приходите си на продажбата на електроенергия.
През 2014 г. ТЕЦ "Свищов"дължи 91% от приходите си на продажбата на електроенергия.    ©  Красимир Юскеселиев
През 2014 г. ТЕЦ "Свищов"дължи 91% от приходите си на продажбата на електроенергия.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Упоритостта на някои заводски централи да получат преференциална цена за произвеждания от тях ток предизвика задвижването на поредните спешни промени в Закона за енергетиката, които бяха внесени от група депутати от ГЕРБ за обсъждане в парламента.

Това се налага заради опитите на централи като ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свилоза" да получат отново висока цена на електропроизводството си, въпреки че в средата на миналата година парламентът гласува поправки, с които им оряза тези преференции. Така на практика на потребителите бяха спестени годишни разходи от 50 млн. лв., което е около 1.5 лв. на мегават час в сметките за ток.

Сега въпросните централи обаче са намерили законова вратичка, с която отново кандидатстват пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за преференциална цена, което налага и спешните промени.

Какво ще се променя

В момента законът изисква централи с над 5 млн. лв. годишен оборот, при които през последните три години приходът от продажбата на т. нар. високоефективна енергия е над 35% от общите, да не получават преференциална цена. Това на практика засегна ТЕЦ "Свищов" и ТЕЦ "Видахим". Първата, според данните във финансовите си отчети, дължи 91% от приходите си за 2014 г. на продажбата на електроенергия. Подобна е и ситуацията през 2013 г., когато 86% от приходите на дружеството общо от 53.6 млн. лв. отново са били по това перо. При ТЕЦ "Видахим" през 2015 г. почти 100% от приходите са били от електроенергия, а година по-рано - 95%.

В действащите в момента условия обаче има вратичка за централите, които използват комбинираната топлоенергия за производство на растителна продукция, т.е. оранжериите. Точно от нея са решили да се възползват ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов", които са си изградили оранжерия и гъбарник.

С цел отново да ги ограничи обаче законовото предложение предвижда 70% от произведената топлоенергия да се използва за земеделска продукция, което би трябвало да е и спирачка при производството на електроенергия на преференциални цени.

Трети опит

Новите законодателни промени всъщност ще бъдат трети опит на управляващите да ограничат законодателно въпросните централи. През 2015 г. бяха приети промени, според които по преференциални цени трябваше да се изкупува само тази част от енергията, която е високоефективна. Така двете централи бяха отрязани от регулатора, но в последствие решението беше обжалвано, което накара законодателят да търси още по рестриктивни решения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22

    Като ви пиша че всички плащаме "данък топло", дори и тези дето живеят по селата и не само нямат парно, ами и тока им е калпав и често въобще липсва, все се намира някой да обясни че "парното било евтино и хубаво" и че "на Запад масово имат парно"...
    Сега "ударно" газифициране на кварталите с парно, разрешение за солари на покрива без бумаги като за голям ФЕЦ и после определяш дейността на фирмата по това какво плащат повечето абонати — ток или пара и топла вода. В смисъл, ако имат повече абонати от към тока, а не от към парата, да си сменят статута на електроцентрала и от там договорите за златно изкупуване от когенерация да оттичат в канала. Ах да, и един закон за валидност на частни, контролни топломери на входа на абонатната станция, и всичката подадена излишна топлина да не се зачита.
    Така тарикатите ще бъдат изкарани от играта, а топлофикациите , които наистина работят ще имат възможност да свалят цените за топло, и да инвестират парите от "златния ток" в разширяване на абонатната мрежа, вместо да си ги слагат в джоба през разните схеми.

    Нередност?
Нов коментар